Kripto para birimi Tether'e açılan trilyon dolarlık davanın detayları

Tether'in yanı sıra Bitfinex'i de yatırımcıları dolandırmak, pazarları manipüle etmek ve yasadışı gelirleri gizlemek ile suçlayan davacılar, pazara verilen zarar karşılığında 1.4 trilyon dolar tazminat talep etti. 
Kripto para birimi Tether'e açılan trilyon dolarlık davanın detayları

Kripto para ticaretinin dolar cinsinden yapılması önündeki zorlukları ortadan kaldırmak amacıyla kurulan dijital para birimi Tether, David Leibowitz, Benjamin Leibowitz, Jason Leibowitz, Aaron Leibowitz ve Pinchas Goldshtein tarafından dava edildi. Tether'in yanı sıra Bitfinex'i de kripto para pazarına zarar vermekle suçlayan davacılar, bu zarar karşılığında 1.4 trilyon dolar tazminat talep etti. 

Geçtiğimiz ayın ilk haftalarında verilen dava dilekçesi, ilk olarak bu hafta kripto para gündeminde yer etti. Davacılar Tether ve Bitfinex'i dönüştürücü bir yenilik olan kripto para birimini kullanarak yatırımcıları dolandırmak, pazarları manipüle etmek ve yasadışı gelirleri gizlemek ile suçladı. 

Davacılar, Tether ve Bitfinex'in kısmi sahtekarlık, kısmi pompalama ve boşaltma (pump and dumb) eylemleri ve kısmi kara para aklama yaptığını iddia etti. Dava dosyasında iki şirketin, kurumsal kimliklerini ve müşteri fonlarını birleştirirken, kapsamlı işbirliklerini, eşi benzeri görülmemiş etkinliklerle kripto para birimi piyasasını manipüle etmelerini sağlayacak şekilde gizlediği savunuldu. 

Dosyada, Tether ve Bitfinex'in baştan beri kripto para pazarını manipüle etmeyi planladığı vurgulanırken, bu planın temelinde Tether'in “dolaşımdaki token sayısının her zaman banka hesabındaki dolara eşit olacağı” iddiasının yer aldığı belirtildi. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre Tether'in bu iddiası, Bitfinex ve Tether'in, Kripto para birimleri için pazarda hızla artan bir talebin bulunduğuna dair işaret vermesini sağladı. Çünkü basılan her USDT, piyasaya yatırılan başka bir ABD dolarını temsil ediyordu.

Tether'in bu iddiasının gerçek olmadığını öne süren davacılar, tüm pazarın manipüle edildiğini ve Tether ile Bitfinex'in bu manipülasyon üzerinden gelir elde ettiğini belirtti. 2017'den 2018'e kadar, Tether'in 2.8 milyar USDT bastığı ve bu parayı takas ve kripto para satın alma işlemleri için Bitfinex'e aktardığı iddia edildi. Buna göre kripto para birimleri için talep yapay olarak şişirildi ve bu da fiyatların yükselmesine neden oldu.

Dava dosyasında ekonomistlerin görüşlerine de yer verildi. Bu kapsamda 2017'den 2018'e kadar kripto para pazarındaki büyümenin yarısının Bitfinex and Tether’in manipülatif hamlesi tarafından yönlendirildiği öne sürüldü.

Bu iddiaları yalanlayan Tether, yaptığı açıklamada kripto para ekosistemine yaptığı katkıları hatırlattı. Tüm tokenların rezervler ile desteklendiğini söyleyen Tether, fiyatların pazarı manipüle etme amacıyla belirlenmediğini, piyasa talebine göre belirlendiğini dile getirdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.