2017 yılında İstanbul’un trafik sorununa motorlu ulaşım ile çözüm bulmak isteyen Scotty, ilerleyen zamanda yemek teslimatı ve kurye pazarlarına da giriş yaptı. İlk 18 ayında 3 milyon yolculuk sayısına erişen ve 30 farklı yatırımcıdan yaklaşık milyonlarca dolar yatırım alan şirketin kurucusu Tarkan, Glocal Podcast’in 8. bölümünde konuğum oldu.
Bu yazıda, bu bölümden satır başlarını ve Tarkan’ın bitmek bilmeyen ısrarının önemini anlatacağım… Fatih Hoca’ya da selam olsun :)
İstanbul’da iyi bir başlangıç, ama devamı gelmeli
Yoğun nüfus ve beraberindeki trafik problemi, Scotty için İstanbul’u ideal bir başlangıç ve ölçeklenme yeri haline getiriyor. Yoğun trafik saatlerinde, araç ile 1-2 saati bulabilecek noktalar arasında seyahat eden kullanıcılar, Scotty ile bu mesafeyi 15 dakika gibi kısa bir sürede gidebileceklerini gördü. Scotty’nin viral şekilde büyümesine de el veren bu durum, şirket değer önerisini de müşteri tarafında somutlaştırılmasına destek oldu.
Scotty’nin hitap ettiği alanların toplam pazar büyüklüğü yaklaşık 5 Milyar Dolar büyüklüğündedir. Benzer bir modele sahip Gojek’in, nüfusu daha yüksek ama alım gücü daha düşük olan Endonezya’da ulaştığı 10 Milyar Dolar değerlemeyi düşünürsek, aslında Scotty’nin Türkiye’deki potansiyeli hiç de az değil. Türkiye’de günde 1.4 milyon taksi ile yolculuk yapılıyor olması da bu büyük potansiyeli kanıtlar nitelikte olsa da, akla ilk gelen soru regülatif sıkıntılar…
Taksiye rakip olmayan alternatif bir ulaşım metodu
Careem ve Uber gibi uluslararası firmaların Türkiye’de yaşadığı sıkıntılar ortada. Daha Türkiye’de hizmet verdiği ilk günlerde Uber ile yakın çalışan Tarkan için Scotty’yi kurarken bu faktörler demotive nedenler yaratmadı. Trafik sorununun çözümüne destek olan yapısı ile Scotty, Tarkan’a göre taksiler ile rekabet etmiyor.
“Biz yalnızca tek kişilik yolculuklarda çözüm oluyoruz. Bu bizi taksi müşterisinden farklılaştırdığı gibi, az kişili araba yolculuklarını da azaltarak, trafik sorununa çare olmamızı sağlıyor - Tarkan
Motora karşı toplumdaki önyargı
Scotty’ye başlarken herkesin üzerinde durduğu bir başka konu ise motor yolculuklarının ne kadar güvenli olabileceği ile ilgili toplumdaki önyargılar ve kaza riskinin düşünülmesidir. Bu konuda toplumsal bilinci artıracak bilgiler de sunan Scotty, sistem içinde hizmet veren sürücüleri de ince eleyip sık dokuyarak platforma dahil etti.
İlk iki yılda Scotty’ye 70 bin sürücü başvururken, bunlardan yalnızca 10 bininin platforma girilmesine izin verildi. Bu seçimde başvurulan kullanım testi ve ekipman kontrolü gibi süreçleri sıkı şekilde takip eden ekip, Scotty Akademi adı altında eğitimler de düzenleyerek sürücü kalitesini artırmayı hedefledi. Aynı zamanda bu eğitimlerinin yanı sıra kullanılan akıllı sürüş puan sistemi ve kullanıcıların hizmet sonrasında verdikleri puanlara da büyük önem verildi. Bu şekilde sürücü kalitesi her zaman ön planda tutuldu.
Kazalar, kişisel araçlar veya taksilerde de meydana gelebiliyor. Scotty olarak hedefimiz, kaliteli sürücüler platforma dahil ederek ve onları daha da geliştirerek bu oranı diğer alternatiflerin altında tutmak. - Tarkan
Justin Kan ile başlayan dostluğu
Tarkan, Scotty öncesinde bir video platformu girişimi kurmaya çalışıyordu ve katıldığı bir yarışmada jüride de Justin Kan’ın olduğunu gördü. Maalesef bu yarışmada en iyi 10 girişim arasına giremeyen Tarkan, Justin’in Twitch geçmişini de göz önüne alınca, onunla tanışmak için ısrarcıydı. Etkinliği organize edenlerin yakasından düşmeyerek, sonunda kendisine sahnede yer buldu ve Justin’e sunum yapma fırsatı yakaladı. Bu sunumdan sonra da Justin’i evine kahvaltıya davet etti ve güzel bir serpme kahvaltı ısmarladı :)
Ailesinin takı geçmişi sebebiyle Justin’in evlilik yüzüğünü de İstanbul’da ürettirerek kendisine gönderen Tarkan, Silikon Vadisi’nde düğüne de katıldı ve sektörün önde gelenleri ile tanıştı. Scotty için ilk çekirdek öncesi yatırımı alması da bu şekilde oldu.
Bitmek bilmeyen yatırım turları
Scotty kurulduğundan beri 150’den fazla yatırımcı ile toplantı yaptı ve bunlardan 30’unu yatırımcı olarak almayı başardı. Gerek modelin, gerekse de yemek teslimatı gibi girilen yeni pazarların rekabet durumu göz önüne alınırsa, Scotty ancak yüksek yatırım turları ile pazarda tutunabilir. Türkiye’deki sığ yatırım ekosistemini de düşünerek Tarkan, ilk günden itibaren uluslararası yatırımcıları bünyesine katmayı hedefledi. Tarkan özellikle daha önce taşıma alanına ilgi duymuş, Gojek ya da Ola gibi farklı firmalar ile başarı yakalamış veya bu fırsatı kaçırdığı için pişman olan yatırımcıları hedefledi. Bu şekilde Dünya’da kanıtlanmış bir modeli nispeten büyük ve bakir bir pazara uyarlamanın avantajını kullandı.
Eğer Cuma günü bir yatırım turunu kapatıyorsak, Pazartesi günü tekrar başlıyoruz. - Tarkan
Bugüne kadar milyonlarca Dolar yatırım alan şirket, duraksamadan büyük tutarlar almaya ve ödeme sistemleri başta olmak üzere yeni pazarlara girmeye devam edecek gibi gözüküyor.
Yetenek avcısı
Tarkan’ın yatırım almaya bu kadar zaman ayırmasının ana sebebi ise ekibi güçlendirmek idi. Tarkan, Zomato’nun Türkiye’den çıktığı gece sabahlayarak, ayrılan tüm ekip ile görüşmeler talep etti. Hatta, kurucu ortaklardan şu anda COO olarak görev alan Samet Köse, Berlin’de iş bulmuş ve taşınma kararını da çoktan vermişti. Bununla beraber Scotty’nin henüz yalnızca bir ulaşım şirketi olarak konumlanması ile ilgili de kaygıları vardı. Tarkan onu şu sözleri ile tavladı: “Zaten yemek teslimat işine girmek istiyordum. Gel beraber kuralım sıfırdan!” Bu dağılan takımdan kilit insanları bünyesine katan Scotty’nin yemek teslimatına girişi de böylece hızlanmış oldu.
Tarkan benzer bir stratejiyi de teknik ekibini oluştururken de yaptı. Daha önce Iyzico’nun CTO’luğunu da yapan Hakan ve ekibi ile tüm Scotty’nin teknik ihtiyaçları için anlaşmak isteyen Tarkan, onların ödeme alanındaki bilgi birikiminden de faydalanmak adına planlarını öne çekerek bu alana girmeye karar verdi.
Bir kurucunun görevi, şirketin önündeki engelleri teker teker kaldırmak olmalı. Bu engel bazen yatırım miktarıdır, bazen ise görevleri rahatça teslim edebileceğin ana ekibin oluşturulması. Scotty’de sık yatırım alarak ilerlememizin ana sebebi ekibi mutlu edebilmek ve onları destekleyebilmektir. Ben zamanımın %50’sini yatırım toplayarak, %30’unu işe alımlara yoğunlaşarak ve %20’sini ise strateji ve regülatif işlere harcıyorum. Ürün, pazarlama, operasyonel sorunlar farketmeksizin gerisini ekip kendisi götürüyor zaten. - Tarkan
Son olarak Glocal'ın bölümlerinin Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor.fm, Overcast, Radio Public'ten dinlenebileceğini de hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap