Glocal’ın ilk sezonunu geçtiğimiz baharda yayına aldık. 2. Sezon ise 21 Ekim Pazartesi başlayacak. İlk sezon büyük çoğunlukla Türk girişimcilerden oluşurken, 2. Sezon ise Avrupalı girişimcilerden oluşuyor. Şu an dinleyicilerimizin çok büyük kısmı Türkiye’den olsa da, özellikle çevre ülkelerden de dinleyici sayısı artmaya başladı. 2. Sezon ile bu rakamın tamamen dengelenmesini bekliyorum… Trailer bölümü buradan dinleyebilirsiniz:
Kısaca hatırlatmak gerekirse, Glocal, Türkiye gibi gelişmekte olan ekosistemlerden çıkan ve global başarı hikayeleri yaratmış girişimcileri konuk alıyor. İnternetteki girişimcilik ile ilgili içeriklerin çok büyük bir bölümü Amerika’daki hikayeleri anlatıyor. Fakat, henüz gelişmekte olan bir ekosistemde başlayan bir girişimcinin yaşadığı sıkıntılar, Amerika’daki bir girişimciye göre çok farklı.
İlk sezon 14 bölümden oluştu ve büyük çoğunlukla Türk girişimcileri konuk aldım: Ege (FX Cubic), Berkay (OpsGenie), Koray (Foriba), Selçuk (Bunch), Tayga (Cleanzy), Umutcan (Evreka), Onur (Countly), Emre (AppSamurai), Tarkan (Scotty), Ferruh (Netsparker), Alex (Competera), Selahaddin (SaaSPass) ve Marton (Flashpoint).
Hikayelerle dolu bir ilk sezon
Glocal’ın ilk sezonunda bir sürü farklı hikayeyi işleme fırsatı bulduk. Yatırıma ulaşmadaki zorluklar sebebiyle, yıllarca kendi karı ile büyüyerek büyük bir yatırım turuna ulaşan ve hatta çıkış yapan OpsGenie ve Foriba gibi örnekler oldu. Early adopter diyebileceğimiz ilk müşterileri lokal pazarda bulamayan Netsparker ve SAASPASS gibi şirketlerin, çok erken aşamalarda uluslararası ofisleri nasıl açıp, yönettiklerini dinledik.
Erken aşamada da, geç aşamada da olsa, gelişmekte olan ülkelerden çıkan startupların kaderinde hızlı bir şekilde çoklu ofis yapısına geçmek var. İlk 14 bölümün neredeyse tümünde, bu çoklu ofis yapısının getirdiği kültür sıkıntılarına da şahit olduk ve farklı bölgelerin avantajları ile dezavantajlarını konuştuk.
Dünya’nın geri kalanında, Amerika’dan çok daha büyük bir girişimcilik ve mühendislik potansiyeli var. Bu tecrübeler, farklı bölgelerdeki bir çok girişimcinin yaşayacağı sıkıntıları ve başarılı girişimcilerin bunların nasıl üstesinden geldiğini gösteriyor. İşte bu yüzden Doğu Avrupa ve Ortadoğu’dan da artan bir ilgi oldu.
Yeni sezon hazır: Viyana kapılarına dayandık
İlk sezonda tüm bölümlerin çekimlerini aynı 2 hafta içerisinde yapmam, tekrarlayan hatalara sebep oldu. 2. Sezonda ses kalitesini biraz iyileştirmek ve bölümleri soru-cevaptan çok sohbete çevirmeye çalıştım. Farklı farklı İngilizce aksanları olacak yine, bence keyif katıyor :)
2. Sezon hazırlıklarına geçen ay başladık ve ilk sezonun üzerine koyarak devam etmek istiyoruz. İlk bölümler yine Türk girişimciler ile olsa da, devamında ağırlıklı Avrupalı girişimcileri konuk alacağım.
Eren Bali - Udemy ve Carbon. Bu 2 şirket toplamda $200M yatırım aldı
Hande Çilingir - Insider. Sequoia’dan yatırım aldıktan sonra 20 ülkeye ofis açtı
Rina Onur - Peak ve Hemenkiralık. 500 Istanbul hakkında çok konuşmayacağız, söz
Peter Balogh - NNG. 10 ülkede 500 kişiye büyüttükten sonra çıkış yaptı
Tatyana Mitkova - ClaimCompass. Amerikalı yatırımcılardan Seri A yatırımı aldı
Vladimir Oane - Ubervu kurucusu ve Hootsuite’e çıkış yaptı. Yakın zamanda Deepstash’i kurdu
Balint Orosz - Team Distinction. Skyscanner tarafından satın alındı
Roland Pecsenye - IND. Misys tarafından satın alındı
Kosta Jordanov - FITE. Earlybird, Draper, Launchhub ve Aslanoba’dan yatırım aldı
Karoli Hindriks - Jobbatical. Union Square Ventures önderliğinde $10M yatırım aldı
Ragnar Sass - Pipedrive. Bessemer ve Atomica gibi yatırımcılardan $90M yatırım aldı.
Vadim Rogowsky - Clickky ve 3D Look. $15M ciroya getirdiği ilk şirketinden sonra 3D Look’u kurdu.
Kaan Günay - Firefly. Google Ventures ve NFX gibi yatırımcıların önderiğinde $60M yatırım aldı
Çoklu medya stratejisi denemeleri
Bir çok kişinin içerikler hoşuna gitse de, 30-40 dakikasını vermek istemediğini farkettik. Bundan dolayı farklı kanallar ile aynı içeriği yaymaya çalışıyoruz. Her bölüm için 5-10 dakika arası özet videolar oluşturuyoruz. Benim sesimi duymak istemeyenler için birebir, sadece konuklar konuşuyor :)
Onun dışında, haftalık makaleler ile her bölümün ana fikrini veren yazılar yazıyorum. Sosyal medya kanallarında da epey aktifiz. Her Salı #TuesdayTips adı altında farklı kişilerden birer tavsiye, hayat nasihatı ve favori kitap paylaşıyoruz. Tüm bu paylaşılan içeriği de haftalık olarak e-postanıza göndermeye başlıyoruz şimdi.
Bölük pörçük ekosistemler arası köprü
2. Sezon ile beraber tamamen uluslararası bir dinleyici kitlesine ulaşmayı hedefliyorum. Gelişmeleri de paylaşıyor olurum zaten. 3 Sezon’a geçmeden önce ise ziyaret ettiğim farklı ülkelerde küçük meetup’lar yapma, yıllık bir etkinlik planlama ve hatta bölgemizdeki girişimcilerin yatırım aramaya çıkmadan önce kullanabileceği küçük bir tool yapma fikri var.
Bakalım, belki 3. sezonu artık konuklar ile fiziksel olarak bir araya gelerek çekeriz. Hem bölümlerin videoları olur, hem de ses kalitesi daha da artar. Ne dersiniz?
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap