3 başarılı girişimci "Girişimi Exit'e nasıl hazırlanır?" sorusunu cevapladı

HotelRunner Kurucusu Arden Agopyan, Armut Kurucusu Başak Taşpınar Değim ve Apsiyon Kurucu Ortağı ve CEO'su Kudret Türk girişimlerin Exit hazırlık süreçlerinin nasıl ilerlediğini paylaştı.
3 başarılı girişimci

Türkiye'nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2019'un Girişimi Exit'e hazırlamak başlıklı oturumunda girişimi Exit'e hazırlama süreçleri konuşuldu. Webrazzi Yönetici editörü Ahmet Buğra Ferah moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma, HotelRunner Kurucusu Arden Agopyan, Armut Kurucusu Başak Taşpınar Değim ve Apsiyon
Kurucu Ortağı ve CEO'su Kudret Türk katılım gösterdi. 

Armut, Romanya ve Suudi Arabistan'da lider

Buğra Ferah'ın "Yeni bir yatırım turu var mı?" sorsuna bu yıl hem büyüyüp hem de karlılığa ulaşmaya odaklandıklarını belirten Armut Kurucusu Başak Taşpınar Değim, yüzde 70 büyüme kaydettiklerini dile getirdi. Aynı zamanda yurt dışı açılımına odaklandıklarını söyleyen Değim, Romanya ve Suudi Arabistan'da liderlik aldıklarını da ekledi. Türkiye'de karlılığa ulaştıklarını söyleyen Değim, Türkiye'deki kazancı yurtdışında büyümek için kullandıklarını ifade etti. Değim, önümüzdeki sene de 3 yeni ülkeye açılacaklarını duyururken, yeni bir yatırım turu planlamadıklarını söyledi. 

Apsiyon yeni yatırım turuna hazılanıyor

Apsiyon CEO'su Kudret Türk ise önümüzdeki dönemde yeni bir yatırım turu olacağını duyurdu. Gelecek senenin başında yatırım turunu kapatmayı amaçladıklarını dile getiren Türk, "Apsiyon da kendi bir şirket oluyor. " dedi. Son 1 yılda IOT alanında gerçekleştirilen ciddi çalışmaları paylaşan Türk, uzaktan sayaç okuma ve plaka tanıma sistemleri geliştirdiklerini aktardı. Bu yeni çalışmaları alışılmışın dışında olarak kiralama yöntemiyle sunmak istediklerini  söyleyen Türk, bu nedenle yatırım almayı planladıklarını ekledi. Yurt dışı açılmak için yeni bir versiyon hazırlığı yaptıklarını belirten Türk, ürünü yurtdışına uyumlu hale getireceklerini belirtti. 

HotelRunner cirosu yüzde 70 büyüdü

HotelRunner Kurucusu Arden Agopyan ise HotelRuner'ın keyifli bir şekilde büyüdüğünü dile getirerek geçmiş yatırımları katılımcılara hatırlattı. Agopyan, şimdiye kadar 212 ve aslanoba kapital tarafından toplam 2 turda 4 milyon dolar yatırım aldıklarını belirtti. en son  2015 yılında yatırım aldıklarını dile getiren Agopyan, 2016'da yurt dışına açılma kararıyla birlikte yatırım süreçlerini askıya alarak şirketi artıya geçirmeye odaklandıklarını ifade etti. Zor bir dönem olmasında rağmen yıldan yıla head count başına yüzde 100 büyüme kaydettiklerini söyleyen Agopyan cironun yüzde 70 büyüdüğünü de ekledi.

HotelRunner A Serisi Yatırım turuna hazırlanıyor

Seri A serisi yatırım turuna  hazırlandığını duyuran Agopyan nisan ve mayıs ayları civarında şirketi yurtdışında yatırıma açacaklarını söyledi Şu anda adaylarla görüştüklerini belirten Agopyan, amaçlarının para değil doğru yatırım ile globalde büyümek olduğunu vurguladı.

