Eski bilimsel araştırmaları tarayan yapay zeka, insanların gözünden kaçan buluşları yakalıyor

Kelimeler arasındaki ilişkileri kullanan algoritma, gelecek vadeden ve şu an kullanılanlardan daha iyi olma ihtimali bulunan termoelektrik materyal adaylarını ortaya çıkarıyor.
Eski bilimsel araştırmaları tarayan yapay zeka, insanların gözünden kaçan buluşları yakalıyor

Bilim insanları, eski araştırma belgelerinde yer alan bilgileri ortaya çıkarmak için makine öğrenmesinden faydalandı. Milyonlarca eski araştırma belgesindeki dili kullanan makine öğrenmesi algoritması, yeni keşiflerde bulunmaya başladı. 

Lawrence Berkeley National Laboratory'deki araştırmacılar, 3 Temmuzda Nature'da yayınlanan bir makalede çalışmalarının detaylarını aktardı. Eski bilimsel araştırma belgelerini tarayarak insanların atlamış olabileceği bilimsel buluşları ortaya çıkarması için Word2Vec isimli bir algoritma çalıştıran araştırmacılar, ortaya çıkan sonuçları paylaştı. Algoritma, yaptığı taramanın ardından olası termoelektrik materyaller konusunda tahminlerde bulunmaya başladı.

Bilmeyenler için ısıyı enerjiye dönüştüren bu termoelektrik materyallerin, şimdiye kadar bir çok ısıtma ve soğutma işleminde için kullanıldığını belirtelim. Bu arada aslında algoritmanın, termoelektrik tanımını bilmediğini ve herhangi bir materyal bilimi eğitimine sahip olmadığını belirtmekte de fayda var. 

Sadece kelimeler arasındaki ilişkileri kullanan algoritma, gelecek vadeden ve şu an kullanılanlardan daha iyi olma ihtimali bulunan termoelektrik materyal adaylarını ortaya çıkarıyor.

Araştırmacı Anubhav Jain algoritma ile ilgili şunları söyledi:

Materyal bilimi hakkında herhangi bir makaleyi okuyabilir, bu nedenle hiçbir bilim adamının yapamayacağı bağlantılar kurabilir. Bazen bir araştırmacı ne yaparsa onu yapıyor; diğer zamanlarda ise bu tarz disiplinler arası ilişkilendirmeler yapıyor.

Son olarak algoritmanın eğitilmesi için materyal bilimine dair 3.3 milyon kuram özetinde yer alan dili kullandığını belirtelim. Bu sayede 500 bin civarında kelime haznesine kavuşan algoritma, makine öğrenmesi sayesinde kelimeler arasındaki ilişkiyi analiz edebiliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.