ABD Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü 28 Çinli şirketi borsada kara listeye eklediğini açıkladı. Kara listeye eklenen Çin merkezli şirketler arasında önemli teknoloji şirketleri ve değerlemesi 1 miyar doların üzerine ulaşmış 3 yapay zeka girişimi de yer alıyor.
Ticaret Bakanlığı kara listeye alınan şirketlerin insan hakları ihlallerine karıştığını belirtirken, bu şirketlerin Müslüman Uygur Türklerine ve Çin'deki diğer azınlıklara uygulanan baskıyı teşvik ettiğini dile getirdi. Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı listedeki firmalarla iş yapmak isteyen ABD'li fimalar bundan sonra, ABD Hükümetinden izin almak zorunda.
Bu arada kara listede yer alan şirketlerin sekizinin teknoloji alanında faaliyet gösterdiğini belirtelim. Hatta Çin'in en büyük yapay zeka girişimleri olan SenseTime, Megvii ve Yitu'nun da listede yer aldığını söylemekte fayda var.
Geçtiğimiz yıl değerlemesi 4.5 milyar dolara ulaşan SenseTime, dünyanın en değerli yapay zeka şirketi olarak öne çıkıyor. Bu yılın Mayıs ayında 750 milyon dolar yatırım alan Megvii ise Ağustos ayında Hong Kong'da halka arz sürecini başlatmıştı. Halka arz sürecine hazırlanan listedeki bir başka şirket ise 2.4 milyar doların biraz altında bir değerlemeye sahip olan Yitu.
Bu noktada kara liste faktörünün ABD'li tedarikçileri etkisi altına alacağını söylemek mümkün. Hem SenseTime hem de Megvii'ye ürün tedarik eden Nvidia gibi firmaların bir sonraki hamlesi ise merak konusu.
Çin ve ABD yetkilileri gelecek hafta bir araya gelerek konuşmaya hazırlanırken, coğrafi gerilimin ticari boyutta arttırılması da dikkat çekici. Yine de ABD Ticaret Bakanlığı'nın da belirttiği üzere SenseTime, Megvii ve Yitu'nun ürettiği yüz tanıma algoritmalarının Çin Hükümeti tarafından Uygur Türklerini takip etmek için kullanıldığı ortaya çıkarılmıştı.
Listedeki şirketler arasında 300 ile 350 milyon dolar arası yatırım alması beklenen ses tanıma şirketi iFlytek Co, video güvenlik şirketleri Dahua Technology ve Hikvision, dijital adli tıp ve güvenlik şirketi Meiya Pico ve Yixin Science and Technology de yer alıyor.
Trump yönetiminde Huawei ile başlayan Çin'e yönelik ticari yasakların ilerleyen dönemde nasıl şekilleneceğini hep birlikte izleyip göreceğiz. Her ne kadar ABD Ticaret Bakanlığı Çin'e yönelik oluşturulan kara listenin politik nedenlerden kaynaklandığını öne sürse de, bu hamle, Silikon Vadisi'ndeki girişimlerin borsadaki değerini korumak için atılmış bir adım olarak da konumlanabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap