Şehrin yeni gözdesi, elektrikli scooter'lar karşı karşıya

Şehir insanının yeni eğlencesi elektrikli scooter'lar, kısa mesafeli ulaşıma çevreci bir alternatif sunma vaadiyle yola çıktı. Sürüş kolaylığı, performans ve tasarımlarıyla birbirinden ayrılan bu yeni nesil ulaşım araçlarından öne çıkanları karşılaştırdık.
Şehrin yeni gözdesi, elektrikli scooter'lar karşı karşıya

Araştırmalara göre dünya genelinde otomobil yolculuklarının yüzde 40'ı, 5 kilometrenin altında mesafeler için yapılıyor. Modern şehir hayatının en önemli dertlerinden biri olan trafik yoğunluğunu azaltmanın veya hayatımızdan uzaklaştırmanın yollarından biri olarak tüm dünyada hızla yayılan elektrikli scooter'lar, hizmet olarak da büyük bir yaygınlık gösterdi. Ülkemizde de bu yılın başlarında Martı ile hizmete girmeye başladı. Elbette yoğun olarak kullananlar kendi araçlarını almayı seçenek olarak görüyor. 

Elektrikli scooter’lar, trafiğin ve ulaşım aracı bulmanın zorlaşmaya başladığı şehir hayatında zamandan ve enerjiden büyük tasarruf sağlıyor. Üstelik bunu yaparken eğlendiriyor. Bu yazımızda öne çıkan elektrikli scooter'ları inceliyoruz. 

Segway Ninebot Max

Ninebot Max, 40 kilometreye varan menziliyle 2019’un en yeni ve en iyi scooter modellerinden biri olarak dikkat çekiyor. Nispeten uzun yolculuklar için ideal olan Ninebot Max'ın geniş tabanı, uzun ön gövdesi ve büyük tekerlekleri daha konforlu sürüş imkânı sunuyor. Gidon freni, hem ön hem arka frenleri çalıştırıyor. Bu sayede hızlı ve güvenli şekilde durmak mümkün oluyor. Ninebot Max elektrikli scooter modeli, Indiegogo’da 699 dolarlık fiyat etiketiyle satılıyor.

Xiaomi M365

Bu işe Xiaomi'nin girmemesi düşünülemezdi değil mi? Xiaomi M365, Red Dot "En İyinin En İyisi" Ödülü'nün yanı sıra iF Design Award 2017 ödülünün de sahibi. Xiaomi Mi scooter, ek güvenlik için 6 metreye kadar menzili bulunan ultra parlak 1.1W farlara sahip. Ön ve arka çift fren sistemini barındıran araç, eko ve düzenli sürüş modlarına sahip. Tek yolculukta 32 km yol alabilen elektrikli scooter, girinti ve çıkıntılı yollara karşı koruma sunan hava lastikleri ile de fark yaratıyor. Ancak hava lastiğinin nispeten daha dayanıksız olduğunu ve bazı durumlarda değiştirilmesi gerekeceğini de söylemeliyiz.

Bataryanın konum olarak tabanda olması, akülerin ön gövdede bulunduğu Segway ile karşılaştırıldığında daha dengeli sürüş sağlıyor. Segway modellerinin avantajı ise hızlı dönüşler yapmaya imkân vermesi. Katlama açısından Xiaomi M365, Segway ES2 ve ES4 diğer scooter'lara göre daha ağır olduğundan zor denilebilir. Xiaomi M365, Amazon’da 399 dolara alıcı buluyor. Ancak ürüne yüksek talep olması nedeniyle stok sorunuyla karşılaşılabiliyor.

Segway Ninebot ES2

Ulaşım sorununa yepyeni çözüm getiren Segway Ninebot mES2, 15mph hıza ve 15 mil menzile sahip. Kolayca taşınabilen ve katlanabilen Ninebot ES2; en iyi hızlanma, en yüksek hız ve aralık kombinasyonuna sahip elektrikli scooter olarak karşımıza çıkıyor. Segway Ninebot ES2 elektrikli scooter modelini 600 dolardan düşük fiyata satın almak mümkün.

Segway Ninebot ES4

Tasarım olarak Ninebot ES2 modeliyle aynı olan Ninebot ES4, 19mph hıza yükselen ve 28 mil mesafeye kadar çıkabilen ilave pille farkını ortaya koyuyor. Daha fazla güç ve daha uzun menzil sağlayan harici batarya ile birlikte satılan araç, 2018’de iF Tasarım ödülüne layık görülmüştü. Aydınlatma ve fark edilme için güçlü bir farı bulunan araç, hem elektronik hem de mekanik frene sahip.

Bu sayede fren yaptığınızda ya da yokuş aşağı inerken bataryanızı doldurabilirsiniz. Sahip olduğu bataryayla 800W güç sağlayabilen araç, IP54 su geçirmezlik sertifikasına sahip. 20.800 mAh kapasiteli bataryası bulunan cihaz, 14 kilogram ağırlığında. Scooter, hızın sabitlenmesini sağlayan Cruise control moduna sahip. Aracın ince ve sert lastikleri darbelerin hissedilmesine sebep oluyor. Araca Amazon'da Prime ile 750 $ karşılığında sahip olunabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.