iLab Ventures Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Say, kurumun yatırım süreçlerini paylaştı

Söyleşide Mustafa Say, İşin Olsun ve Trinksat girişimlerinin de detaylarını paylaştı.
iLab Ventures Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Say, kurumun yatırım süreçlerini paylaştı

Türkiye'nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2019'da Webrazzi CEO'su ve kurucusu Arda Kutsal, iLab Ventures Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Say ile söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşide Mustafa Say'ın ABD'deki MBA ve petrol ticareti döneminine değinilirken, Türkiye'deki yatırım faaliyetlerinden söz edildi. 1998'de hisse senedi yatırımının ardından internet alanındaki yatırımlara odaklanan Say, iLab Ventures'ın şu anda 12 aktif portföy şirketine sahip olduğunu dile getirdi. Say, Ebay satın alması ile Gittigidiyor exit'i yaptıklarını da katılımcılara hatırlattı. 

iLab Ventures'un kendi fonlarıyla yatırım yaptığı için yatırım kararlarının çok hızlı verildiğini dile getiren Say, her zaman şirketlerin devam yatırımlarının da hazır olduğunu belirtti. Söyleşide iLab Ventures'un kurumsal yapılandırmasından da söz eden Say, excellence center üzerinden yatırım yaptıkları şirketlere bilgi ve deneyim aktarımında bulunduklarını söyledi. 

Çok erken aşamalar hariç her aşamada yatırım yaptıklarını dile getiren Say, satın almalar yaptıklarını da ekledi. iLab Ventures'un minimum 100 milyon dolar yatırım yaptığını da belirtti. Gittigidiyor Exit'inden yüzde 11 ile 500 milyon dolar'a çıktıklarını belirten Say, kısa vadede exit yapmayı planlamadıklarını da dile getirdi. Bunun yerine ortaklıklar ile ilerleyebileceklerini belirtti. 

Zor şartlarda girişimcilerin projelerine ve fikirlerine güveniyorlarsa vazgeçmemelerini tavsiye eden Say, Türkiye'de zor günlerin geride kaldığını belirtti.

Yabancı yatırımcıları çekmek için girişimcilerin önce kendisine inanması gerektiğini söyleyen Say, Türkiye'nin inanılmaz fırsatlar sunan bir yer olduğunu da sözlerine ekledi. Say, bu noktada İşin Olsun ve Trinksat girişimlerini örnek gösterdi.

Mavi yaka çalışanları hedefleyen İşin Olsun'un detaylarını paylaşan say, Türkiye'de 25 milyon çalışan olduğunu söyleyerek özgeçmişlerin çoğunun Kariyer.net'te yer almasına rağmen, şirketin mavi yaka çalışanların ihtiyaçlarına cevap veremediğini belirtti. Bu noktada İşin Olsun'un kurulduğunu belirten Say, şu anda Kariyer.net'te 60 bin ilan yer alırken, İşin Olsun'da 40 bin ilan yayınlandığını söyledi.  

Bir diğer örnek olarak Trinksat'ın iş alanını ve çalışma prensibini anlatan Say, "Tüketicilerin araçlarını almaya hazırız." dedi. Araçlarını satmak isteyen tüketicilere 30 saniye içinde bağlayıcı bir teklif verdiklerini söyleyen Say, teklifin kabul edilmesiyle birlikte araca Otorapor ile eksper hizmeti sağlandığını söyledi. Son aşamada aracı değerinde satın aldıklarını belirten Say, 1 saat içinde kullanıcıların hesabına para geldiğini dile getirdi. Say, alınan araçları kapalı bir sistem ile ihalede sattıklarını da sözlerine ekledi. 

iLab Ventures'un gelecek planlarını paylaşan Say, karlılıkla maksimum oranda büyüme sağlamak istediklerini belirtirken, büyüme ve sermaye ortaklığı ya da halka arz ile şirkete fon girişi sağlayacaklarını ifade etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.