Daha önce sizlere L’Oreal'in YouTube Virtual Try On özelliğinden yararlandığını aktarmıştık. Bugün L’Oreal ve Google işbirliğinde Google Türkiye Ofisi’nde gerçekleşen bir toplantıda, L’Oreal'in YouTube AR teknolojisini kullanarak gerçekleştridiği kampanyanın sonuçları paylaşıldı.
Toplantıya, yanı sıra Maybelline New York temsilcileri Berrak Kibar ve Murat Nur Çolakoğlu, Google Türkiye’den Hilmi Aydın ve YouTube içerik üreticisi Danla Bilic katıldı.
Kampanya Detayları
Tekno-güzellik şirketi olmayı hedefleyen L’Oreal'in, Virtual Try On kampanyası kapsamında Danla Bilic, Google ve Watsons ile işbirliği yaptığını hatırlatalım. Makyaj Şehirde YouTube kanalına Danla Bilic'i davet eden şirket, "Danla Bilic ile aynı anda ruj denemek ister misin?" içeriği ile kullanıcıların Virtual Try On ile ruj denemesini sağladı.
Rujları denedikten sonra kullanıcılardan bazıları Watsons üzerinden rujları satın alırken, bazıları da DM üzerinden Danla Bilic ile iletişime geçti.
Google Türkiye’den Hilmi Aydın kampanya süresince Masthead dahil olmak üzere iki farklı CPM reklam modeli kullandıklarını belirtti. Böylece içeriğin ana sayfada kullanıcıların önüne çıkmasının yanı sıra, başka videolar izlerken de karşılarına çıktığını ifade etti. Aydın, her iki reklam modelinde de kullanıcıların videoyu izlemeyi kendilerinin seçtiğini dile getirdi.
EMEA bölgesinde ilk olarak L’Oreal'in hayata geçirdiği Virtual Try On kampanyası, 3 kat satış artışıyla dünyada ve Türkiye'de en iyi sonuç alan kampanyalardan biri olarak öne çıkıyor. 150 bin uygulama deneyimine erişen L’Oreal, global ortalamanın 3 kat üstüne çıkmayı başardı. Aynı zamanda şirket, ABD'deki Virtual Try On projesine kıyasla 2 kat daha fazla deneme elde etti.
Aynı şekilde uygulama deneyimleme oranının yüzde 42 oranında seyrettiğini belirtelim. Kampanya kapsamında 1.45 milyon renk deneyimi yakaladıklarını belirten Maybelline New York temsilcisi Berrak Kibar, bu rakama fiziksel testerlar ile ulaşılmasının mümkün olmadığını söyledi. Rujların 12 saat kaldığını belirten Kibar, bu nedenle mağazalarda kullanıcıların 12 rengi de art arda deneyemediğini dile getirdi.
Kampanyayı Eylül ayında yayına alan şirket, elde ettiği sonuçların yüzde 75'ten fazlasını ilk haftada yakaladığını belirtiyor. Bu arada 1.45 milyon renk deneyiminin 1.2 milyonunun ilk hafta içinde elde edildiğini de ekleyelim. Şu anda hala yayında olan içeriğin organik olarak ilerlemeye devam ettiğini de belirtmekte fayda var.
Kibar, Virtual Try On'da sunulan 12 rengi hem en çok satanlar hem de danla bilic'in favorileri arasından seçtiklerini belirtti. Bu noktada şirketin 27 renge sahip Super Stay serisinin önümüzdeki sene de yeni renklerle kullanıcıların karşısına çıkacağını belirtelim.
Neden Virtual Try On?
Maybelline'in Türkiye'deki ana hedef kitlesinin 16-24 yaş arası milleniallar ve Gen Z olduğunu söyleyen Kibar, bu kitleyi dijitalde yakalayabildiklerini ve YouTube'un tüketicilerinin alışveriş şeklini değiştirdiğini söyledi. Tüketicilerin yüzde 50'sinin önceden ürün hakkında bilgi sahibi olarakmağazaya girdiğini belirten Kibar, bu oranın makyaj ve güzellik sektöründe daha fazla olduğunu söyledi.
Geniş ürün gamına sahip ürünler söz konusu olduğunda mağazalarda bazen bazı ürünlere ait testerlar olmayabildiğini söyleyen Kibar, bazen de tester ürünlerinin kirli olabildiğini belirtti. Bu noktada kullanıcıların kendi evinin konforunda ürün denemesinin kolaylığına dikkat çekti.
Hilmi Aydın ise güzellik sektöründe içerik üretenler yüzde 80 büyüdüğünü belirtirken, "Yapılan bir araştırmaya göre kullancıların yüzde 90'ı YouTube'da yeni bir markayı keşfettiğini söylüyor." dedi.
Danla Bilic ise online alışveriş bağımlısı olduğunu dile getirerek Virtual Try On'un zaten hayata geçmesi gereken bir özellik olduğunu düşündüğünü söyledi. Maybelline ile uzun süredir çalışan Danla Bilic'in son olarak ürünleri New York Fashion Week'te tanıttığını belirtelim.
L’Oreal'in YouTube yatırımları
Loreal'de ölçümleme ve aksiyon alabilme açısından YouTube'un ve Google'ın çok önemli bir yerde olduğunu söyleyen Murat Nur Çolakoğlu, şirketin sadece reklam açısından değil stratejik olarak da önemli bir yerde olduğunu belirtti. Bundan yıllar önce Loreal'de reklam yatırımların sadece yüzde 15'inin dijitalde olduğunu hatırlatan Çolakoğlu, şu an da bütçenin yüzde 55-60'ı kadarının dijitale ayrıldığını dile getirdi. Çolakoğlu, Maybelline de ise dijital reklam yatırımlarının çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi. Berrak Kibar da Google iş birliği sayesinde istedikleri anda istedikleri tüketiciyi bulabildiklerini ve onları yönlendirebildiklerini belirtti.
Eğer siz de Virtual Try On özelliğini denemek isterseniz, uygulama üzerinden içeriğe erişip Dene butonuna basmanız yeterli.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap