The Guardian'ın yayınladığı rapordan sonra Apple, sesli asistanı Siri'yi gizlilik ihlalleri nedeniyle sözleşmeli çalışanlarının kullanımına kapattı. Apple'ın, tüketiciye yönelik gizlilik belgelerinde açıkça ifşa etmese de Siri kayıtlarının küçük bir kısmını, dünyada kendisi için çalışan sözleşmeli çalışanlara ilettiğini belirtelim. Bu kişiler, ses asistanının aktivasyonunun kasıtlı mı yoksa kazara mı olduğu, sorgunun Siri'nin yardım edebileceği bir şey olup olmadığı ve Siri'nin cevabının uygun olup olmadığı da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere verilen yanıtları derecelendirmekle görevli kişiler diyebiliriz.
Bir Apple sözcüsü ise konuyla ilgili olarak kullanıcı gizliliğini korurken harika bir Siri deneyimi sunmayı taahhüt ettiklerini, kapsamlı bir inceleme yaparken, Siri'nin bu geliştirme yöntemini küresel ölçekte askıya aldıklarını söyledi. Ayrıca gelecekteki bir yazılım güncellemesinin bir parçası olarak, kullanıcılar derecelendirmeye katılmayı seçebileceklerini de sözlerine ekledi.
Apple, çalışanların Siri ses kayıtlarını dinlediği programı duraklatmanın yanı sıra, bu kayıtları sunucularına kaydetmeyi de bırakıp bırakmayacağı konusunda yorum yapmadı. Şu anda şirket, iki yıl veya daha uzun süre saklayabileceği tanımlayıcı bilgileri altı ay boyunca kayıt altında tuttuğunu söylüyor. Derecelendirme programının amacı ise Siri ses tanıma doğruluğunu artırmaya yardımcı olmak ve kazayla tetikleyicileri engellemek olarak karşımıza çıkıyor.
Apple, Siri'nin bir kısmı incelendiğinde kullanıcı isteklerinin genel olarak kişisel bilgileri içermediği yönündeydi. Ancak yine de hemen hemen her sesi duyabilen sesli asistanların ne kadar güvenilir olduğu da aşikar. Zira hatırlarsınız, geçtiğimiz haftalarda Google Asistan'ın sesleri izinsiz olarak dinleyip kaydettiği ortaya çıkmıştı. Önümüzde böyle bir örnek varken, Apple'ın bu şekilde önlem almasının oldukça yerinde olduğunu söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap