Eski bir Google çalışanına göre robot silahlar yanlışlıkla kitlelerin ölümüne yol açabilir

Project Maven kapsamında üretilen ve ABD Savunma Bakanlığı'na satılan yapay zeka destekli drone silahlar, beklenmedik radar sinyallerinden, olağanüstü hava koşullarına kadar öngörülmeyen birçok faktörden etkilenebiliyor.
Eski bir Google çalışanına göre robot silahlar yanlışlıkla kitlelerin ölümüne yol açabilir

Google'ın otonom drone projesi Project Maven'da çalışmış olan mühendis Laura Nolan, insanlığın uluslararası yasalar ile öldürücü robotların savaş alanında yasaklaması erektiğini söyledi. Nolan, aksi halde  tamamen otonom olan bu silahların yanlış yönetimlerin elinde devasa bir zulme yol açacağını dile getirdi. 

Bu arada Project Maven'ın Google tarafından ABD Savunma Bakanlığı için üretildiğini hatırlatalım. Proje kapsamında yapay zeka destekli droneların savunma sanayiinde kullanılması amaçlanıyordu. 

Hatırlarsanız, imzalanan anlaşmanın ardından Google çalışanları geliştirdikleri ürünleri savunma sanayii için kullanılmasının etik olmadığını dile getirerek şirketi protesto etmişti. Zira dronelar sahip oldukları yapay zeka sayesinde düşmanı hedefleyebiliyor ve diğer insanların ya da objelerin arasından kolayca seçebiliyordu. 

Maven projesi için işe alınan ve dört yıl boyunca şirkette çalışan Nolan, doğrudan yüz tanıma alanında çalışmasa da yaptığı işin birini öldürmekte kullanılacağını farkettiğini belirtiyor. Ürettiği teknolojinin ABD ordusunun Afganistan gibi yerlerde daha fazla insanı hedeflemesi ve öldürmesi için kullanılacağını söyleyen Nolan, ilerleyen süreçte droneların yapay zeka destekli otonom silahlara dönüşmesinden korkuyor.

Bu durumun katliamlara ve savaş hukuku altında dahi haksız yere işlenen cinayetlere yol açacağını düşünen Nolan, sahaya yüzlerce veya binlerce yapay zeka destekli drone  yerleştirilebileceğine de dikkat çekiyor. 

Nolan, beklenmedik radar sinyallerinden, olağanüstü hava koşullarına kadar öngörülmeyen birçok faktörün silahların sistemine etki edebileceğini sözlerine ekliyor. Aynı şekilde droneların savaş dışında avlanmak için silah taşıyan kişileri ayırt etmekte zorlanabileceğini söyleyen Nolan, silahın insan dokunuşundaki sağduyudan ve muhakeme yeteneğinden yoksun olduğunu belirtti. 

Nolan'ın aktardığına göre bu silahların test edilmesi ise ancak bir savaş alanında gerçekleşebiliyor. Nolan konu hakkında şu ifadelere yer veriyor: 

Bu otonom savaş sistemleri hakkındaki diğer korkutucu şey, onları yalnızca gerçek bir savaş bölgesinde konuşlandırarak test edebilmenizdir. Test, belki de şu anda Suriye'de Ruslarla gerçekleşiyor, kim bilir? Bildiğimiz şu ki, Rusya’nın BM'de bu silahların yasaklanmasına izin verilmeyen her türlü anlaşmaya muhalif olduğu. ”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.