Bugün başlayan geliştirici konferansımız Webrazzi Developer 2019 tüm hızıyla devam ediyor. Etkinliğimizin konuşmacılarından olan Teknasyon CTO'su Doğan Aydın, Milyonlara ulaşan bir teknoloji şirketinin altyapısal dönüşüm hikayesini Webrazzi Developer 2019 sahnesinde anlattı.
Bir girişimin kendi altyapısal gelişimi aktaracağını dile getiren Aydın, ilk olarak Teknasyon'un güncel verilerini paylaştı. Teknasyon'un şu an 3 şehirde 5 ofise sahip olduğunu paylaşan Aydın, 200'den fazla çalışana sahip olduklarını da belirtti.
Toplamda 90'dan fazla proje üzerinde çalıştıklarını da paylaşan Aydın, 60'tan fazla mobil uygula geliştirdiklerini ve gelirlerinin yüzde 96'sının yurt dışından geldiğini de sözlerine ekledi. Geliştirdikleri uygulamalarının pek çoğunun trend olduğunu da belirten Aydın, altyapısal dönüşümlerini dönemlere ayırdıklarını da paylaştı.
İlk dönemli Proje bazlı takım kurma dönemi olarak adlandıran Aydın, bu dönemde projeler için bağımsız ekipler kurduklarını paylaştı. Bu dönemde ekipler arasında ortak kod kullanımı yapılamıyordu. Aydın'ın paylaştığı bilgilere göre bakım ve maliyet masrafları ise oldukça yüksekti.
Proje bazlı takım kurma döneminin ardından ise 2. dönem olan Boilerplate dönemi Teknasyon için hayata geçti. Bu dönemde ortak kod kullanımı daha yüksek olsa da bakım ve maliyet masrafları yüksek olmaya devam etti. Bu nedenle 3. dönem olan Framework dönemine geçildi.
Framework döneminde ise ortak kod kullanımı yükseldi. Ortak kod kullanımının yanı sıra bakım ve maliyet masraflarının daha iyi bir noktaya geldiğini de ekleyelim. Son olarak ise 4. dönem olan Microservis servis dönemine geçiş yapıldı. Aydın'ın paylaştığı bilgilere göre bu dönemde istenen başarı sağlandı ve ortak kod kullanımı en yüksek seviyeye gelirken bakım ve maliyet masrafları ise en düşük seviyeye geldi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap