Lübnan'da WhatsApp vergisi protestosu, hükümet protestolarını tetikledi

WhatsApp vergisini protestoları sonrasında hükümet protestosuna dönüşünce, Hükümet WhatsApp vergisi planını geri çekti.
Lübnan'da WhatsApp vergisi protestosu, hükümet protestolarını tetikledi

Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan hükümeti, Perşembe günü  WhatsApp başta olmak üzere internet aramaları sağlayan Facebook, Messenger ve FaceTime gibi diğer uygulamalara günlük 0,20 dolar vergi getirmeyi planladığını duyurdu. Bu duyurunun ardından halk bu kararı protesto etmeye başlayan halk, gösteriler esnasında güvenlik güçleri ve halk arasında çatışma yaşandı.

WhatsApp Protestosu kısa bir süre içinde hükümet protestosuna dönüşünce, hükümet internet aramalarını vergilendirme planlarını durdurdu. Bu arada bu protestonun son yıllarda Lübnan'daki en geniş çaplı eylem olarak öne çıktığını belirtelim.

WhatsApp protestosu olarak başlayan bu eylem, çok geçmeden halkın ülkedeki ekonomik krizi ve yönetimi protesto etmesine dönüştü. Göstericiler slogan atmanın yanı sıra çevredeki lastik yakma ve çevredeki araçlara zarar verme gibi eylemlerde de bulundu. Güvenlik güçleri, eyleme göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, müdahale esnasında bazı eylemciler yaralandı. 

Şimdilik durdurulan bu karar kapsamında hükümet, 3,5 milyona yakın Voip kullanıcısından, yıllık 250 milyon dolar gelir vergisi elde edecekti. Öte yandan WhatsApp vergisinin tetiklediği bu protestolar esnasında eylemciler yakıt, gıda ve ekmek kapsamındaki vergileri de protesto ettiklerini dile getirdi. Aynı şekilde eylemciler, orman yangınlarını ve mezhep ayrımcılığını da protesto ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.