Naturansa, tüketici öncesi gıda atıklarının ayrıştırılması yoluyla yetiştirilen, yenilebilir böceklerden yüksek kalitede protein üreten bir girişim olarak faaliyet gösteriyor. Girişim, günümüz ve gelecek problemlerinden olan mevcut protein kaynaklarının sağlık, verimlilik ve sürdürülebilirlik konularında sebep olduğu problemlere alternatif üretiyor.
Mevcut problemlere çözüm getirecek ürünler
Naturansa, Ar-Ge çalışmaları ile ilk insan gıdası pazarına yönelik protein içeriği daha da artırılmış olan prototiplerini geliştiriyor. Mevcut ürünlerinde etin yaklaşık 2 katı protein, 100 katı kalsiyum ve 4 katı fosfor olduğunu belirten girişim, ete mevcut en büyük alternatif olan bitkisel kaynaklı protein olan soyanın ise 3 katı protein içerdiğini açıklıyor. Ancak girişim, hedefinin klasik bir besin yani protein içeriği yüksek bir ürün çıkarmak olmadığını, burada da mevcut problemlere çözüm getirecek ürünler geliştirmek olduğunu söylüyor. Naturansa, geleneksel protein kaynaklarına alerjisi olanlara, böbrek ve kanser hastaları gibi diğer ürünleri sindiremeyen hastalara ve bir de sporculara yönelik gıdalar üretmeyi hedefliyor.
Naturansa ürünlerinin yüzde 100'ü yenilebiliyor
Girişim, sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdanın yanı sıra, üretim sisteminin sürdürülebilirlik ve verimlilik yönünden et ve ete mevcut en büyük alternatif olan bitkisel kaynaklı proteinlerden çok daha üstün olduğunu belirtiyor. Bir kilogram et üretimi için endüstri 20 bin litre su, 25 kilogram yem kullanıyor; soya yetiştirilmesinde ise 2 bin litre su kullanılıyor. Naturansa'nın kendi üretim sisteminde ise 8 litre olmakla birlikte 5,5 kilogram henüz tüketiciye ulaşmamış meyve ve sebze atığı kullanılıyor. En önemlisi ise normal şartlarda büyükbaş hayvanın büyütülmesi 2 yıl sürüyor ve yalnızca %40’ı yenilebiliyor. Soya üretimi ise 5 ay sürüyor ve üretimin yüzde 80’i yenilebiliyor. Naturansa'nın ürününü elde ettiği süreç ise 15 gün sürüyor ve yüzde 100’ü yenilebiliyor. Ayrıca hayvancılığa oranla karbondioksit emisyonu 100 kat, bitkisel proteine oranla ise 10 kat daha az olarak karşımıza çıkıyor.
Girişim ABD pazarına açılıyor
2016'nın mayıs ayında Esra Serbes tarafından hayata geçirilen Naturansa, iki yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından ilk olarak pet sektörünü hedefleyerek ürünlerini piyasaya sürdü. Hem insanların hem de evcil hayvanların kullandıkları protein kaynaklarının ve bu konuda yaşanan sıkıntıların aynı olduğunu söyleyen girişim, pet hayvan yemi sektörünün 70 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu ve bunun 30 milyar dolarını ABD'nin oluşturduğunu belirtiyor. Naturansa, gerek pazar büyüklüğü gerekse de girişimcilik ekosistemi göz önünde bulundurulduğunda aslında başından beri hedeflerinin ABD olduğunun da altını çiziyor.
Tesla ve Skype'ın yatırımcısından Naturansa'ya tohum yatırım
Naturansa'nın Haziran ayından itibaren, Tesla, Skype gibi şirketlerinin yatırımcısı olan Tim Draper’ın liderliğinde yürütülen Draper Üniversitesi'nin girişimcilik programına katıldığını ve programın sonunda yatırım teklifi alarak tohum yatırım turunun ana yatırımcısının Draper University Ventures olduğunu belirtelim. Arya Women Investment Platform yatırımcılarından, Ahu Serter, Şule Mene ve Deniz Alexandra Duygu ve MENA bölgesinden Abdulrahman AlJiffry de turun diğer yatırımcıları olduğunu hatırlatalım. Girişim, böylece üretim kapasitesini artırarak Amerika pazarına açılacağını belirtiyor. Girişimin, TechCrunch'ın Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği Startup Battlefield MENA 2018 finalistlerinden olduğunu da hatırlatalım.
Yenilebilir böcek sektöründe en büyük rakibinin Aspire Food olduğunu belirten Naturansa, Aspire Food'un çekirge kullandığının ve çekirgenin beslenmesi için özel bir bitki kullanılması ve üretim döngüsünün uzunluğu sebebiyle maliyeti daha yüksek olduğunun altını çiziyor.
Şu anda 5 kişilik ekiple faaliyet gösteren ve ABD'de ofisini açmak için çalışmalara devam eden Naturansa'da üretim sisteminin sürdürülebilirlik ve verimlilik özellikleri nedeniyle ürettiği protein içeriği yüksek besin, yüzde 90’nın üzerinde marja sahip. Kullandıkları çiğ meyve sebze atığından kurtulmak isteyen partnerlerinin de Naturansa'ya ödeme yaptığını belirtelim. Ayrıca Naturansa'nın gelir modelleri arasında gübre satışı da bulunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap