Türkiye'nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2019, yoğun bir katılımla dün gerçekleşti. Bu sene 3 farklı sahnede, 5 farklı salonda gerçekleştirdiğimiz konferansımızda Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten, "Digital Disruption In Media" sunumuyla sahnedeydi. İdil Kesten, Türkiye odağında, mobil uygulamalar konusunda oldukça dikkat çeken verileri katılımcılarla paylaştı.
Mobil kullanımında en yoğun yaş aralığı 25-44
Gemius'un verilerine göre mobil kullanıcı sayısının 2016'da 40,5 milyon, 2017'de 52,3 milyon ve 2018'de 56,9 milyon iken, bu sayının 2019'da 60,3 milyon olduğunu görüyoruz. Bu da mobil kullanımında her yıl bir önceki yıla göre artış olduğunu kanıtlıyor. Bu kullanıcıların %53'ünü erkekler, %47'sini ise kadınlar oluşturuyor. AB kullanıcı segmenti %33 iken C1 kullanıcı segmenti %31 olarak karşımıza çıkıyor. Mobil kullanımında en yoğun yaş aralığı %42 ile 25-44 diyebiliriz.
İlk sırada WhatsApp var
En çok kullanılan mobil uygulamalarda Türkiye sıralamasına baktığımızda da sıralamanın şu şekilde olduğunu görüyoruz; WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Google Maps, Messenger, e-Devlet, Sahibinden, Twitter, Letgo, Garanti BBVA, LinkedIn, TikTok, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Yandex Haritalar, n11, Trendyol, Ziraat Bankası ve BiP. Listede en çok sosyal medya uygulamaları dikkat çekerken, alışveriş, ikinci el alım-satım ve bankaların mobil uygulamaları da yoğunluklu olarak karşımıza çıkıyor.
WhatsApp'ın aylık gerçek ziyaretçisi: 44 milyon
Daha önce zaten size bahsetmiştik ama İdil Kesten sahnede bir kere daha WhatsApp'ın 44 milyon aylık gerçek ziyaretçisi ve uygulamaya erişimin %87 olduğunu söyledi. Bir ilginç veri ise devlet tarafından yapılan uygulamaların kullanıcı sayıları. e-Devlet uygulamasının aylık gerçek ziyaretçi sayısı 13 milyon iken, 182 - Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nin mobil uygulamasının aylık gerçek ziyaretçi sayısı 4,5 milyon olarak açıklanıyor.
YouTube sosyal medyanın birincisi
Sosyal medya özelinde incelediğimizde YouTube'un toplam erişimi 46 milyon 898 bin 267 iken, bunun 43 milyon 327 bin 339'u mobilden geliyor. Aynı şekilde Facebook'un 43 milyon 748 bin 609'luk toplam erişiminde mobilin payı 41 milyon 407 bin 773 olarak karşımıza çıkıyor. 39 milyon 85 bin 494'luk toplam erişime sahip olan Instagram'ın bunun 37 milyon 979 bin 978'ini mobilden elde ediyor. Uygulamalarda kişi başına geçirilen süreye baktığımızda Facebook'ta 16 dakika mobilde, 21 dakikada PC'de; Instagram'da 22 dakika mobilde, 10 dakika PC'de ve YouTube'da 42 dakika mobilde, 11 dakika PC'de vakit geçirildiğini görüyoruz.
Mobil rekabette durum ne?
Mobil rekabette de ilginç verilerin karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Mesajlaşma uygulaması olarak WhatsApp'ın %87'lik bir erişimi bulunuyor, BiP'in aylık erişimi ise %10. Aynı şekilde dijital müzik yayıncılığında Spotify'a aylık erişim %10 iken, fizy'ye aylık erişim %5'te kalıyor.
Pazardaki açığı yakalayanlar: Letgo, Dolap, Faladdin...
İdil Kesten, sunumunda fırsatı yakalayan ve pazardaki açığı görerek kullanıcı sayısını artıran uygulamalardan da bahsediyor. Letgo örneğini veren Kesten, kimsenin eski eşyalarını gidip bir bit pazarında satmak istemeyeceğini, istese bile bu oranın çok düşük olacağını belirtiyor. Ancak aynı işi mobilden yapan Letgo, şu anda Türkiye'de en çok indirilen uygulamalar arasında yer alıyor. Uygulamanın aylık 12 milyon gerçek ziyaretçisi ve %24 erişimi bulunuyor. Benzer işi giysi odağında yapan Dolap'ın da aylık 2,4 milyon gerçek ziyaretçisi ve %5 erişimi bulunuyor.
Kesten'in bundan sonra verdiği örnekler ise gerçekten ilgi çekici. Zira "Ezan Vakti Pro" uygulamasının 3,2 milyon aylık gerçek ziyaretçisi ve %6,3 erişimi bulunuyor. Aynı şekilde Türk kültürünün bir ürünü olarak karşımıza çıkan fal bakma uygulaması Faladdin de aylık 2,6 milyon gerçek ziyaretçiye ve %5,2 erişime sahip. Bir diğer uygulama ise TikTok. Son dönemin en popüler uygulamalarından TikTok'un aylık gerçek ziyaretçi sayısı 8 milyon, erişim oranı ise %15,9.
Geleneksel TV hala önde
İdil Kesten, izlemenin dijital dönüşümünün de gözle görülür bir şekilde değişmeye başladığını açıklıyor. Henüz geleneksel TV ülke bazında en çok izlenen olsa bile YouTube'un onu ciddi anlamda yakalamaya başladığını görüyoruz. Zira geleneksel TV'ye erişim 59 milyon iken, YouTube'a erişim de 47 milyon olarak açıklanıyor. TV karşısında geçirilen vakit kişi başına 214 dakika olurken, YouTube karşısında geçirilen süre 60 dakika oluyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap