47 milyar dolarlık değerleme ile 6 hafta önce dünyanın en önemli girişimlerinden biri olan WeWork, iflasın eşiğinde

Bugün ise Adam Neumann'ın görevden alındığını ve şirketinin akıbetinin belirsizliğe doğru ilerlediğini hatırlatalım. 
47 milyar dolarlık değerleme ile 6 hafta önce dünyanın en önemli girişimlerinden biri olan WeWork, iflasın eşiğinde

Geçtiğimiz haftalarda, paylaşımlı ofis alanları sunan WeWork'te neler yaşandığına dair kapsamlı bir yazıyı sizlerle paylaşmıştık. WeWork'ün yönetim kurulunun şirketin CEO'su Adam Neumann'ı kovmak istediğinden ve bunun en büyük sorunlardan birini çözmeyeceğinden de bahsetmiştik

Bugün ise Adam Neumann'ın görevden alındığını ve şirketinin akıbetinin belirsizliğe doğru ilerlediğini hatırlatalım. 

WeWork'ün iddialı kurucusu ve eski CEO'su Adam Neumann, amacının yalnızca para kazanmak veya ofis kiralamak olmadığını, “dünyayı değiştirmek” istediğini belirtmişti. Her ne kadar bu tür söylemler, şirketi Silikon Vadisi'nde önemli bir noktaya taşısa da çıkan yolsuzluk iddiaları sebebiyle WeWork'ün halka arzı ertelendi ve Neumann'ın bir vizyoner olarak taç giyme noktasında olması gerekirken olay, gelmiş geçmiş en büyük skandallardan birine evrilmeye başladı.

Theranos ve Uber'den ders çıkarmayan WeWork

İlerleyişin tabii ki bu şekilde olmaması gerekiyordu. Zira WeWork, "yenilmez" bir unicorn şirketti. Silikon Vadisi'ndeki en parlak beyinler ve en güçlü global yatırımcılar şirketin kasasına milyarlarca dolar akıttı. Kamu piyasası yatırımcılarının onaylaması sadece bir formaliteydi. Ancak Neumann'ın WeWork efsanesini oluşturmaya başlamasından bu yana dokuz yıl içinde iki şey değişti: Theranos ve Uber. Theranos'un çöküşünde halk, milyarlarca dolarlık bir dolandırıcılık suçlamasının Silikon Vadisi'nin kült girişimlerinden birinin nasıl çökebileceğini gördü. Uber'de ise muhasebe aldatmacalarının temel ticari zorlukları nasıl engellediğini gördük. WeWork için de şu anda durum bundan farklı değil.

6 hafta önce en değerli şirketlerden biriydi

14 Ağustos'taki dosyalama işleminden önce 47 milyar dolarlık değerlemeye sahip olan WeWork, sadece 6 hafta önce dünyanın en önemli ve değerli şirketlerinden biriydi. Asıl sorun, neredeyse 359 sayfalık S-1 dosyalaması internete düştüğünde başladı. Yatırımcılar, analistler ve gazeteciler dosyaları irdelemeye başladılar ve bulduklarından hoşlanmadılar. Bunlara dair tüm detayları daha önce de sizlere detaylı olarak aktarmıştık. Bu sonuçlarla birlikte, şirket nasıl karlı olacağını açıklayamadı. Yatırımcılara yönelik riskleri açıklayan bölüm yaklaşık 30 sayfaya ulaştı.

Kendi şirketini kendi şirketine satan CEO: Adam Neumann

Neumann, WeWork'ün kiraladığı dört binaya ilgi duyuyordu. Cömert yaşam tarzını finanse etmek için şirketten piyasa fiyatlarının altında kişisel krediler aldı. 362 milyon dolardan biri, hisse senedi opsiyonlarının erken kullanımına bağlandı. Hisselerinin güvence altına aldığı 500 milyon dolarlık bir kredi borcu vardı. Kendi kurduğu We adlı şirketi, 6 milyon dolar karşılığında WeWork'ün satın almasını sağladı, ki bunun en sarsıcı olay olduğunu söyleyebiliriz.

Bunların akabinde şirket, kayıp geçmişleri olduğunu ve özellikle de daha yüksek bir hızda büyümeye devam ederlerse, şirket düzeyinde kârlılık elde edemeyebileceklerini söyledi.

Neumann ailesinin tüm yetkileri alındı

Cuma günü gerçekleşen yönetim kurulu toplantısından sonra Adam Neumann görevden alındı. Şirket, düzenlemeler için "piyasa geri bildirimi" yapıldığını belirtti ve Neumann ailesinin hiçbir üyesinin kurulda oturmayacağını söyledi. Adam'ın eşi Rebekah'nın, Adam Neumann'ın ölümü durumunda halefi seçmesi planı da ortadan kalktı ve dosyalama, kurulun CEO'yu kaldırma kabiliyetine sahip olduğunu söyledi. Tabii ki şirketin halka arzı da rafa kaldırıldı.

İflas konusunda ne yapılıyor?

WeWork yöneticileri Sebastian Gunningham ve Artie Minson, Neumann'ın yerine geçti ve şirket, büyümesini yavaşlatma, binlerce çalışanı ofis alanı kiralama işine odaklanmak için işten çıkarma ve diğer işlerden kurtulma gibi düşünülmemesi gerekn seçenekleri düşünmeye başladı. Şirket, yaklaşık 3 milyar dolarlık yeniden müzakere edilen bir krediyi, ek özkaynakların artırılmasını gerektirecek şekilde resmileştirmeye başladı. The Economist, WeWork'ün olası iflasa doğru ilerleyişini durdurmak için bir şey yapılmadığını açıklayan bir makale yayınladı.

Sonuç olarak Adam Neumann'ın şirketten kovulduğunu, halka arzın iptal edildiğini ve eğer mali durumunu düzeltemezse WeWork'ün iflas edebileceğini belirtelim. Neler olacağını ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.