Türkiye'de 1. yılını dolduran Amazon, beklentileri karşıladı mı?

Amazon, Türkiye'ye gelişinin 1. yılında tüketicilerin gözünde ne durumda?
Türkiye'de 1. yılını dolduran Amazon, beklentileri karşıladı mı?

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinin başında yer alan Amazon'un ülkemizde hizmet verebileceğini ilk olarak 2017 yılının Haziran ayında duyum olarak sizlere aktarmıştık. Bu duyum haberinin arından ise uzun süren bir sessizlik dönemi yaşandı.

"Amazon, Türkiye'de ne zaman hizmet vermeye başlayacak, yerli e-ticaret sitelerinin rekabette tepkisi ne olacak?" derken, Amazon sessiz sedasız Türkiye'de markalarını tescil ettirdi. Bu gelişmenin yaşanmasından yaklaşık 6 ay sonra ise Amazon, Amazon.com.tr adresinden ülkemizde resmen hizmet vermeye başladı. Yani tam olarak geçtiğimiz yıl bugün, Türkiye'deki faaliyetlerine başladı.

Ülkemizde büyük beklentilerle karşıladığımız Amazon, ilk izlenimlerinde ne yazık ki kullanıcıları pek memnun edememişti. Büyük bir beklenti olmasına rağmen Amazon, daha basit bir açılışı tercih etmiş olması ise yaşanan hayal kırıklığının en önemli nedeniydi. Ürün çeşitliliğinin yetersiz olması, rakiplerine karşı fiyat avantajı sunmaması ve sipariş/teslimat sürecindeki sorunlar nedeniyle tepkiler alan Amazon Türkiye, ilk zamanlarda eleştiri odağı oldu.

Şimdi ise geriye dönüp baktığımızda 1 yıl boyunca da platformda herhangi bir yenilik yapıldığını söylemek mümkün değil.

Ne bekledik, ne bulduk?

Aslında beklediğimiz tek bir şey vardı; Amazon'un ABD'de nasılsa Türkiye'de de öyle faaliyet göstermesi. Ancak Türkiye pazarına girdiği ilk günde olmadığı gibi, 365. günde de bu ne yazık ki mümkün olmadı ve Amazon, sıradan bir e-ticaret gibi yoluna devam ediyor. Öncelikle çeşitli mecralardaki geri dönüşlerden yola çıkarak, Amazon'un bir "e-ticaret sitesi" olarak kullanıcıları tatmin ettiğini söylemek mümkün.

Genel olarak gönderimler düzenli bir şekilde ve zamanında yapılıyor. Ancak Amazon'u Amazon yapanın bu olmadığını da bu noktada belirtmek gerek. Çünkü şirket, bir pazar yeri olmaktan çok daha ötede, bir "teknoloji şirketi" olarak konumlanıyor. Fakat Amazon Türkiye dediğimiz zaman aklımıza sadece bir e-ticaret sitesi geliyor.

Tek yenilik: Aynı gün teslimat hizmeti

Marka tescili alınan ürünler arasında Amazon Prime, Amazon Fire ve Firely, Amazon Echo, EchoDot, Tap ve Alexa, Amazon Basics, Amazon Gamelift, Amazon Spark, Amazon Blink ve Amazon Fresh yer alıyor. Ancak bu ürünlerin herhangi birinin Türkiye pazarına girip girmeyeceği belli değil. Açıkçası bu da kullanıcıların heyecanını kaybetmesine neden oluyor. Amazon Türkiye ilgili bir arama yaptığımda "aynı gün teslimat hizmeti" dışında herhangi bir yenilik göremiyorum. Artık bu hizmeti, hemen hemen her e-ticaret platformunun kullanıcılarına sunduğunu söylemek mümkün.

Bu durum keşke böyle olmasa ve globalde herkesin severek kullandığı birçok Amazon ürününü biz de kendi ülkemizde rahatça kullanabilsek. Ancak şu an için ufukta kayda değer bir yenilik görünmüyor ve bizim açımızdan Amazon, Türkiye'deki 1. yılında da beklentileri karşılamıyor. 

Bu konuda Webrazzi okuyucularının düşüncelerini de öğrenmek istiyoruz ve bunun için minik bir anket hazırladık. Aşağıda yer alan anketimize katılabilir ve bize bu konudaki düşüncelerinizi yarın 14:00'a kadar iletebilirsiniz. Formu doldurmak için ilgili linki takip edebilirsiniz: https://webrazzi.typeform.com/to/rajEJG

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.