Apple elektronik sigara ile ilişkili tüm uygulamaları App Store'dan kaldırdı

181 uygulama kaldırıldı.
Apple elektronik sigara ile ilişkili tüm uygulamaları App Store'dan kaldırdı

E-sigarayla ilişkili sağlık problemleri ve ölümlerin gündeme gelmesinin ardından Apple elektronik sigara ile ilişkili tüm uygulamaları AppStore'dan kaldırdı. Şirket, yaptığı açıklamada bu kararı vermesinin nedenini CDC ve American Heart Association gibi sağlık kurumlarının yaptığı uyarılar olduğunu belirtti. 

Sağlık uzmanları, elektronik sigara ürünleri ve elektronik sigaraların yaygınlaşmanının bir kamu sağlık krizi yarattığını ve genler arasında bir salgına dönüştüğünü düşüyor. Apple konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

App Store'un küratörlüğünü yaparken müşterilerin özellikle de gençlerin, uygulama indirmesi için güvenilir bir yer olmasına özen gösteriyoruz. Kullanıcıların sağlık ve iyiliğine yönelik riskleri belirlemek için uygulamaları sürekli değerlendiriyor ve bu konudaki en son kanıtları değerlendiriyoruz.

Son zamanlarda, CDC’den Amerikan Kalp Birliği’ne kadar birçok kurumdan uzmanlar, e-sigara ve buharlaşma ürünlerine kadar çeşitli akciğer yaralanmaları ve ölümleri tanıdı, bu cihazların yayılmasına halk sağlığı krizi ve gençlik salgını diyecek kadar ileriye gitti. 

Biz bu görüşe katılıyoruz ve bu ürünlerin kullanımını teşvik eden veya kolaylaştıran uygulamalara izin verilmediğini yansıtması için App Store İnceleme Kılavuzumuzu güncelledik. Bugünden itibaren, bu uygulamaların indirilmesi mümkün değil. "

Aslında şirket, elektronik sigaralarla ilişkili yeni uygulamalar yayınlamayı Haziran ayında bırakmıştı.  Bunun yanı sıra Apple'ın platformunda hiçbir zaman e-sigara kartuşları ve e-sigara filtreleri satılmasına imkan vermediğini de hatırlatalım. 

Bu yeni karar ile birlikte App Store'dan toplamda 181 uygulama kaldırıldı. Kaldırılan uygulamalar arasında oyunların yanı sıra e-sigara cihazlarının ışıklandırmasını ve ısıtmasını kontrol etmenizi sağlayan yan uygulamalar da yer alıyor. 

E-sigarayla ilişkili gizemli bir akciğer hasarı nedeniyle yaklaşık 42 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Apple'ın bu kararı vermesi oldukça makul. Zira toplum içinde e-sigara ürünleriyle ilgili endişelerin gittikçe artıyor. Akciğerdeki hasarın kesin nedeni henüz bilinmiyor ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) geçtiğimiz hafta bu konuda e-sigara ürünlerine eklenen kimyasal bir kalınlaştırıcının etkisinin olabileceğini açıkladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.