Google aramalarda özel haberleri önceliklendirecek

Özel haberler, arama sonuçlarında özel haberi özetleyen veya konuyla ilgili yakın zamanda yayınlanmış diğer haberlere kıyasla daha kalıcı bir yere sahip olacak. Yayıncının aldığı ödüller ve habercilik geçmişi de değerlendirmede önemli rol oynayacak.
Google aramalarda özel haberleri önceliklendirecek

Google, özel haberleri arama sonuçlarında öne çıkarmak için yeni adımlar attığını duyurdu. Bundan sonra büyük bir haber döngüsünü başlatan özel haberler, arama sonuçlarında özel haberi özetleyen ve yakın zamanda yayınlanmış diğer haberlerin altında kalmak yerine daha kalıcı bir yere sahip olacak. 

Google’ın Haberler Başkan Yardımcısı Richard Gingras paylaştığı blog gönderisinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: 

Haberler sonuçlarında bir hikayenin en son ve en kapsamlı versiyonunu gösterirken, ürünlerimizde genel olarak önemli özel habercilik olarak tanımladığımız makaleleri vurgulamak için değişiklikler yaptık. Bu tür haberler, daha uzun süre görünür bir konumda kalabilir. Bu belirginlik, kullanıcıların özel haberleri görüntülerken daha yeni makalelere de bakmalarını sağlıyor. 

Google'ın özel haberleri önceliklendirmesi güzel bir adım olarak öne çıksada küçük bir karmaşa yaratabilir. Zira özel haberleri yapan yayıncı diğer gazetelere haber atlatarak öne çıkarken, diğer yayıncılar da özel haberi özetlemenin ötesinde yeni yorumlarla ve kaynaklarla bir araya getirerek  yeni haberler yayınlayabilir. Bunun yanı sıra köşe yazarları bu özel haber hakkındaki görüşlerini paylaşan yazılar yayınlayabilir. 

Bu noktada Google algoritmasının tüm bu farklı içerik türlerini nasıl ayırdedeceği merak konusu. Gingras ise bu konuda Kalite Değerlendiricilerden faydalanacaklarını belirtiyor. Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren 10 binden fazla Kalite Değerlendiricisinin şirketin kapsamlı yönergelerini içeren bir eğitimden geçtiğini hatırlatalım.

Google yaptığı bu yeni değişiklikle birlikte yönergelerini de güncelledi. Yönergede haberin ortaya çıkardığı bilgi, haber olmaksızın bilinemeyecekse haberin olabildiğince yüksek bir puana sahip olması gerektiği belirtiliyor. 

Yönergede kalite değerlendiricilerden yayının genel itibarını da göz önünde bulundurması isteniyor. Buna ek olarak Kalite Değerlendiricilerin bundan sonra bir haberi değerlendirirken yayının aldığı Pulitzer ödüllerini ya da kaliteli özel haber geçmişini de dikkate alacağını belirtelim. 

Sahte haberler odağında ciddi eleştiriler ve problemler karşı karşıya kalan Google, yayıncılık alanında düzenlemeler yapmayı önceliklendirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl News Initiative programına 300 milyon dolar ayıran şirket, yeni özel haber hamlesiyle Senato üyelerini gözüne girmeye çalışıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.