Tüketiciler finansal servisler söz konusu olduğunda yapay zekaya güvenmiyor

Yapay zeka, finansal hizmetler endüstrisindeki en gelişmiş teknolojilerden biri olsa da tüketiciler teknolojiye tam olarak güvenmiyor.
Tüketiciler finansal servisler söz konusu olduğunda yapay zekaya güvenmiyor

Günlük hayatta kullandığımız servislerin hemen hemen hepsi, gelişen teknolojiyle birlikte değişime uğruyor. Örneğin; finansal servisler söz konusu olduğunda, yıllar içinde analog yöntemleri kullanarak gerçekleştirdiğimiz çoğu işlem, şu anda teknoloji yardımıyla hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve kullanıcı tarafında zamandan kazanılmasına yardımcı oluyor. Ancak yapay zeka, finansal hizmetler endüstrisindeki en gelişmiş teknolojilerden biri olsa da tüketicilerin teknolojiye tam olarak güvenmediklerini belirtelim.

Finans sektöründe yapay zekaya güvenme oranı: %19

Her ne kadar finansal kurumlar teknolojinin potansiyelinden etkilenmiş olsalar da bunun tüketicilere aynı şekilde yansımadığını söyleyebiliriz. Incova'nın yeni araştırmasına göre, perakende satış, misafirperverlik, sağlık ve finansal hizmetler endüstrilerinde, tüketicilerin çoğunluğunun finansal hizmetler için yapay zeka tarafından oluşturulan tavsiyelere güvenmedikleri görünüyor, güvenenlerin oranı ise %19 olarak karşımıza çıkıyor. Temmuz 2019'da yapılan Online Bankacılık ve Ürün Kullanımı araştırmasında ise sesli sanal asistanlar üzerinden her işlemi yapmak istediğini belirtenlerin oranı %45'lerde kalıyor. Globaldeki bu örneğe benzer şekilde henüz online bankacılık işlemlerini yapanların çoğuna erişimin söz konusu olmadığını söyleyelim. Perakende sektöründe ise durum bunun tam tersi diyebiliriz, zira yapay zekaya güvenen tüketicilerin perakende sektöründeki oranı %49. Yani arada %30'luk bir fark var. Bu noktada ise finansal servisler sektöründe yapay zeka çözümlerinin niçin kullanıcıya güven vermediğini açıklamak gerekiyor. Sağlıkta bu oran %20 ilen, konuk ağırlamada ise %38 olarak karşımıza çıkıyor.

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.