Transferwise mühendislik ekibinin başında yer alan Alvar Lumberg ile Tallinn'de bir araya geldim. Tallinn'de hem Transferwise'a dair güncel rakamları aldım hem de e-Residency'e dair Türkiye'den gösterilen ilgiyi ve rakamları edindim. Önce Transferwise'la başlayalım, geçtiğimiz Mayıs ayında Transferwise'ın 292 milyon dolar yatırım aldığını ve şirket değerlemesinin 3,5 milyar dolar seviyelerine kadar çıktığını sizlere aktarmıştık.
Alvar Lumberg tarafından paylaşılan bilgilere göre şirket bugüne kadar toplamda 689 milyon dolar yatırım aldı. Şu an 6 milyon kişinin Transferwise'ı kullandığını da dile getiren Lumberg'in paylaştığı diğer rakam da dikkat çekici platformdan her ay 4 milyar euroluk işlem gerçekleşiyor.
Yılda 1 milyar euro tasarruf sağladıklarını da iddia eden Lumberg, önümüzdeki dönemde halka arz gerçekleştirmeyi düşünmediklerini de paylaştı.
Estonyalalılar tarafından kurulan Transferwise'ı dinledikten sonra Tallinn'e gitmişken Estonya’nın e-Residency (e-Oturum) programını dinlememek olmazdı.
İsteyenlerin dünyanın herhangi bir yerinden global bir AB şirketi yönetebilmesine olanak sağlayan e-Residency programını başlatan ilk ülke olan Estonya, girişimcilere AB'nin iş ortamına erişim imkânı sunuyor. Kısacası bu program sayesinde ülkemizdeki girişimler Avrupa'nın iş ortamına erişebilir. Estonya ziyaretimde bu program ile Estonya'ya giden ve Avrupa'ya açılan yeri girişimlerle de görüştüm.
Aldığım bilgilere göre 550’nin üzerinde Türk girişimi Estonya e-oturum programı ile Avrupa iş dünyasına katıldı. Bugüne kadar ise 2 bin 200'ün üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının e-Residency programına katıldığını da ekleyelim. 2014 yılının sonunda başlatılan e-Residency programı ile toplamda 62 binin üzerinde kişi Estonya’dan e-oturum alırken, 10 bin 100’ün üzerinde de şirket e-oturum aracılığı ile kuruldu.
Türkiye'nin e-oturum nüfusu olarak 12. sırada, kurulan şirket olarak ise 4. sırada yer aldığını da ekleyelim. Avrupa ile Asya arasında hep bir köprü olmuş Türkiye'yi her ziyaret ettiklerinde ortak noktaların çokluğunu gördükçe şaşırdıklarını dile getiren Estonya Cumhuriyeti e-Oturum Programının Halkla İlişkiler Yöneticisi Katrin Vaga, Türkiye'nin girişim ortamının ise dünyanın en etkili topluluklarından biri olduğunu da paylaştı.
Türkiye'deki girişimcilerin de onlar gibi Avrupa iş dünyasına ve dijital ortak pazara erişebilmesi gerektiğini düşündüklerini de paylaşan Vaga, e-Residency programıyla bunu gerçekleştirecek iş birlikleri kurmaktan mutluluk duyduklarını da belirtti.
e-Residency programı sayesinde internet üzerinde bir Estonya şirketi kurabilir, belgeleri ve sözleşmeleri dijital olarak imzalayabilir, imzalı belgelerin gerçekliğini doğrulatabilir, belgeleri şifreleyerek güvenli bir biçimde iletebilir, şirketinizi dünyanın herhangi bir yerinden yönetebilir, elektronik bankacılık ve uzaktan para transferi yapabilir, çevrimiçi ödeme hizmeti sağlayıcılarına ulaşabilir veya ticari hizmet sağlayıcıları, global girişimciler gibi unsurlardan oluşan bir iletişim ağının içinde yer alarak şirketinizi büyütmek için gereken kaynaklara erişebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap