Apple 16 inç MacBook Pro’nun Özellikleri ve Fiyatı açıklandı

Yeni MacBook Pro, 16 inç Retina Ekran, yüzde 80’e kadar daha hızlı performans ve yeni Magic Keyboard ile birlikte geliyor.
Apple 16 inç MacBook Pro’nun Özellikleri ve Fiyatı açıklandı

Apple bugün geliştiriciler, fotoğrafçılar, film yapımcıları, bilim insanları ve müzik prodüktörleri tarafından tercih edilen profesyonel dizüstü bilgisayarı yeni 16 inç MacBook Pro’yu tanıttı.

Yeni MacBook Pro; 16 inç Retina Ekranı, en yeni 8 çekirdekli işlemcileri, 64 GB’a kadar belleği, 8 GB’a kadar VRAM’e sahip yeni nesil grafik işlemcisi ve yeni gelişmiş termal tasarımı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Cihazın, şimdiye kadar üretilen en güçlü MacBook Pro olma özelliği taşıdığını da ekleyelim.

Üstelik 16 inç MacBook Pro, makas tipi mekanizmaya ve 1 mm hareket mesafesine sahip yeni Magic Keyboard ile birlikte geliyor. Bu noktada 16 inç MacBook Pro'nun, bir Mac dizüstü bilgisayardaki en iyi yazma deneyimini yaşatacağını söyleyebiliriz.

Bunların yanı sıra 16 inç MacBook Pro'nun altı hoparlörlü ses sistemine, daha uzun pil ömrüne, Touch Bar'a, Touch ID'ye, Force Touch trackpad'e ve Apple T2 Security Chip’e sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Apple Mac ve iPad Ürün Pazarlamadan Sorumlu Direktör Tom Boger yaptığı açıklamada şu ifadeler yer verdi: 

 Profesyonel müşterilerimiz yeni MacBook Pro’nun daha büyük bir ekrana, olağanüstü hızlı performansa, olabilecek en büyük pile, şimdiye kadarki en iyi dizüstü bilgisayar klavyesine, harika hoparlörlere ve çok geniş depolama alanlarına sahip olmasını istediklerini söylediler. 16 inç MacBook Pro, hem bu özellikleri hem de daha fazlasını sunuyor. Göz alıcı 16 inç Retina ekran, 8 çekirdekli işlemciler, yeni nesil profesyonel grafik işlemcisi, daha da iyi termal tasarım, yeni Magic Keyboard, altı hoparlörlü ses sistemi, 100 watt-saatlik pil, 8 TB’a kadar depolama alanı ve 64 GB hızlı bellek özellikleri sayesinde 16 inç MacBook Pro dünyanın en iyi profesyonel dizüstü bilgisayarı.

Gelin yeni 16 inç MacBook Pro'nun öne çıkan özelliklerine ve fiyatına birlikte göz atalım. 

Retina Dizüstü Bilgisayar ekran

Profesyoneller için MacBook Pro’nun 500 nit, P3 geniş renk yelpazesine sahip Retina ekranı tercih sebebi olabilir.  Yeni MacBook Pro'nun 16 inç genişliğe sahip ekranı şimdiye kadar üretilen en büyük Retina dizüstü bilgisayar ekranı olarak konumlanıyor. 3072x1920 çözünürlüğe ve 226 ppi ile daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip 16 inç Retina ekran, yaklaşık 6 milyon pikselin yanı sıra daha da etkileyici bir ekran deneyimi sunuyor. Üstelik her ekranın, doğru gama, beyaz nokta ve ana renk değerlerini sağlamak için fabrikada tek tek kalibre edilmesi dikkate değer. 

Yeni Magic Keyboard 

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 16 inç MacBook Pro yeni Magic Keyboard ile birlikte geliyor. Yeni bir Magic Keyboard'da 1 mm hareket mesafesi ve dengeli bir tuş hissi sunan geliştirilmiş makas tipi mekanizmanın yanı sıra duyarlı tuşlar için daha fazla potansiyel enerji depolayan Apple tasarımı lastik kubbe de yer alıyor.

16 inç MacBook Pro tasarlanırken insani faktörlere ve tuş tasarımına odaklanan kapsamlı araştırmaların ve kullanıcı çalışmalarının temel alındığını da ekleyelim. Bu kapsamda yeni Magic Keyboard, fiziksel bir Escape tuşuna, ters döndürülmüş “T” biçiminde ok tuşlarına, Touch Bar ve Touch ID özelliklerine sahip.

Gelişmiş Termal Tasarım 

16 inç MacBook Pro’da, sistemin daha uzun süre daha yüksek güçte çalışmasını sağlamak için bugüne kadar bir Mac’te bulunan en gelişmiş termal mimarinin kullanıldığını da belirtmekte fayda var. 16 inç MacBook Pro’daki gelişmiş fan tasarımı, genişletilmiş kanatların ve daha büyük havalandırma deliklerinin bulunduğu daha büyük bir pervaneye sahip. Böylece yüzde 28 oranında daha fazla hava dolaşımı elde edilirken, yüzde 35 daha büyük olan ısı düşürücü sayesinde çok daha yüksek bir ısı dağılımı sağlanıyor. Son olarak bu gelişmelerle birlikte 16 inç MacBook Pro’nun, yoğun iş yüklerinde bir önceki tasarıma göre 12 watt’a kadar daha fazla güç sağlamasına olanak tanıdığını belirtelim.

Güçlü İşlemciler ve Daha Hızlı Bellek

16 inç MacBook Pro, dört çekirdekli 15 inç MacBook Pro’ya kıyasla 2,1 kata kadar daha hızlı performans sağlayan, 5.0 GHz’e kadar Turbo Boost hızlarına sahip en yeni 6 ve 8 çekirdekli 9. nesil işlemcilerle birlikte geliyor. Güçlü CPU’larının yanı sıra ilk kez 64 GB’a varan daha hızlı belleği ve daha gelişmiş termal tasarımı sayesinde MacBook Pro’nun profesyonel iş akışları hiç olmadığı kadar güçleniyor.

En hızlı dört çekirdekli 15 inç MacBook Pro ile kıyasladığımızda;

  • Müzik prodüktörleri Logic Pro X’da 2,1 kata kadar daha fazla Amp Designer eklentisi kullanarak çok büyük boyutlara sahip, çok izli projeleri kayıttan oynatabiliyor.
  • Bilim insanları ve araştırmacılar MATLAB’de 2,1 kata kadar daha hızlı dinamik sistem simülasyonlarından yararlanabiliyor.
  • Geliştiriciler Xcode’da 1,8 kata kadar daha hızlı kod derleyebiliyor. 
  • Fotoğrafçılar Photoshop’ta karmaşık fotoğraf düzenlemelerini 1,7 kata kadar daha hızlı uygulayabiliyor. 

16 inç MacBook Pro’da profesyonel kullanıcılara yönelik ilk 7 nm mobil ayrık GPU’lar olan yeni AMD Radeon Pro 5000M serisi grafik işlemcilerinin yer aldığını da ekleyelim. Bu teknolojinin GDDR6 video belleği ve ilk kez 8 GB VRAM seçeneğiyle bir arada sunulması sayesinde, profesyonel kullanıcılar GPU’nun yoğun olarak kullanıldığı görevlerin üstesinden her zamankinden daha hızlı gelebilecek.

Bu noktada standart yapılandırmayı tercih eden müşterilerin, bir önceki standart yapılandırmaya kıyasla 2,1 kat daha hızlı grafik performansına sahip olacağını belirtelim. Seçimini en üstün teknolojiye sahip grafik seçeneğinden yana kullanan müşteriler ise bir öncekine göre yüzde 80’e kadar daha hızlı performans elde edebilecek.

En yüksek grafik seçeneklerine sahip bir önceki nesil 8 çekirdekli 15 inç MacBook Pro ile kıyasladığımızda; 

  • DaVinci Resolve kullanan video düzenleyicileri, renklendirme ayarlarını yaparken efektler için 1,8 kata kadar daha hızlı render alabilecek.
  • Oyun severler Fortnite gibi oyunları 1,6 kata kadar daha hızlı performansla daha kusursuz şekilde oynayabilecek.
  • Unity’de geliştiriciler oyun geliştirme sırasında 1,4 kat daha hızlı fly-through performansına sahip olacak.

Bu özelliklerin yanı sıra 100 watt-saatlik pile sahip olan MacBook Pro, bir saat ek pil ömrü sunarak; kullanıcılara 11 saate kadar wireless internette gezinme veya Apple TV uygulamasında video oynatma imkanı tanıyor.

İlk 8 TB Dizüstü Bilgisayar

Yeni MacBook Pro'da SSD depolama alanının, standart yapılandırmaları iki katına çıkararak 512 GB ve 1 TB seçenekleriyle geldiğini söyleyelim. Üstelik MacBook Pro, ilk kez 8 TB depolama alanıyla yapılandırılabiliyor. Böylece bir dizüstü bilgisayarda bulunan en büyük SSD unvanını kazanıyor.

Daha Gerçekçi Ses Deneyimi 

16 inç MacBook Pro’da şimdiye kadar bir dizüstü bilgisayarda bulunan en gelişmiş ses deneyiminin sunulduğunu da eklemekte fayda var. Cihazda, tamamen yeniden tasarlanmış altı hoparlörlü yüksek kaliteli bir ses sistemi bulunuyor. Yeni Apple patentli force-canceling özellikli woofer’larda ise sesi bozan ve istenmeyen titreşimleri azaltmak için karşılıklı ikili hoparlör sürücüleri kullanılıyor.

Yenilenen yüksek performanslı mikrofon dizisi, tıslamayı yüzde 40 azaltırken, geliştirilmiş sinyal-gürültü oranı sayesinde en kısık sesli ayrıntıları bile yakalayan olağanüstü net kayıtlara olanak tanıyor.

macOS, Profesyoneller için tasarlandı

Profesyonel içerikleri vurgulayan macOS'un Koyu Mod'u aynı zamanda kontrollerin Mac’in göz alıcı Retina ekranında arka plana çekilmesini sağlıyor. Sizlere daha önce de tanıttığımız macOS Catalina’da yer alan yeni özelliklerden biri olan Sidecar ise kullanıcıların iPad’den ikinci ekran veya Apple Pencil ile yüksek hassasiyete sahip tablet giriş aygıtı olarak yararlanmasına imkan veriyor.

macOS'un üçüncü taraf uygulamalar ve aygıtlardan oluşan geniş bir ekosistemin yanı sıra Final Cut Pro X, Logic Pro X ve Xcode gibi yüksek performanslı uygulamaları desteklediğini de hatırlatalım.

Mac Pro ve Pro Display XDR Aralık'ta satışa sunulacak

Apple bugün ayrıca profesyonel masaüstü bilgisayarı yeni Mac Pro’nun ve Apple Pro Display XDR’ın Aralık’ta piyasaya sunulacağını açıkladı. Bu noktada Mac Pro'nun maksimum 28 çekirdekli iş istasyonu sınıfı Xeon işlemcilere, devasa 1.5 TB kapasitesiyle yüksek performanslı bir bellek sistemine, sekiz adet PCIe genişletme yuvasına ve dünyanın en güçlü grafik kartıyla birlikte sunulan bir grafik mimarisine sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Pro Display XDR ise P3 geniş renk yelpazesi ve 10 bit renk derinlik, 1.600 nit maksimum parlaklık, 1.000.000:1 kontrast oranı ve süper geniş görüntüleme açısı sunan 32 inç Retina 6K ekran gibi özellikleriyle öne çıkıyor.

16 in. MacBook Pro'nun Fiyatı

16 inç MacBook Pro, 18.299 TL’den başlayan fiyatlarla bugünden itibaren apple.com ve Apple Store uygulamasında satışa sunulacak. 16 inç MacBook Pro'nun bu haftanın ilerleyen günlerinde Apple Store’larda ve Apple Yetkili Satıcılarında alıcısıyla buluşacağını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.