Fintech'ten bankacılığa: Stripe küçük işletmelere kredi veren Stripe Capital ürününü tanıttı

Verdiği krediler üzerinden miktara göre değişmeyen sabit bir ücret alan Stripe Capital, geri ödemeler için satışlardan komisyon alıyor. Böylece satış yapılmadığı zaman sizden işletme ödeme yapmıyor.
Fintech'ten bankacılığa: Stripe küçük işletmelere kredi veren Stripe Capital ürününü tanıttı

ABD'nin öne çıkan ödeme yöntemi Stripe'ın kurucu ortağı John Collison Twitter'da paylaştığı bir tweet dizisi ile Stripe'ın küçük işletmelere kredi vermeye başladığını duyurdu. 

Attığı tweette 2008'den bu yana küçük işletmelere verilen kredilerin yüzde 41 oranında azaldığını belirten Collision, bankaların KOBİ kredilerinden geri çekildiğini ifade etti. Tweet dizisinin geri kalanında küçük işletmeler ve bankalar arasındaki ilişkiyi ele alan Collison, kredi alabilen işletmelerin ise evrak işlerine ortalama 25 saat harcadığını ve haftalarca ya da aylarca onay beklediğini vurguladı. 

Sermayenin internet işletmeleri için hayati olduğunu hatırlatan Collison, bu sermayenin pazarlama harcamaları, envanter ve mühendislik kalemlerine yatırıldığını da sözlerine ekledi. 

Collison'ın tweet dizisinde aktardığına göre Stripe kullanıcıları sermayeye erişmenin büyümelerindeki en önemli faktör olduğunu dile getiriyor. Aynı tweet dizisinde Collison, internet odaklı işletmeler için tasarladıkları kredi hizmeti Stripe Capital'i yayına aldıklarını duyurdu.

Stripe Capital, kullanıcıların Stripe ödemeleri ile mali yönden garanti altına alınırken, herhangi bir başvuru gerektirmiyor ve verilen kredi otomatik olarak geri ödeniyor. Şimdilik sadece ABD'de geçerli olan Stripe Capital, hızlı ve esnek bir sermaye alternatifi olarak konumlanıyor. 

Geleneksel bankacılığın internet odaklı işletmelere hizmet vermek için tasarlanmadığını düşünen Stripe, bir ödeme altyapısı olarak başladığı yolculuğuna dijital bir banka olarak devam ediyor. 

Stripe Capital, uzun başvuru süreçlerini devre dışı bırakarak kredi başvurusunda bulunanların Stripe geçmişini dikkate alıyor. Verdiği krediler üzerinden sadece miktara göre değişmeyen sabit bir ücret alan Stripe Capital, ödemeleri belli bir tarihte yapma gibi bir şarta sahip değil. Stripe Capital'den alınan kredinin geri ödemesini günlük satışlara göre ayarlanabilir ve bu sayede sadece ödeme alındında kredi ödemesi yapılabilir. Aynı şekilde tüm borç ödenene kadar günlük satışlardan belirlenen bir yüzde Stripe Capital ödemelerine ayrılabilir. 

Stripe Capital'den kredi almak için uygun bir aday olup olunmadığı ise Stripe paneli üzerinden kolayca kontrol edilebiliyor. Eğer başvuruya uygun bir şirketse, ihtiyaçlarına yönelik bir kredi miktarı seçiyor ve Stripe Capital ekibi başvuruyu değerlendirdikten sonra onay aşamasına geçiyor. Seçilen miktar bir sonraki iş günü doğrudan Stripe hesabına yatırılıyor.  

Stripe Capital şu an için ABD'deki kısıtlı sayıda şirkete hizmet veriyor. Bu şirketlerin Stripe tarafından ödeme hacmi ve Stripe geçmişi göz önünde bulundurularak seçildiğini de ekleyelim. Ancak şirket ilerleyen dönemde tüm Stripe müşterilerine açılmayı hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.