Ülkemizdeki finans sektörünü buluşturacak olan Webrazzi Fintech 2019 konferansımızın 11 Aralık tarihinde gerçekleşeceğini sizlere daha önce aktarmıştık. Webrazzi Fintech 2019 konferansımız "Açık Bankacılık konsepti ve API iş ortaklıkları" isimli panel ile devam ediyor.
Webrazzi yönetici editörü Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Açık Bankacılık konsepti ve API iş ortaklıkları" panelinin konuşmacıları arasında ise Kolay İK kurucu ortağı Efecan Erdur, Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Birim Müdürü Halim Memiş ve Birleşik Ödeme CEO'su İlker Sözdinler yer alıyor.
2019 yılının açık bankacılık özelinde hem ülkemizde hem de Avrupa'da mevzuatların değiştiğini bir yıl olduğunun altını çizen Halim Memiş, ülkemizde yapılan mevzuat değişikliğinin e açık bankacılık kavramının mevzuata eklenmesinin İş Bankası için çok önemli olduğunu da paylaştı.
2020 yılından itibaren bu alanlarda çok kapsamlı ürünler göreceklerini de belirten Memiş, rekabet yerine iş birliklerinin ön plana çıkacağını da sözlerine ekledi. Maxis ile 2019 yılında iki yatırım yaptıklarını da paylaşan Memiş, Kolay İK yatırımını da hatırlattı.
Mevzuat değişikliğinin e-para şirketleri için çok önemli olduğunun altını çizen İlker Sözdinler, bu sayede 2005 yılında çıkan yasanın eksikliklerinin giderildiğini de belirtti. Tüm e-para şirketlerinin Merkez Bankası'na bağlandığını da paylaşan Sözdinler, açık bankacılığın ön adımlarının geldiğini de sözlerine ekledi.
2020 yılında yeni ürün ve hizmetlerle birlikte ekosistemin gelişeceğini de belirten Sözdinler, çeşitli hizmetleri sunmak için bankaların API'larını kullandıklarını da paylaştı. Şu an için 20 bankanın API'larını kullandığını dile getiren Sözdinler, gelecek için kendilerini Fintech-as-a-service olarak konumlandırdıklarını da belirtti.
Temelde bir fintech olmadıklarının altını çizen Efecan Erdur, sundukları platform sayesinde kullanıcılarının kendi hesapları olduğunun altını çizdi. Bu hesaplar sayesinde para ile ilgili hizmet sunduklarını da dile getiren Erdur, İş Bankası ile tek tıkla maaş ödemesi özelliğini sunduklarını da paylaştı. Bu özellik sayesinde yanlış, geç veya eksik maaş ödeme sorunu bankanın API'ı sayesinde çözülebiliyor.
API'larını hızla ürettiklerini belirten Memiş, API'ların oldukça önemli olduğunun da altını çizdi. API portallarının bugüne kadar 25 binin üzerinde ziyaret aldığını ve 500'ün üzerinde kayıtlı kullanıcıya sahip olduğunu da paylaşan Memiş, girişimlerin ihtiyaç duydukları API'lar için İş Bankası ile iletişime geçebileceğini de belirtti.
API ve açık bankacılık ile ilgili regülasyonların bankalar ile çalışmayı kolaylaştırdığını da paylaşan Erdur, API altyapısı geliştikçe süreçlerin daha da kolaylaşacağını paylaştı. Konu e-para olduğunda uyum ve hukuk süreçlerinin daha zorlu olduğunu paylaşan Sözdinler, 20 bankanın uyum sürecini geçtiklerini dile getirdi.
Gelecekte deneyimin ön planda olduğu bir dönem göreceğimizi de belirten Memiş, yapılan mevzuat değişikliğinin kapıyı araladığını dile getirdi. Memiş, İş Bankası olarak yapılan değişiklikleri bir tehdit olarak değil fırsat olarak gördüklerini de paylaştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap