Steve Wozniak, Apple Card'ın eşine cinsiyetçi davrandığını söyledi

Girişimci David Heinemeier Hansson, Goldman Sachs Apple Card'ın kendisine tanımladığı kredi limitinin eşine tanımlanan kredi limitinden 20 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Steve Wozniak, Apple Card'ın eşine cinsiyetçi davrandığını söyledi

Apple Card'ın kredi limitlerinde kadınlarla aynı mali aynı şartlara sahip olmasına rağmen erkeklere daha bonkör davranması ABD'de gündeme oturdu. Geçtiğimiz hafta perşembe günü girişimci David Heinemeier Hansson'ın attığı tweet ile gündeme gelen konu, Steve Wozniak dahil olmak üzere birçok farklı kişi tarafından doğrulandı 

Hansson Goldman Sachs Apple Card'ın kendisine tanımladığı kredi limitinin eşine tanımlanan kredi limitinden 20 kat daha fazla olduğunu söyledi. Hansson olayı aktardığı tweetinde şu ifadelere yer verdi: 

“Eşim ve ben ortak vergi beyannamesi verdik, ortak mülkiyete sahibiz ve uzun zamandır evliyiz. Yine de Apple’ın black box algoritması eşimin kredi limitinin 20 katını hakettiğimi düşünüyor ”

Bu arada Hansson'ın eşinin kredi notunun, Hansson'ın kredi notundan daha yüksek olduğunu belirtelim.

Üstelik Hansson, Apple Card'ın kredi limiti konusunda yapığı cinsiyet ayrımcılığıyla karşılaşan tek kişi değil. Hansson'ın açıklamasından sonra Steve Wozniak da benzer bir durumla karşılaştığını belirtti. Wozniak paylaştığı tweette şu ifadelere yer verdi: 

“Herhangi bir varlık veya hesaba sahip olunmamasına rağmen, aynı şey, (kredi limitinde 10 kat fark ile) bize de oldu. Bazıları suçun Goldman Sachs'ta olduğunu söylüyor, ancak Apple'ın da konuyla bağlantılı olması, sorumluluğu paylaşması gerektiğini gösteriyor”

Wozniak yaptığı açıklamada bu tarz şirketlerin nasıl ayarlandığına ve çalıştığına dair şeffaf olunmadığını da sözlerine ekledi. 

New York eyaletinin yaşanan durumun kaynağını anlamak adına soruşturma açtığını da ekleyelim. New York'un Finansal Hizmetler Departmanı, Apple Card'ın ayrımcılık yaptığına dair suçlamaları araştırmak üzere dava açarken, New York'un Finansal Hizmetler Departmanı Amiri Linda Lacewell, konu hakkında bir Medium gönderisi yayınladı. Lacewell, paylaştığı gönderide algoritmanın kredi limiti kararlarında eyalet yasalarını ihlal ederek cinsiyete dayalı ayrımcılık yapıp yapmadığını araştıracaklarını söyledi. 

Women Leading in AI kurucu ortağı Allison Gardner da konuya açıklık getirmek adına, bu tarz algortimaların devasa bir veri seti ile eğitildiğini hatırlatarak genellikle bu veri setlerin, geçmişteki verilerden ce müşteri kayıtlarından oluştuğunu söyledi. 

Goldman Sachs'tan da konuyla ilgili açıklama geldi

Goldman Sachs sözcüsü Andrew Williams ise her durumda verilen kararların cinsiyet gibi faktörlere dayanmadığını ve dayanmayacağını dile getirdi. 

Son olarak Apple'ın müşteri hizmetleri departmanının konuya dahil olarak Hansson’ın eşinin kredi notunu yükselttiğini söyleyelim. Yine de algoritmanın benzer kararlar vermesi olası. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.