Insider hızlı büyüyen global teknoloji şirketlerinin karşılaştığı zorlukları paylaştı

Konuşmasında genel olarak Blitzscaling'e odaklanan Sönmez, Scale-up'ta hızlı olmanın önemini vurguladı.
Insider hızlı büyüyen global teknoloji şirketlerinin karşılaştığı zorlukları paylaştı

Insider'ın Ürün Lideri ve Hissedarı Hakan Mutu Sönmez, Webrazzi Developer 2019 etkinliğinde hızlı büyüyen global teknoloji şirketlerinin Scale-up aşamasında karşılaştığı zorlukları paylaştı. 

Konuşmasının başında Insider'ın 3 kıtada 19 ofiste 465'den fazla kişiyle çalıştığını hatırlatan Sönmez, şirketin farklı dikeylerde hizmet verdiği markaları aktardı. Sönmez, hizmet verdikleri şirketlerin farklı dikeylerde faaliyet göstermelerine rağmen, hepsinin hedefinin pazarlama alanında büyüme olduğunu belirtti. Bu noktada Insider'ın farklı ihtiyaçlara cevap verdiğini söyleyen Sönmez, başından beri tüm pazarlama araçlarının tek bir yerde toplanması ve tüm sorulara cevap verilmesini amaçladıklarını ifade etti.  

Konuşmasında genel olarak Blitzscaling'e odaklanan Sönmez, Start-up ve Scale-up farkına da değindi. Scale-up'ta hızlı olmanın önemini vurgulayan Sönmez, saliseler devreye girdiğinde, yolda ya da kısa durma anlarında uzmanlık alanlarının ve risk alanları arttığını dile getirdi. Sönmez, risk alanları büyüdükçe daha iyi bir yapılandırma yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Blitzscaling'in herkese veya her şirkete uygun bir yanı olmadığını belirtirken, bu yöntemin, hedefi  büyük olan işletmeler için uygun olduğunu belirtti. Bu noktada önceliklendirmenin devreye girdiğini söyleyen Sönmez, Blitzscaling'in işini hızlı yapmayı seçmek olduğunu da ekledi.

Konuşmasında Blitzscaling aşamalarından da bahseden sönmez, aile düzenindeki küçük sistemlerin kabile ve köyde çalışmadığını ifade etti. Aynı zamanda karşılaşılan problemlerin de büyüme ile birlikte değiştiğini belirten Sönmez; "Dönüşürken sorunları öngörürseniz, çok yolda kalmıyorsunuz." dedi. Özellikle Köy'den Şehir ya da Ulus'a dönüşüldüğünde oluşabilecek sorunları şimdiden çözmenin önemine de vurgu yaptı. 

Büyüme ve ölçeklenme ile birlikte altyapı hazırlıklarına da önem verilmesi gerektiğini söyleyen Sönmez, alt yapı hazırlarken büyümeyi ve ölçeklenmenin es geçilmemesi gerektiğini belirtti. Insider olarak ilk zamanlarda daha küçük alt yapılar ile hareket ettiklerini Sönmez, şu anda her alanda birbirinden farklı teknoloji ve uygulamadan faydalandıklarını belirtti. 

Türkiye'de bu kadar teknoloji alt yapısı bilen kişi sayısının az olduğunu da sözlerine ekleyen Sönmez, kendi organizasyonları içinde hırslı juniorları yetiştirdiklerini ifade etti. Gelişimleri tamamlayarak dönüştürdükleri kişilerle birlikte içeride bir havuz oluşturduklarını söyleyen Sönmez, bunun yanı sıra yeni yeteneklerin de ekibe dışarıdan dahil edildiğini aktardı. 

Cybermonday gibi zamanlarda auto scaling kullanmayı tercih ettiklerini söyleyen Sönmez, bu noktada mikro servisten faydalandıklarını belirtti. Sunucu tarafından bulut sistemlerden yararlanmanın yanı sıra maliyet açısından kubernets ile farklı uygulamaları çalıştırarak kaynakları daha verimli kullandıklarını ekledi. 

Ekipleri yönetme konusunda bilgi ve birikimin tek bir kişide toplanması yerine tüm ekibe yayılması gerektiğini söyleyen Sönmez, usta çırak ilişkisinin önemine dikkat çekti. Sönmez, uzaktan çalışan ekiplerin aynı yetenekleri paylaşmasının ötesinde önceliklerinin de aynı olması gerektiğini söyledi. Bu noktada ürün ve özellik yayınlama sürecinin detaylı bir şekilde konuşulmasının mühim olduğunu vurguladı. Mühendislik kültürünün bir manifestosu olmasının gerektiğini söyleyen Sönmez, bütün takımların aynı dili konuşması gerektiğini belirtti.

Tasarım ve geliştirme ekiplerinin birlikte çalışmasının önemli olduğunu söyleyen Sönmez, Insider'da iki ekibin beraber bir kütüphane ürettiğini söyledi. Bu sayede iki ekibin hem birbirlerinden bağımsız olduğunu hem de beraber çalışabildiğini dile getirdi. Sönmez, kütüphanede kodların ve bileşenlerin yer aldığını belirterek bu sayede hızlı ilerleyebildiklerini de ekledi. 

Konuşmasının sonuna doğru hızı önemseyen şirketlerin Blitzscaling'i hayata geçirmesini önerdi. Sönmez, yolda ilerleyip süreçleri yolda düzeltmenin 1 yılda 5 yıllık deneyim kazandırdığını da sözlerine ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.