Google TikTok'un rakibi Firework'ü satın almayı düşünüyor

Google ve Firework arasındaki görüşmeler ikiliyi henüz bir anlaşmaya yönlendirmedi. Hatta görüşmeler esnasında satın alma dışında ortaklık yapmanın farklı yolları da konuşuluyor.
Google TikTok'un rakibi Firework'ü satın almayı düşünüyor

Kaynaklar, Google'ın TikTok rakibi Firework'ü almak üzere görüşmelerde bulunduğunu belirtiyor. Kullanıcıların 30 saniyelik videolar yaparak bunu başka kullanıcılarla paylaşmasını sağlayan Firework, TikTok'a benzerliğiyle dikkat çekse de TikTok'tan daha yaşlı bir hedef kitleye sahip. 

Kaliforniya merkezli Firework, bu yılın başlarında gerçekleşen yatırım turunun ardından 100 milyon dolar değerlemeye ulaşmıştı. Söylentilere göre Google ve Firework henüz satış fiyatını konuşmamış olsa da, belirlenecek olan rakamın 100 milyon doların üzerinde olacağını söylemek mümkün.

Yine de yapılan görüşmelerin ikiliyi henüz bir anlaşmaya yönlendirmediğini belirtelim. Hatta görüşmeler esnasında satın alma dışında ortaklık yapmanın farklı yolları da konuşuluyor. 

Bu arada Google, Firework'ü almayı düşünen tek şirket değil. Çin'in Twitter'ı olarak tanınan Weibo da şirketle ilgilendiği dile getirdi. Ancak söylenenlere göre Google ile yapılan görüşmeler, Weibo ile yapılan görüşmelerden çok daha ileri seviyeye ulaşmış durumda. 

Tüm bu süreç sırasında teknoloji devlerine yönelik tekelleşme karşıtı yasaların ABD gündeminde olduğunu hatırlatmakta fayda var. Zira Firework satın almasıyla birlikte Google'ın video içerik alanındaki rakiplerini elimine etmeyi hedeflediğini söyleyebiliriz. 13 yıl önce YouTube'u satın alan şirket, video içerik alanında aktif bir şekilde faaliyet göstermeye başladı. Zamanla uzun formattaki video içerikelerde zirveye oturan şirket, satın alma sayesinde kısa formattaki video içeriklere de adım atabilir. 

YouTube'daki içeriklerin aksine genellikle mobil telefonlarla çekilen kısa formattaki videolar kullanıcıların gözdesi olmuş durumda. YouTube'a her dakika 500 saatlik içerik yüklendiğini ve Google'ın ana şirketi Alphabet'in yıllık reklam gelirinin yüzde 20'sini YouTube'dan elde ettiğini düşündüğümüzde şirketin hareket alanını genişletmek istemesi oldukça makul. Daha önce Hikayeler formatını da mobil uygulamasına taşıyan YouTube, Google'ın yeni satın almasıyla birlikte anlık içeriklere daha fazla ev sahipliği yapabilir. 

Şirketin rakibi TikTok'a baktığımızda ise dünyada her yedi kişiden birinin TikTok'u telefonuna indirdiğini görüyoruz. Bu noktada TikTok'un ana şirketi ByteDance'in 75 milyar dolar değerlemeye ulaştığını da ekleyelim.

Snap, LinkedIn ve JPMorgan Chase & Co.'nun eski yöneticileri tarafından kurulan Firework, sahip olduğu milyonlarca kullanıcı ile rekabette YouTube'un elini güçlendirebilir. Ancak silikon vadisinde kısa formattaki videolara yönelen tek teknoloji devi Google değil. Bu noktada 2018 yılında Lasso uygulamasını hayata geçiren Facebook'u ve kendine yeni özellikler eklemeye devam Snap'i hatırlatmakta fayda var. Yakın gelecekte silikon vadisinde TikTok benzeri uygulamalar arasında ciddi bir rekabet yaşanacağını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.