YouTube Trending'i yeniden inceliyor

Yaşanan olayların ardından reklam verenlerin ücretli görüntülemeler ve reklamlar üzerinden YouTube Müzik listelerini etkilemesinin önüne geçiliyor
YouTube Trending'i yeniden inceliyor

YouTube geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamayla, artık ücretli görüntülemelerin ve reklamların YouTube Müzik listelerini etkilemesine izin vermeyeceğini duyurdu. Bundan sonra şirket, sıralamaların hesaplamalarını yalnızca organik oynatmalardan gelen görüntüleme sayılarına dayanarak yapacak.

Bu yeni gelişmenin yanı sıra son 24 saatte izlenenler için uygulanan metodolojinin de değiştiğini belirtelim. Şirket,  videoya verilen doğrudan bağlantılar, arama sonuçları, Watch Next ve Trending dahil olmak üzere yapılacak hesaplamalarda sadece organik görüntülemeleri dikkate alacak. Başta da belirttiğimiz gibi bu hesaplamalara video reklamlar dahil edilmeyecek. 

Bir süredir plak şirketleri, sanatçılarını yeni çıkan şarkılarındaki görüntülemeleri yukarı taşımak için video reklamlara harcadığı devasa bütçeler nedeniyle eleştiriliyordu. 

Hatta Rolling Stone tarafından bu konuya dair kaleme alınan bir haberde YouTube’un TrueView reklamları üzerinden bu sistemin nasıl uygulandığı detaylandırıldı. Bu reklamcılık biçiminde, reklamveren,sanatçı veya plak şirketine ait bir müzik videosunun kısaltılmış bir versiyonunu diğer videoların önünde reklam olarak oynatılmasını sağlıyor. Bu yöntemle birlikte bir YouTube kullanıcısının videoyla etkileşime girmesi veya videoyu belirli bir süre izlemesi videonun genel görüntüleme sayılarına da yansıyor. 

Son zamanlarda bu reklamcılığı gündeme taşıyan örneklerden de bahsetmekte fayda var. Bunlardan en çok öne çıkanı ise tek bir günde 75 milyon görüntüleme alan Hintli rap sanatçısı Badshah'e ait “Paagal” videosu. Ancak Taylor Swift ve Blackpink gibi birçok tanınmış sanatçının ya da onların plak şirketlerinin bu yola başvurduğu düşünülüyor. 

YouTube'daki müzik listelerini etkileyecek olan bu yeni düzenleme, müzik odağında Premium abonelik satan bir platformun kesinlikle atması gereken bir adım. Yaptığı bu düzenleme ile kürsel ve yerel olarak video reklam hacminin büyük bir kısmını kaybedebilecek olan YouTube, belki de ondan daha değerli olan kullanıcıların güvenini kazanacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.