Facebook çalışanları, şirketi Cambridge Analytica hakkında yıllar önce uyardı

SEC tarafından dün yayınlanan şikayetlere göre Facebook çalışanları, Eylül 2015’in başlarında şirketi Cambridge Analytica’nın faaliyetleri hakkında uyarmaya çalıştı.
Facebook çalışanları, şirketi Cambridge Analytica hakkında yıllar önce uyardı

SEC tarafından dün yayınlanan şikayetlere göre Facebook çalışanları, Eylül 2015’in başlarında şirketi Cambridge Analytica’nın faaliyetleri hakkında uyarmaya çalıştı. Bu yılın başlarında ortaya çıkan bir davayla birlikte, Facebook’un tartışmalı veri şirketi hakkındaki endişelerini bildiği ortaya çıktı. 

SEC’in kırmızı bayraklı şikayetlerinin bir bölümünde, Cambridge Analytica’nın Facebook kullanıcı verilerini potansiyel olarak kötüye kullanması, Cambridge Analytica'nın pazara içten sızan veri modelleme şirketi olarak nitelendirilmesi, politik reklam biriminde çalışanlar tarafından duyduğu endişelerin halihazırda Facebook tarafından bilindiği ifadeleri yer alıyor.

Çarşamba günü SEC, Facebook'un sosyal ağın kullanıcı verilerini ele almasına ilişkin bir soruşturmayla ilgili bir anlaşmanın parçası olarak 100 milyon dolarlık para cezası alacağını açıklamıştı. Facebook ise sessizce 100 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. Facebook'un bununla ilgili olarak gizlilik ve veri korunması konusunda yeni bir sayfa açmak istediğini söylemek mümkün.

Bir Facebook sözcüsü, SEC belgesindeki ayrıntılar hakkında bir soru sorulduğunda, bu yılın başlarında, Eylül 2015’te de çalışan personelin önerildiğini öne süren mahkeme kararlarının ortaya çıkması üzerine yaptığı açıklamalara işaret etti. Bu açıklamada, Mart ayından itibaren çalışanların, Cambridge Analytica’nın spekülasyonunu duyduğuna dair bilgiler yer aldı.

Facebook sözcüsü, Kogan’ın Facebook’un veri kullanım politikalarını ihlal ettiğini öğrendiğinde harekete geçtiklerini de sözlerine ekledi. Ancak burada kafamızı karıştıran işaretler de mevcut. Facebook çalışanlarının fikirlerine önem vermiyor mu? Yoksa kendisinin de Cambridge Analytica skandalıyla ilgili sakladığı başka şeyler mi var? Bu soruların cevabı da konu irdelendikçe ortaya çıkacaktır diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.