SoftBank, WeWork ve Uber yatırımlarından 6,5 milyar dolar zarar etti

SoftBank CEO'su Masayoshi Son, SoftBank'in WeWork ve Uber yatırımlarından ne kadar zarar ettiklerini açıkladı.
SoftBank, WeWork ve Uber yatırımlarından 6,5 milyar dolar zarar etti

SoftBank CEO'su Masayoshi Son, SoftBank'in WeWork ve Uber yatırımlarından ne kadar zarar ettiklerini açıkladı. Şirket, 14 yıldaki ilk üç aylık işletme kaybını bildirdi. Şirketin zararı ise 6,5 milyar dolar olarak açıklandı. 

Kayıpların 100 milyar dolarlık Vision Fund'ın büyümesi sırasında yaşanıyor olması, SoftBank ve Masayoshi Son için ciddi anlamda sıkıntı yaratabilir. Yatırım aracının SoftBank için kar büyümesinin itici gücü olduğunu söylemek mümkün ve araç, SoftBank'in son iki yılda çoğu kez 14 milyar doların üzerinde kazanımlar yapmasına katkıda bulundu. Şimdi ise SoftBank'in en parlak yıldızları arasında sayılan Uber ve WeWork'ün küçülen değeri bunu değiştiriyor. 

Kayıpların suçlusu SoftBank'in kendisi mi?

Masayoshi Son, kendi kararlarının böyle sonuçlara neden olduğunu söylüyor. Eski WeWork CEO'su Adam Neumann'a gereğinden fazla güç verdiğini de sözlerine ekliyor. Aslında Son'un bu savında haklı olduğunu söylemek mümkün. Zira otoriteler SoftBank'in böyle bir zararı "hak ettiğini" söylüyorlar. Çünkü şirket yaptığı büyük yatırımlarla kendi tekellerini yaratmak istiyor ve bu acelecilik şirketin kendisine "zarar" olarak dönüyor. Uber her ne kadar halka arz döneminde sorun yaşamamış olsa da şu anda bazı sıkıntılar yaşıyor. Uzun bir süredir sizinle de paylaştığımız gelişmelerden yola çıkarak WeWork'ün SoftBank'e en büyük darbeyi vurduğunu söyleyebiliriz. Çünkü WeWork, halka arzına kısa bir süre kala ciddi kayıplar yaşadı ve halka arzını da iptal etmek zorunda kaldı. 

Sonuç olarak SoftBank'ın stratejisinin rakiplerine başka seçenek bırakmayarak bir şirkete çok fazla para harcamak olarak karşımıza çıkıyor. Başka bir deyişle, tüketicileri kontrol edebilecek ve istediği zaman fiyat yükseltebilecek bir şirket haline geliyor. Ancak 6,5 milyar dolarlık zarardan anlıyoruz ki bu hem yatırımcılar, hem tüketiciler hem de girişimciler için ciddi bir sıkıntı yaratıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.