Son dönemin en gözde girişim başlıklarından olan blockchain tabanlı girişimlerden biri olan Blok-z, ConsenSys Ventures ve Draper University öncülüğünde yatırım turunu tamamladı.
Selim Satıcı, Erhan Yıldırım ve Mohamed Abdulaziz tarafından kurulan Blok-z, en temel haliyle enerji piyasaları için blockchain tabanlı çözümler üreten bir girişim. Bu girişimin ilk ürünü ise Ener-Z adını verdikleri ve enerjiyi merkezi yapısından çıkararak enerji üreticisi ile tüketicisini blockchain üzerinde buluşturan ve uçtan uca bir ödeme yöntemi sağlayarak enerji dağıtımını gerçekleştiren bir ürün.
Rakiplerinden farklı olarak enerji üreticilerinin ürettikleri enerjiyi şebekeye girmeden token üretmeyen Blok-z, böylece önceden üretilen tokenlar dolayısıyla olmayan bir pazar yaratmıyor ve sadece üretilen enerji miktarı kadar token üreterek bir bakıma daha stabil bir hizmet vermeyi amaçlıyor.
Teknoloji hayatımızı değiştirirken enerjinin dağıtımı anlamında da değiştiriyor. Eskiden sadece devasa enerji üreticilerinden enerji alabilirken sisteme enerji üretmek ve satmak için çok ciddi yatırımlar yapmanız gerekiyordu. Üstelik ödeme almak ve ürettiğiniz enerjiyi satmak pek kolay bir işlem değildi. Blok-z sayesinde ise çatınıza koyacağınız güneş panelleri sayesinde enerji üretebilir ve bunu direkt olarak sisteme göndererek satabilirsiniz. Enerji satışına yönelik bir pazaryeri oluşacağı için de satış rakamınızı siz belirleyebileceksiniz. Bu da alıcı ve satıcı arasında serbest bir piyasa oluşacağı anlamına geliyor.
Kullanım alanları bununla da sınırlı değil tabi. Blok-z'nin yukarıda paylaştığım eşler arası (P2P) enerji ticareti dışında 3 önemli kullanım senaryosu daha bulunuyor.
Toptan Enerji ticareti: Karşılıklı risklerin blokchain teknolojisiyle güvence altına alındığı, aracıların veya piyasa yapıcıların ortadan kaldırıldığı bu modelde daha büyük kapsamlı, dağıtık bir piyasa oluşturulması hedefleniyor.
Elektrikli araç şarj istasyonları: Bildiğiniz gibi elektrikli araçlar yol üstünde şarj istasyonlarına uğrayarak tıpkı yakıt alır gibi enerji depoluyor. Genel olarak bir yol boyunca hangi istasyonlara uğrayacağınızı, nereden geçerken ne kadar enerji ihtiyacınızın olacağını yani kısaca rotanısı sisteme girerek enerji dağıtıcısını kendiniz için hazır hale getirebilirsiniz. Böylece istasyonlara enerji veren kurumlar enerjiyi daha efektif dağıtabilir.
Karbon ticareti: Blok-z'nin geliştirdiği teknolojinin en ilginç kullanım alanlarından birinin karbon ticareti olduğunu söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi bazı ülkeler firmalara karbon sertifikası vererek karbon emisyonuna kısıtlama getiriyor. Firmaların salınımını yapabileceği karbon miktarı bu sertifikada sınırlandırılıyor. Firmalar sertifikalarındaki sınırları aşarsa, karbon piyasasından bu hakkı satın alması gerekiyor. Platform üzerinden alınan elektriğin kaynağını bilen firmalar ona göre karbon salınım hakkı kazanabilecekler.
Selim Satıcı'nın yukarıdaki videosunda 1.2 milyon dolarlık bir yatırım hedefleri olduğu ve bu yatırımla ABD'de ilk müşterilerini kapmayı hedeflediklerini söylüyor. Yatırım turunda ne kadarlık bir yatırım toplandı bilmiyoruz fakat ekibe yapılacak destek sayesinde ABD'de ilk müşteriyi kapmak için hummalı bir çalışmanın başlayacağı kesin.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap