Bundan 10 yıl önce Macar elektrik mühendisi András Arató'nun Facebook'taki tatil fotoğraflarını gören bir fotoğrafçı, stok görsel sitelerinde kullanmak üzere Arató ile bir fotoğraf çekimi gerçekleştirmek istedi.
Bu teklifi kabul eden Arató, fotoğraf çekiminden bir yıl sonra görsel araması yaparken, çekilen fotoğraflardan birinin "Meme"e dönüştürüldüğünü gördü. Kullanıcıların “Hide the Pain Harold” ismini verdikleri bu "Meme", Arató'nun gözlerindeki hüzünlü bakış ve gülümsemesi nedeniyle beklenenin üzerinde bir üne kavuşmuştu.
Çekilen fotoğrafların sadece işletmeler ve websitelerinde kullanılacağını düşünen Arató, görsellerden birinin "Meme" e dönüştürülmesi karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Meme'lerin dünyada yaygın bir şekilde yayılmasıyla gazetecilerin kendisiyle röportaj yapmak için iletişime geçmeye başladığını söyleyen Arató, eşinin bu durumdan hoşlanmadığını söylüyor. Zira Arató'nun eşi, gazetecilerin özel hayatlarına müdahale ettiğini düşünmenin yanı sıra Meme'de kullanılan ifadenin András Arató'yu yansıtmadığını öne sürüyordu.
Arató'nun anlattığına göre; insanlar Meme'e dönüşen görselin, Photoshop'ta manipüle edilen bir görsel olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle görselin gerçek bir kişiye ait olmasının daha çok ilgi çektiğini söylemek mümkün.
İnsanların Meme kullanmasını engellemenin imkansız olduğunu gören Arató, kendisi olduğunu iddia eden ve yüz binlerce takipçiye sahip Facebook sayfalarına karşı bu kimliği sahiplenmeye karar verdi. 2017 yılında kendi Facebook hayran sayfasını oluşturan Arató, bu sayfada video ve hikaye formatındaki içeriklerle gezilerini paylaşmaya başladı.
Bir süre sonra Macar bir araç satış şirketinden reklam filminde oynama teklifi alan Arató, bu reklam filmi sayesinde eşinin de Meme'ler hakkındaki fikrinin değiştiğini söylüyor. İlk etapta Alman posta havalesi şirketi Otto, İngiliz Futbol sitesi Dugout İngiltere'de kullanılan indirim kartı Totum ve Hide the Pain isimli bir şarkı yazan Macar rock grubu Cloud 9+ ile çalışan Arató'nun ünü artmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl iş için Avrupa, Rusya ve Güney Amerika'ya 20'dan fazla uçuş yaptığını belirten 74 yaşındaki Arató, görünen o ki; son 10 yılda Meme'lere konu olan bir gülümsemeyi markaya dönüştürmeyi başarmış.