Kişisel verilerinizi rehber benzeri herkese açık sitelerden nasıl silersiniz?

Bu yazımızda rehber benzeri herkese açık sitelerin verilerinizi nasıl topladığını ve bu sitelerden verilerinizi nasıl kaldırabileceğinizi aktarıyoruz.
Kişisel verilerinizi rehber benzeri herkese açık sitelerden nasıl silersiniz?

Kişisel markanızı oluştururken Google'da görünür olumlu bir etken olarak görülebilir. Ancak konu verilerinizin güvenliği olduğunda ev adresiniz veya telefon numaranızın herkes tarafından kolayca bulunabilmesini arzu etmezsiniz. 

Sarı sayfalar benzeri rehber niteliğinde olan siteler size dair pek çok kişisel veriye ev sahipliği yapabilir. Eğer siz de bu tarz bir durumdan şikayetçiyseniz, bu yazımızda verilerinizi nasıl kaldırabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Verilerinizi toplayan siteler hangi alanda faaliyet gösteriyor? 

Genellikle çevrimiçi rehberlerin, adres bulma sitelerinin ve geçmiş araştırması yapan sitelerin kullanıcı verilerini en sık listeleyen web siteleri olduğunu söylemek mümkün. Buna örnek vermek gerekirse ABD'de whitepages.com ve Birleşik Krallık'ta 192.com'un birçok kullanıcının kişisel verisini listelediğini söyleyebiliriz. 

Bu alanda faaliyet gösteren siteler çoğunlukla verileri herkese açık bir rehber halinde yayınlar. Ancak daha fazla bilgi almak isteyen kişiler, belli ücret karşılığında açık adres gibi bilgilere kolayca ulaşabilir. Bu tarz sitelerin amacı genellikle işe alım yapan kişilere, gazetecilere veya suçlu takibi yapanlara bilgi sunmaktır. 

Ancak bilgilerinizin kimin tarafından görüntülendiğini bilmediğiniz için bilgilerinizin belirtilen amaçlar dışında kötüye kullanılması da söz konusu olabilir. 

Verilerinizi toplayan bu siteler üzerinden ne tarz bilgilere ulaşılabilir? 

Bu siteler hakkınızda birçok veriyi kolaylıkla toplayabilir. Toplanan bilgiler arasında; isminiz, güncel ev adresiniz, daha önceki ev adresleriniz, e-posta adresiniz, cep ve ev telefonunuz, doğum tarihiniz, akrabalarınızın isimleri, cezai hükümlerin detayları, cezai hükme varmayan tutuklama detayları, arkadaşlarınızın, işletme ortaklarınızın veya ev arkadaşlarınızın isimleri, medeni haliniz ve eşinizin ismi, eğitiminiz, iş vereniniz ve kişisel varlıklarınız yer alabilir. 

Bunların yanı sıra bazı siteler vatandaşlık numarası ya da sosyal güvenlik numarası gibi daha hassas verilere de erişebiliyor. 

Kişisel verilerinizi internette bulunabilmesi neden tehlikeli? 

Yukarıdaki verilere baktığınızda, size ait bu bilgilerin tanımadığınız bir kişide bulunabilmesi fikri oldukça korkutucu. Google aramalar üzerinden kolayca bulunabilecek bu bilgileri ise güvenliğiniz için kaldırmanız mühim. 

Günümüzde telefon ve e-posta üzerinden gerçekleşen dolandırıcılıklar, kimlik hırsızlıkları ve siber saldırılar bu veriler sayesinde kolay bir şekilde gerçekleşiyor.

Bu web siteleri bilgilerinize nereden erişiyor? 

Her ne kadar topladığı verilerle kullanıcıların gizliliğini ihlal etse de bu web siteleri yasaları ihlal etmiyor. Verilerinizi kendi elinizle bu web sitelerine vermiyor olabilirsiniz ancak sitelerin sunduğu veriler halihazırda herkese açık bir biçimde internette bulunabiliyor. 

Devletin kamuya açık veritabanından faydalanan siteler, seçmen kütüğü, nüfus kayıtları, evlenme cüzdanı kayıtları ve tapu kayıtlarında yer alan verilere erişebiliyor. Bazı verilerinizin internette bulunması kabul edilebilir ancak tüm verilerinizin tek bir web sitesi üzerinde depolanması oldukça sakıncalı. Bu durum tek bir Google aramasıyla tüm bilglerinizi erişilebilir hale getiriyor. 

Öte yandan sitelerin bu verileri elde etmek için sıklıkla Facebook, LinkedIn ya da Twitter gibi sosyal ağlardaki profillerinizden faydalanabildiğini söyleyelim. Bu nedenle sosyal ağlarda paylaştığınız bilgileri kısıtlamanızda da fayda var. 

Bilgilerinizi herkese açık sitelerden nasıl kaldırabilirsiniz? 

Geçmişte rehber benzeri bu sitelerin verileri kaldırma süreci oldukça karmaşıktı. Ancak GDPR sayesinde artık bu sitelerin verilerinizi kaldırma süreci hızlandı. AB üyesi olmasanız dahi eğer site Avrupa'da faaliyet gösteriyorsa bilgilerinizi kaldırmak zorunda. 

Öte yandan bilgilerinizi aynı anda bütün sitelerden tek bir seferde kaldırmanız söz konusu değil. O nedenle her bir siteye ayrıca başvurmanız gerekiyor. Genellikle konuyla ilgili çevrimiçi bir form doldurdukta sonra siteler bir kaç gün içinde bu bilgileri kaldırıyor. 

Bu arada eğer bilgileri kaldırmak için site sizden ek bilgliler talep ederse, sadece sitede yer alan bilgelere yer verin. Eğer sitede sadece ismini ve soyadınız yer alıyorsa, telefon numaranızı da vermenize gerek yok. Bu tarz durumlarda sahte telefon numarası ya da e-posta adresi de kullanabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra wiki.onerep.com'da kişisel verilerinizi toplayan web sitelerinin bir listesini bulabilir ve aynı şekilde bilgilerinizi bu sitelerden kaldırma talimatlarına da erişebilirsiniz. Google'da arama yaparak verilerinizin yer aldığı siteleri bulmanız da olası. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.