Apple, Hong Kong polisinin yerini bildiren uygulamayı App Store'dan kaldırdı

Çin basını tarafından eleştirilen Apple, Hong Kong Siber Güvenlik ve Teknoloji Suç Bürosu ile yürüttüğü araştırma sonucunda HKmap.live'i platformundan kaldırdı.
Apple, Hong Kong polisinin yerini bildiren uygulamayı App Store'dan kaldırdı

Çin ve ABD arasındaki gerilim artmaya devam ederken, teknoloji şirketleri bu gerilimin bir parçası olmaya devam ediyor. Bu hafta App Store'da HKmap.live isimli harita uygulamasına yer verdiği için Çin basını tarafından eleştirilen Apple, uygulamayı platformundan kaldırdı.

Hong Kong'da yaşayan kullanıcılar tarafından kullanılan ve içeriği yine bu kullanıcılar tarafından oluşturulan HKmap.live, polisin konumunun işaretlenmesini sağlıyordu. Hem uygulama hem de bir web servisi olarak hizmet veren HKmap, Hong Kong'da gerçekleşen protestolar esnasında kapatılan sokakları da gösteriyordu. 

Bu ayın başlarında HKmap.live uygulamasının App Store'a yaptığı başvuruyu reddeden Apple, bir kaç gün sonra fikrini değiştirerek başvuruyu kabul etmişti. Şu anda ise verdiği karardan tamamen vazgeçen Apple, uygulamayı platformundan kaldırdı.

Apple'ın konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

App Store'u, uygulamaları keşfetmek için güvenli ve güvenilir bir yer olması için üretttik. HKmap.live adlı bir uygulamanın, Hong Kong'daki yasa uygulayıcıları ve sakinleri tehlikeye sokacak şekillerde kullanıldığını öğrendik. Hong Kong'daki pek çok ilgili müşteri bu uygulama hakkında bizimle iletişime geçti ve uygulamayı hemen araştırmaya başladık. Uygulama polis konumlarını gösteriyor ve Hong Kong Siber Güvenlik ve Teknoloji Suç Bürosu ile uygulamanın polisi hedefleyip tuzağa düşürmek için kullanıldığını, kamu güvenliğini tehdit ettiğini ve suçluların uygulamayı polisin olmadığı bölgelerde yaşayanları mağdur etmek için kullandıklarını doğruladık.  Bu uygulama yönergelerimizi ve yerel yasalarımızı ihlal ediyor ve uygulamayı App Store'dan kaldırdık. 

HKmap.live geliştiricileri ise yaptıkları açıklamada CSTCB’ nin (Hong Kong Siber Güvenlik ve Teknoloji Suç Bürosu)  yaptığı suçlamalara yönelik bir kanıt bulunmadığını dile getirdi. Uygulamanın kriminal aktiviteleri hiçbir şekilde desteklemediği belirtilirken, eklenen bilgilerin Facebook, Telegram'da olduğu gibi halk tarafından oluşturulduğunu ifade etti. 

Apple yaptığı açıklamada HKMap.live'in hangi yerel yasaları ihlal ettiğine değinmezken, Waze gibi HKMap.live benzeri uygulamaların App Store'da yer almaya devam ettiğini belirtelim. Uygulamanın App Store'dan kaldırılmasına rağmen HKmap.live'in web versiyonu iPhone kullanıcılarının erişimine açık. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.