Apple'da FaceApp'le ortaya çıkan fotoğraflara erişim sorunu nasıl çözülecek?

Kullanıcıların FaceApp kullanabilmek için fotoğraf galerilerine erişime izin veriyor olması başka sorunları beraberinde getiriyor.
Apple'da FaceApp'le ortaya çıkan fotoğraflara erişim sorunu nasıl çözülecek?

Dün sizlerle FaceApp’in hem App Store’da hem de Google Play Store’da rekor kırdığı haberini paylaşmıştık. Her ne kadar FaceApp bir anda popüler olsa da akıllarda soru işaretlerinin olduğunu da belirtelim. Zira kullanıcıların FaceApp kullanabilmek için fotoğraf galerilerine erişime izin veriyor olması başka sorunları da beraberinde getiriyor.

Diyelim ki FaceApp’in fotoğraflarınıza erişmesine izin verdiniz, ancak daha sonra ayarlardan bu izinleri kaldırdınız. Böyle bir durumda FaceApp’in ana sayfasında galeriniz görünmeyecek. Fakat kullanıcı, bu izinleri iptal ettiğinde fotoğraflarının hiçbir şekilde görünemeyeceğini düşünüyor. FaceApp için durumun öyle olmadığını belirtelim. Zira uygulamaya girip sol alt köşede bulunan “Photos” kısmına tıkladığınızda uygulamanın galerinize direkt olarak erişebildiğini görüyorsunuz. Bu da uygulamada ciddi anlamda bir güvenlik sorunu olduğunu kanıtlıyor. Aşağıda Mashable yazarı bir Twitter kullanıcısının paylaştığı videodan da durumu görebilirsiniz.

Fotoğraf erişimine izin vermediğiniz halde uygulamaların fotoğraflarınızı kullanabiliyor olması iOS 11 ile sunulan Apple API ile ilgili. Bu da bir geliştiricinin, uygulamanın çalışmasına izin vermek için bir kullanıcının bir sistem iletişim kutusundan tek bir fotoğraf seçmesine izin vermesini sağlıyor. Detayları burada görebilirsiniz.

Ne yazık ki bu noktada hala bazı bilişsel uyumsuzluklar bulunuyor. Çünkü Apple, kullanıcı ayarlarında Fotoğraf Erişimi ayarını Hiçbir Zaman olarak ayarlamış olsa bile bir uygulamanın bu API'yi aramasına izin veriyor. Ancak bu da fotoğraflarının kullanılmasını istemeyen kullanıcı tarafından sıkıntı yaratıyor.

Apple’ın bunu düzeltmek için bir yol bulması gerektiğini söyleyebiliriz. Kısa bir zaman sonra kullanıma açılacak olan iOS 13’teki konum için yalnızca bir kere izin verme özelliği belki fotoğraf erişimi için de aktif edilebilir. Aksi takdirde kullanıcı tarafında daha büyük sıkıntılar yaşanacak gibi duruyor.

Bununla birlikte FaceApp uygulamasında dünden bugüne sıkıntılar ve yavaşlamalar başladığını da belirtmiş olalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.