Burhan Eliaçık: "Yetkinin BDDK'dan Merkez Bankası'na geçmesi, ödeme sektöründe bekleyişe neden olacak."

Konferansımızın dikkat çeken sunumlarından biri de ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık'a ait "Unutulmaz 2019, Beklenen 2020" sunumuydu.
Burhan Eliaçık:

Türkiye fintech ekosistemini bir araya getiren Webrazzi Fintech 2019, Raffles İstanbul'da son hızla devam ediyor. Konferansımızın dikkat çeken sunumlarından biri de ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık'a ait "Unutulmaz 2019, Beklenen 2020" sunumuydu.

Açık bankacılıktan kredilendirmenin geleceğine kadar birçok önemli konuyu ele almaya devam ettiğimiz konferansımızda Burhan Eliaçık, sektör olarak 2019'un nasıl geçtiğini anlamadıklarını, ancak 2019'dan oldukça memnun olduklarını belirterek sunumuna başladı. 2018'in sonunda Merkez Bankası tarafından Finansal Teknoloji Arama konferansı gerçekleştirildi. Tüm gelişmeler incelendiğinde, birçok farklı gelişmenin buna ön ayak olduğunu söyleyebiliriz. Kamunun fintech alanına ilgisi yoğunlaştı. 2018'in sonuna doğru açık bankacılığa tanım getirilmeye başlandı ve otorite de buna dair bir fikrinin olduğunu belirtmeye başladı. Bu noktada açık bankacılığın sadece tanımının olduğunu ve bu tanımın altının doldurulmadığını belirtelim. 

2019 Ocak'ta Paya Dayalı Kitle Fonlaması Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. SPK da tebliği yayınlayınca fintech ve açık bankacılık otoritelerin gündeminde yer almaya baladı. Mayıs ayı sonunda güvenli mobil ödeme tebliği yayımlandı. Bu gelişme ise işletmeler için iyileştirmeler anlamına geliyordu. Burhan Eliaçık'ın 2019 bitmeden bu konudaki teknik kılavuzun yayınlanacağını da belirttiğini de hatırlatalım.

Önümüzdeki dönemde ise sektöre daha fazla oyuncu girecek. Eliaçık'a göre bazı otoritelerin bu konuda insiyatif alıp yer yer sektörü değiştirmesi gerekiyor. Bu da belirli bir amaca yönelik olarak karşımıza çıkıyor, zira 11. Kalkınma Planı'nda fintech ekosisteminin desteklenmesi de büyük bir önem taşıyor. Buna göre fintech sektörünün hangi alanda büyümesi ve desteklenmesi gerektiği daha anlaşılır hale geliyor. Bazı noktada birden çok şeyin aynı anda harekete geçmesi gerekiyor.

Ekim ayında kanunda değişiklik taslağıyla ilgili çalışmalar hız kazandı ve beklenen gelişmeler bu şekilde elde edilmiş oldu. Ancak katedilmesi gereken yol hala mevcut ve 2020'de bunlar için çalışmalar yapılacak. 

Yetki BDDK'dan Merkez Bankası'na geçiyor. Kanun değişikliğinde kapalı devre rollerin ölçek ve etkisi değerlendirilerek ödeme hizmeti olarak değerlendirebileceği açıklanıyor. Bu da şirketlerin iş yapış tarzlarında değişikliklere neden olabilecek. Böylelikle büyük şirketler için köklü bir değişiklikler gerçekleşmiş olacak. Bu bağlamda sektör, geniş bir perspektifte ele alınacak ve gözden geçirilecek. 

2020 için sektöre göz attığımızda Merkez Bankası yetkisinden dolayı bekleme süreci olacağını, ancak sonrasının hızlı ilerleyeceğini söyleyebiliriz. 2020'de ayrıca ödeme elektronik para kuruluşları sayısı artacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.