ABD, Libra'ya karşı kendi dijital para birimini çıkarabilir

Libra başkanı David Marcus, şirketin asıl amacının daha iyi bir ödeme sistemi oluşturmak olduğunu ve projenin orijinal yapısına alternatif yaklaşımlara açık olduğunu söyledi.
ABD, Libra'ya karşı kendi dijital para birimini çıkarabilir

Facebook'un dijital para birimi Libra, her geçen gün yeni bir spekülasyon kaynağı oluyor. Devletlerin genel olarak desteklemediği Libra'yla ilgili son olarak, kuruluşta 28 şirketin desteğine sahip olacağı söylenen Libra Association'ın resmi duyurusunu 21 şirketle gerçekleştirdiği haberini sizlerle paylaşmıştık. Kimi şirket Libra'dan desteğini çekerken Libra'dan farklı sesler gelmeye de devam ediyor.

Libra başkanı David Marcus, şirketin asıl amacının daha iyi bir ödeme sistemi oluşturmak olduğunu ve projenin orijinal yapısına alternatif yaklaşımlara açık olduğunu söyledi. Marcus, Libra’nın itibari paraya endeksli birkaç stablecoin’i kullanabileceğini de belirtti. Her ne kadar Marcus bu açıklamalarda bulunmuş olsa da geçtiğimiz günlerde JPMorgan CEO’su Jaime Dimon da bu fikrin benzersiz bir fikir olmadığını ve kendi şirketlerinin de JPM Coin’i piyasaya sürdüğünü belirttikten sonra, Libra’nın asla gerçek olmayacağını söylemişti. Ancak ABD hükümetinin son hamlesine bakarsak durum pek de Dimon'ın söylediği gibi durmuyor demek mümkün.

Almanya ve Fransa gibi ülkeler Libra'yı çok ciddiye almış gibi görünse de ABD Libra konusunda bu ülkelerden daha farklı bir yaklaşım sergiliyor. Karşımıza çıkan bazı haberlere göre ABD, Libra’ya rakip olarak kendi dijital para birimini piyasaya sürebilir. Bahsi geçen haberlere göre Libra’nın tanıtılması, FED tarafından oluşturulacak dijital para birimi projesini hızlandırdı. Federal Financial Analytics yönetici ortaklarından Karen Petrou, Libra’nın dijital para birimine giden kapıları aralayacağının altını çizdiğini de hatırlatalım. 

ABD'nin dijital para birimini çıkarmasının nedeni Libra olarak gösterilse de aslında farklı ülkelerin kendi dijital para birimlerini çıkarmayı düşünmeleri de ABD'nin bu adımı atmasında rol oynayabilir. Zira Çin, geçtiğimiz günlerde kendi dijital para birimini çıkaracağını resmi olarak açıklamıştı ve hatta geçtiğimiz aylarda Merkez Bankası'nın bile kendi dijital para birimini çıkarmaya hazırlandığı haberini sizlere aktarmıştık

ABD yetkililerinden konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmese de oklar ABD'nin dijital para projesinin doğru olabileceğini kanıtlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.