Yatırımcı tarafında farklı fikirlere ve yeni bir soluk arayışında olduklarını söyleyen Agopyan, Londra açılımının yanı sıra 193 ülkede faaliyet gösterdiklerini, müşterilerin yüzde 70'inin globalden geldiğini ve dolar bazında yüzde 75 büyüdüklerini ekledi.   

HotelRunner dünyada rakiplerini satın alacak

Agopyan, "Yatırım turu exit'e hazırlık mı?" sorusunu ise Exit düşünmüyoruz diye cevapladı. Olası bir Exit'in Halka Arz ya da stratejik satın alma olarak gerçekleşebileceğini söyleyen Agopyan, tam tersi yatırım ile birlikte sektörde stratejik dominat bir güç olabilmek adına şirket satın almak istediklerini dile getirdi. Agopyan, Brezilya ve Portekiz'deki şirketleri hızlıca alıp ve büyümek istediklerini ekledi.  

Apsiyon 1.5 milyon kullanıcıya ve 700 bin konuta ulaştı 

Apsiyon'un gelecek planlarını paylaşan Türk ise şu anda 1.5 milyon kullanıcıya ve 700 bin konuta ulaştıklarını belirterek -"önümüzdeki yıl 1 milyonun üzerinde konuta hizmet vermeyi planlıyoruz." dedi.Exit konusundaki sorulara 1Exit gündemimizde değil." diye cevap veren Türk, bir girişimcinin exit odaklı olmak yerine başarılı odaklı olması gerektiğini vurguladı. Girişimlerin başarılı olduğu halde exit yapabileceğini söyleyen Türk, Deloitte'in Apsiyon'u en hızlı büyüyen ilk 10 şirketi arasında gösterdiğini de hatırlattı. 

Şirketin ISO süreçlerinden geçtiğini söyleyen Türk, yaparak organizasyon yapısı, görev  ve yetki sorumluluklarının dokümantasyonunu gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.   

Exit soruları karşısında geçmişte Hummingbird ve ADVentures tarafından yatırım aldıklarını hatırlatan Değim, bu yatırım fonlarının bir dönüş bekleyerek yatırım yaptığını ifade etti. Bu kapsamde eninde sonunda halka arz ya da satın alma olarak bir çıkış olur diye tahmin ettiklerini ekledi.

"Bizimki bir sprint değil maraton" diyen Değim, "karlılığa dönüp büyümeye devam ediyoruz."diye konuştu. Sektörde belli bir noktadan sonra bir konsolidasyonun başladığını söyleyen Değim, Google'ın sektöre services ile girmeye çalıştığını, Facebook'un ise Marketplace'i çıkardığını belirtti. Her iki teknoloji devinin de şu an Armut'un ABD muadilleri ile iş birliği yaptığını vurguladı. 

Bu noktada satın alma talebiyle karşılaştıklarını belirten Değim, sürecin henüz ilerleyen bir aşamaya gelmediğini söyledi. Armut'un gelecek planlarını da paylaşan Değim, önümüzdeki 5 sene içinde Avrupa ve Ortadoğu'da lider olmayı hedeflediklerini söyledi.

Exit'e hazır olmak için şirketlerin etik bir yaklaşımla ilerlemesi gerektiğini belirten Değim, Exit sürecinde çıkış için doğru zamanın, değerlemenin,  kurucuların sorumluluklarının veşirket içi stock optionların göz önününde bulundurulması gerektiğini söyledi. 

Kudret Türk ise Halka arz edilmiş 4-5 milyar dolarlık Apsiyon muadili şirketlerin, ilerleyen dönemde yakın coğrafyaya gelmesi halinde Apsiyon ile yollarının kesişebileceğini ve farklı ortaklıklar yapılabileceğini dile getirdi. 

Arden Agopyan ise İngiltereyi seçmelerimdeki temel sebepleri aktardı. Paraya ulaşmanın kolay olması ve Yatırımcı networkü için İngiltere'yi tercih ettiklerini belirten Agopyan, bir çok yatırımcı ile görüştüklerini söyledi. Agopyan yıl sonuna doğru ABD'de bir partner vasıtasıyla Florida'da ofis açmayı planladıklarını duyururken, "Exit radarda görünmüyor. " dedi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.