Adam Neumann'ı kovmak, WeWork'ün en büyük sorununu çözmeyecek

Neumann'ı görevden uzaklaştırarak bu sorunu çözeceğini açıklayan kişilerin de sadece olayı geçiştirmek için böyle bir karar aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Adam Neumann'ı kovmak, WeWork'ün en büyük sorununu çözmeyecek

Dün sizlerle, kısa bir zaman sonra halka arza hazırlanan WeWork'e dair can sıkıcı detayları paylaşmıştık. Şirketin CEO'su Adam Neumann'ın görevden alınması gibi bir durumun söz konusu olduğundan da bahsetmiştik. Her ne kadar Neumann görevden alınmak istense de bunun sorunları kökünden çözüp çözmeyeceği merak konusu. Zira halka arz belgelerinde yer alan bilgilere göre şirketin ciddi anlamda bir yolsuzluk örneği olduğunu söyleyebiliriz.

Evet, Adam Neumann gerek söyledikleri gerek yaptıklarıyla olsun halka arza hazırlanan bir şirketi yönetecek doğru kişi gibi durmuyor. Ancak Neumann'ı görevden uzaklaştırarak bu sorunu çözeceğini açıklayan kişilerin de sadece olayı geçiştirmek için böyle bir karar aldığını söylemek yanlış olmayacaktır. WeWork'ün temel sorunu, hatalı bir iş modeline sahip olması. Çünkü Neumann’ı görevden almak, WeWork’ün gelir başına aldığı her 1 dolar için yaklaşık 1 dolar kaybettiği gerçeğini değiştirmeyecek. Ya da Neumann'ın işine son verilmesi, şirketin ciddi anlamda zarar etmesi konusunda bir önlem olmayacak.

Neumann'ı işten çıkarmak sorunları çözmüyor

Adam Neumann'ın ciddi hataları, tabii ki bulunuyor. Dünkü yazımda da size bunları detaylı bir şekilde aktarmaya çalışmıştım. Kendi harcamalarını şirket harcamaları olarak göstermesi, zararları olduğundan düşük gösterme çabaları, şöhret etkisinde söyledikleri ve yaptıkları şirkete maddi ve manevi olarak zarar veren etkenler. Ancak WeWork'ün Adam Neumann'ı CEO'luk görevinden uzaklaştırırken yapması gereken başka şeyler de bulunuyor. 

Neumann’ı işten çıkarmak, bazı borç verenleri ve yatırımcıları şirkete daha fazla para vermek konusunda daha rahat hale getirebilir. Ancak WeWork'ün yeni yöneticisi, şirketin temel iş modelini elden geçirmediği sürece, ortak çalışma devinin şimdiye dek olduğundan daha fazla hayatta kalma olasılığı olmayacak. Çünkü şirketin "vazgeçilmez" bir iş modeli bulunmuyor. Sadece kişilere ortak çalışma alanları sağlıyor ve kendine yeni bir şey katamıyor. 

Hatalı iş modeli örneği olarak Uber

Aslında WeWork'ün önünde önemli bir örnek bulunuyor; Uber. Uber iki yıl önce benzer bir hamle yaptığında, ilk önce şirketin kurucusu Travis Kalanick ile birlikte devraldı ve ardından onu Dara Khosrowshahi ile değiştirerek kurumsal bir şirket haline geldi. En önemlisi de uzun zamandır beklenen halka arzını geçtiğimiz dönemde gerçekleştirdi. Tüm bunlara rağmen Kalanick'i Khosrowshahi ile değiştirmek, Uber'in altında yatan iş sorunlarını çözmedi. Şirket hala milyarlarca dolar kaybediyor ve çok büyük miktarlarda nakit para harcıyor. Khosrowshahi, sürdürülebilir bir iş modeli bulmakta Kalanick'ten daha iyi olmadığını kanıtladı. WeWork'te de halka arz gerçekleşse bile iş modeli düzelmediği sürece hiçbir şey düzelmeyecek.

Bunun için Adam Neumann'ı görevden almak doğru bir hamle gibi görünebilir, ancak WeWork'ün kalıcılığını devam ettirmesi için yapması gereken yenilikler, atması gereken önemli adımlar var. Anlaşılan WeWork'ün geçirdiği süreci ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.