Tim Cook'un bu yılki performans primi 115 milyon dolar oldu

Apple CEO'su Tim Cook, bu hafta 115 milyon dolar değerinde Apple hissesine sahip oldu.
Tim Cook'un bu yılki performans primi 115 milyon dolar oldu

Apple CEO'su Tim Cook, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndaki yeni belgelere göre, bu hafta 115 milyon dolar değerinde Apple hissesine sahip oldu. Apple, performans beklentilerini aştıktan sonra 560 bin kısıtlı stok birimi Cook için ayrıldı. Bu arada belirtelim bu rakamın yarısı Apple'da çalışmaya devam ettiği için geri kalanı iste beklentiyi karşıladığı için.

Cook'un 115 milyon dolarlık primini, Apple'ın satışları hedefe ulaştıktan sonra aldığını belirtelim. Aslında Apple'ın hedefini tutturabilmiş olması biraz şaşırtıcı. Zira şirketin iPhone'dan elde ettiği gelirler, son 3 yıldır düzenli olarak düşüyor. 2015 ve 2017 yılları arasında iPhone satışları Apple gelirlerinin yüzde 70'ini oluşturuyordu. 30 Temmuz'da açıklanan verilere göre ise son dönemde iPhone satışları, Apple gelirlerinin sadece yüzde 48'ini oluşturuyor. Bu da iPhone satışlarının düşmesine rağmen Apple'ın hedeflerini tutturabildiği anlamına geliyor.

Apple'ın hedeflerini tutturabilmesindeki en önemli nedenlerden biri teknoloji devinin servis aboneliklerinin günden güne artıyor olması. Hatırlarsanız Apple, geçtiğimiz mart ayında sadece servislere özel etkinlik düzenlenmişti. Bu noktada, iCloud, App Store, Apple Music, Apple Pay ve diğer yeni servisler Apple’ın gelecekteki büyümesi ve gelir çeşitlendirmesinde büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Servisler geçen çeyrekte Apple’ın gelirlerinin yüzde 19’unu oluşturdu. Apple TV+ ve oyun servisi Apple Arcade'in de sonbaharda çıkacağını hatırlatalım.

Bunun yanında Apple Card'ın ABD'deki kullanıcılar için yayına alındığını ve bunun da iPhone satmak için önemli bir hamle olduğunu da belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.