ABD'deki elektrikli araç sahipleri araçları için motor sesi seçmeye hazırlanıyor

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Yönetimi araç sahiplerine kullanacakları sesi seçme hakkı tanınmasına yönelik yasa tasarısını gündeme getirdi. 
ABD'deki elektrikli araç sahipleri araçları için motor sesi seçmeye hazırlanıyor

Geçtiğimiz yıl ABD Federal Hükümeti elektrikli ve Hybrid araç üreticilerinin araçlara yapay motor seslerin eklemesi yönünde karar almıştı. Eklenecek olan yapay sesin araçlar düşük hızda seyrederken yayaları uyarması amaçlanırken, ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Yönetimi bu kararla birlikte araç sahiplerine kullanacakları sesi seçme hakkı tanınması gerektiğini gündeme getirdi. 

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Yönetimi'nin (NHTSA) sunduğu yasa tasarısında, sürücülerin araca yüklenecek olan ses seçeneklerinden istediğini kullanabileceği belirtiliyor. Kurum, ayrıca üreticilerin araca yükleyecekleri sahte seslerin sınırlandırılması konusunda da geri bildirim toplamak istiyor. 

2018'in Şubat ayında alınan karara bir değişiklik olarak eklenmesi beklenen tasarının yanı sıra NHTSA, yasaya uyum sürecini de 2020'ye kadar uzattı. Avrupa Birliği'nden alınan araçların yasaya uyum sağlaması için de 2021'e kadar süre tanındı. 

Yeni kanunlar çerçevesinde 4,5 ton ve daha az ağırlığa sahip yeni üretilen tüm elektrikli araçların saatte 30 km veya daha az hızda ileri ya da geri hareket ederken duyulabilir bir ses çıkarması gerekiyor. NHTSA'ya göre 30 km.'de daha yüksek hızlarda lastik ve rüzgar sesi gibi faktörler olduğu için araca bu hız bareminde ses eklenmesine gerek yok. Özellikler görme bozukluğu bulunan ve görme yetisi bulunmayan yayaları uyarmak için eklenecek olan bu seslerin nasıl olacağı konusunda NHTSA'nın üreticilere herhangi bir yaptırımda bulunmadığını da ekleyelim. 

Mercedes-Benz, VW ve Mercedes-AMG ürettiği araçlar için ses seçimini çoktan yaparken, Porsche Taycan kullanıcılarına Elektrik Spor Araçlar için 500 dolarlık araç içi aksesuar satmaya çalışıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.