Dijital yayıncılığa getirilen RTÜK denetimiyle ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı

Yayın hakkı ve iletim lisansı verilmesiyle dijital yayınların denetlenmesi ve getirilen düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların bulunduğu yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.
Dijital yayıncılığa getirilen RTÜK denetimiyle ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı

Geçtiğimiz şubat ayında internet yayınlarına RTÜK denetiminin komisyondan geçtiği haberini sizlerle paylaşmıştık. Bu paylaşımın akabinde ise dijital yayıncılığa RTÜK denetimi getirilmişti. Ancak yayın hakkı ve iletim lisansı verilmesiyle dijital yayınların denetlenmesi ve getirilen bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların, RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğiyle 6 ay içinde çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenmesi bekleniyordu. Beklenen yönetmelik bu sabah itibarıyla Resmi Gazete'de yayınlandı.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğin ilk maddesi ise şu şekilde;

Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Yukarıdaki maddeye baktığımızda RTÜK'ün Netflix, puhutv, BluTV gibi Türkiye'de faaliyet gösteren dijital yayıncılık platformlarına direkt olarak müdahale edebileceğini görüyoruz. Ayrıca radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı alacak. Bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri ise yine aynı şekilde RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.

Yönetmelikte yer alan 4. maddede ise "programların içeriği ve seçimi ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde bir yayın akış çizelgesi, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ise bir katalog içinde sunulmasına ilişkin düzenleme ve kontrol yetkisine sahip olmak" ibaresi yer alıyor. Sanıyoruz bu da dijital yayıncılığın kısa bir zaman sonra geleneksel televizyon izlemekten bir farkı kalmayacağını ortaya koyuyor.

Yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Apple, Netflix benzeri AppleTV +'ı piyasaya sürmeye hazırlanırken ve aynı şekilde Disney'in de dijital yayıncılık servisinin yayınlanmasına kısa bir zaman kalmışken bu yeni yönetmeliğin birçok internet kullanıcısını üzdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Gelecek detayları da paylaşmaya devam edeceğiz. Takipte kalın. 

Netflix'ten konuyla ilgili gelen açıklama ise şu şekilde:

İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.