Andreessen Horowitz, Facebook'un yeni kripto para birimi Libra'nın nasıl yönetileceğini açıkladı

Andreessen Horowitz'in yönetici ortağı Kathryn Haun'a göre söz konusu denetleme ve yönetim olduğunda Andreessen Horowitz de Libra üzerinde Facebook kadar söz sahibi olacak. 
Andreessen Horowitz, Facebook'un yeni kripto para birimi Libra'nın nasıl yönetileceğini açıkladı

İki gün önce tanıtılan Facebook'un kripto para birimi Libra, tartışmalara konu olmaya devam ediyor. Kripto para ve blockchain uzmnalarının sıkça eleştirdiği Libra, güvenlik ve gizlilik konusunda son kullanıcıların kafasında soru işaretleri yaratıyor. 

Dün Montauk'ta gerçekleşen Brainstorm Finance etkinliğinde konuşan Andreessen Horowitz'in yönetici ortağı Kathryn Haun, Libra'nın yönetim ve denetleme süreçlerinin nasıl gerçekleşeceğini aktardı. Haun'un söylediklerine göre söz konusu denetleme ve yönetim olduğunda Andreessen Horowitz de Facebook kadar Libra üzerinde söz sahibi olacak. 

Libra'nın Libra Association isimli yönetim kurulunda 28 kurucu üye bulunduğunu söyleyen Haun, üyelerin önümüzdeki bir kaç ay boyunca bu yeni dijital paranın nasıl denetleneceğine dair fikirleri tartışacağını belirtti. Gidilecek istikamet belirlenirken tüm üyelerin söz hakkı olacağını da sözlerine ekledi. 

Haun bu söz hakkı konusunda şöyle konuştu: 

“Katılma kararımızdaki kilit faktörlerden biri, aslında bizim ve tüm üyelerin eşit oy hakkına sahip olmasıydı.”

Bu arada 2020'nin ortalarına doğru piyasaya sürülmesi beklenen Libra için Facebook'un tıpkı dolar ve euro gibi stabil bir fiyat politikası hedeflediğini hatırlatalım. Bu sayede Libra takas ya da ödeme sürecinde bitcoin ve benzeri kripto paralar gibi fiyat dalgalanmalarından etkilenmeyecek.

Aynı şekilde kullanıcıların dijital bir cüzdan olan Calibra'yı indirerek kripto parayı akıllı telefonları üzerinden dilediği kişiye gönderebileceğini de hatırlatmakta fayda var. Calibra tek başına bir uygulama olarak kullanabileceği gibi Messenger ve WhatsApp'ta da kullanabilecek. 

Libra Association'daki kurucu üyeler arasında Andreessen Horowitz'in yanı sıra yer alan PayPal, Ebay, Spotify, Uber, Lyft  Thrive Capital, Visa, Mastercard ve Coinbase gibi şirketler de Libra'nın geleceğini şekillendirmede söz sahibi olacak. Geçmişte ABD Adalet Bakanlığı'nda savcı olarak görev yapan Haun, yenilikçi yaklaşımı teşvik ederken tüketicileri koruyacak biçimde projeyi ileri taşımanın Libra Association'ın en çok zorlanacağı nokta olacağını ifade ediyor. 

2012 yılında ABD hükümetinin ilk kripto para görev gücünü kuran Haun, yasal süreçlerde Libra'nın nasıl hareket edeceği konusundaki soruları da yanıtladı. Eğer bir mahkeme bir kimliğin takip edilmesini isterse Libra'nın ne yapacağı sorusunu Haun şöyle yanıtladı: 

“Bu çok önemli bir konuşma. Bu konuda tartışmalar olacaktır çünkü Libra Association'da şimdi bile bir çok farklı bakış açısı mevcut." 

Görünen o ki Libra Associaton bu bahsedilen tartışmaları yaşadıktan ve eşit oyları kullandıktan sonra verilen karara göre Libra'nın nasıl yönetileceğine dair yönetmelik ortaya çıkacak. Haun, ortaya çıkacak olan bu yönetmeliğin kamuya açık bir şekilde paylaşılmasını umut ediyor. 

Haun'Un ifadelerine göre, bir yönetim kurulu olarak Libra Associaton'ın ne kadar etkin olacağı ise henüz belirlenmiş değil. Ancak Haun, sivil toplum kuruluşlarının, finansal kuruluşların ve Facebook'un Libra Associaton'a eşit olarak katkıda bulunduğunu, düşüncelerdeki ve ilgi alanlarındaki çeşitliliğini iyi bir şekilde temsil edileceğini vurguluyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.