Dün dijitalle birlikte değişen müzik dinleme alışkanlıklarından sizlere bahsetmiştim. Kimsenin, gerçekten ilgilenmiyorsa uzun albümleri dinlemediğinden, genellikle çalma listeleriyle birlikte hayatımıza giren "biraz ondan, biraz bundan" felsefesiyle müzik dinlemenin yaygınlaştığından bahsetmiştim. Aslında bunun da özü "karışık kaset" dönemine dayanıyor dersek yanılmış olmayız. Çünkü farklı sanatçıları bir arada dinlemek, hem yeni keşiflerin önünü açıyor hem de kişinin müzikal olarak ufkunu genişletmesine yardımcı oluyor.
Piyasadaki yetersiz listelere alternatif
Her ne kadar Spotify gibi platformlar, bize editörler tarafından hazırlanmış listeleri sunsa da bu listeler çoğu zaman yetersiz kalıyor. Örneğin; birkaç gündür 80'lerin yabancı dans parçalarının olduğu çalma listelerini karıştırıyorum ve Spotify'ın kendi yaptığı listelerde en bilinen şarkılar dışında yeni bir şeyler bulabilmem neredeyse mümkün değil. Başkalarının listelerine baktığımda ise başlıkta "80'ler" yazmasına rağmen 2000'lerde çıkmış şarkıların da listede olduğunu görüyorum. Vaziyet böyle olunca ince eleyip sık dokumam ve kendime en uygun playlist'i kendim hazırlamam gerekiyor. Ancak bu da takdir edersiniz ki boş zaman ve sakin bir kafa gerektiriyor.
PLYLST nasıl çalışır?
Ancak oldukça yeni bir uygulama olan PLYLST, tam olarak aradığım hizmeti ücretsiz olarak sunuyor. Öncelikle PLYLST'in web sitesine gidip Spotify hesabınızı platforma entegre etmeniz gerekiyor. Akabinde hiçbir ücret ödemeden platformu kullanmaya başlıyorsunuz. "Create a Playlist" butonuna tıklayınca karşınıza belirlemeniz gereken prosedürlerin olduğu bir sayfa çıkıyor. Bu sayfadan playlist'inizin adını belirliyor, şarkıların kendi kütüphanenizden mi yoksa Spotify'ın tamamından mı seçileceğini seçiyorsunuz.
Kriterlerini kendin seç
Daha sonra uygulamanın en önemli kısmı olan "Rules" kısmından listenizi neye göre oluşturmak istediğinizi seçiyorsunuz. Ben 1980 ve 1989 yılları arasında yayınlanmış şarkılardan oluşan, enerjisi yüksek ve insanları dans ettirme seviyesi oldukça iyi olan bir playlist yaratmak istedim, kurallarımı da ona göre belirledim. Bir çalma listesi için birden fazla kural belirleyebiliyor, böylece istediğiniz spesifik listeyi oluşturabiliyorsunuz. En sonda da listede maksimum kaç şarkı olmasını istediğinizi belirliyorsunuz ve ortaya gerçekten istediklerinizin hakkını veren bir liste çıkıyor.
Yukarıda bahsettiklerimi yaparak oluşturduğum playlist'e buradan göz atabilirsiniz. PLYLST'i de buradan deneyebilirsiniz. İlerleyen dönemde herhangi bir ücret talep ederler mi bilinmez, fakat bu işi analog olarak yapanların talep ettiği paralar düşününce, olası bir ücretlendirme durumunda PLYLST'in oldukça güzel bir gelir elde edeceğini söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap