IBM, sıvıları tatmaya yarayan "elektronik dil" geliştirdi

IBM araştırmacıları, oldukça önemli işleve sahip yeni bir elektronik dil geliştirdiklerini açıkladılar ve bu sayede anında bir dizi sıvının tanımlanması daha kolay hale geldi.
IBM, sıvıları tatmaya yarayan

Elektronik diller, malzemeleri ancak onlarla temasa geçerek analiz edebilen cihazlar olarak faaliyet gösteriyor. Su kalitesinin test edilmesinden pahalı bir şarabın sahte olup olmadığına kadar birçok şey elektronik diller yardımıyla tespit edilebiliyor. Ancak burada bir sorun da karşımıza çıkıyor. Zira bu elektronik dillerin iki farklı türü bulunuyor; taşınabilir ve yalnızca belirli malzemeler için uzmanlaşmış ya da sabit ve çok yönlü elektronik diller.

Ancak şimdi ise IBM araştırmacıları, oldukça önemli işleve sahip yeni bir elektronik dil geliştirdiklerini açıkladılar ve bu sayede anında bir dizi sıvının tanımlanması daha kolay hale geldi. IBM ekibi tarafından geliştirilen elektronik dil Hypertaste, bir tarafında yarık bulunan bardak altlığı gibi duruyor. Bu yarık cihazın bardağa tutunmasına izin veriyor. Bu tutunmadan sonra da Hypertaste, suya batmış bölümündeki bir dizi elektrokimyasal sensör ile sıvıdaki molekül kombinasyonlarının varlığını algılayabiliyor.

Sensörler, daha sonra birlikte incelendiğinde sıvılar için parmak izi etkisi yaratıyor. Hypertaste bu parmak izine sahip olduktan sonra, onu bir bulut sunucusuna gönderen bir mobil cihaza iletiyor. Burada  da yapay zeka, bu parmak izini bilinen sıvıların parmak izleriyle karşılaştırıyor ve en yakın eşleşmeyi mobil cihaza geri gönderiyor.

IBM'in blog yazısına göre, suya dalmadan eşleşmeye kadar geçen elektronik dilin tüm süreci bir dakikadan daha kısa sürüyor ve aygıt, parmak izi veritabanına eklenmiş herhangi bir sıvıyı otomatik olarak tanımlayabiliyor. Hypertaste'in nasıl çalıştığına dair videoyu da aşağıda bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.