Elektronik sigara girişimi Juul'un hikayesi

Juul, 2017 yılında San Francisco merkezli bir buharlaştırıcı üreticisi olan Pax Labs tarafından üretildi.
Elektronik sigara girişimi Juul'un hikayesi

Son dönemde, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde normal sigara kullanımı azalırken, elektronik sigara kullanımı ise artmaya başladı. ABD'de lise öğrencileri arasında elektronik sigara kullanımı yüzde 80 artarken, orta okul öğrencileri arasındaki artış ise yüzde 50 olarak açıklandı. Bu durumda e-sigara dendiği zaman akla ilk gelen şirketlerden biri olan Juul'a çok iş düştüğünü söylemek mümkün. Böyle bir sorumluluğun Juul'a nasıl yüklendiğini ise yazının devamında bulabilirsiniz.

28 Kasım 2018'de Wall Street Journal, Marlboro sigaralarının sahibi Altria Group'un Juul'da yüzde 35 hisse almak üzere görüşme yaptığını bildirmişti. Anlaşmanın ayrıntıları hala ortaya çıkmaya devam etse de Juul’a yatırım yapmak Altria’ya hızla genişleyen, ancak giderek daha tartışmalı olan e-sigara pazarına bir pencere açtı. Zira Altria Group, 12.8 milyar dolar yatırımla şirketin hisselerinin yüzde 35'ine sahip oldu.

Juul, San Francisco merkezli üç yaşında bir şirket olabilir, ancak bu yatırımdan sonra şirketin değerlemesi 38 milyar dolara ulaştı. Juul, geleneksel olmayan sigara ürünleri pazarının yaklaşık dörtte üçünün perakende satışlarında 1,8 milyar doları gördü. Ürünün popülaritesi de üç yılda önemli ölçüde arttı.

Peki, kısa bir sürede böyle bir başarıya ulaşan Juul'un sırrı ne? Bunun için önce şirket hakkında bazı bilgilere değinmemiz gerekiyor.

James Monsees ve Adam Bowen

Juul nedir?

Juul, 2017 yılında San Francisco merkezli bir buharlaştırıcı üreticisi olan Pax Labs tarafından üretildi. 2007'de, Stanford Üniversitesi'ndeki tasarım programından mezun olan James Monsees ve Adam Bowen tarafından hayata geçirilen Pax, daha önce Ploom olarak adlandırılıyordu. Crunchbase'e göre, Fidelity Investment'ın dört finansman turunda 106,1 milyon dolar yatırım aldı. Inc. dergisine göre ise Pax'in 2015'ten önceki iki yılda satış artışını yüzde 200 olarak kaydedildi ve 500 bin buharlaştırıcı satıldı. 

Juul, ürün olarak 2015 yılında tanıtıldı ve bu üründe Juul ekibi tarafından geliştirilen özel bir nikotin karışımı kullanıldı. Bowen'e göre Juul, diğer e-sigaralardan 10 kat daha fazla nikotin içerdiği için piyasadaki benzer ürünlere kıyasla daha fazla öne çıkıyor. Bowen, karışımın ardındaki fikrin, sigara içenlerin vaping ile tatmin edici olmayan bir deneyimden sonra sigaraya geri dönme ihtiyacını ortadan kaldırmak olduğunu söylüyor.

Juul ayrı bir şirket oluyor

Juul satışları başladığında, Pax Labs bölümü ayırdı ve ayrı bir şirketi hayata geçirdi. Pax CEO'su Tyler Goldman yeni şirketi yönetti ancak 2017'de ayrıldı. Eski yoğurt üreticisi Chobani'nin başkanı Kevin Burns ise yeni CEO oldu. Monsees şirketin baş ürün sorumlusu olurken ve Bowen da şirketin baş teknoloji sorumlusu olarak karşımıza çıkıyor. Vaping aletleri tütün ürünleri için tasarlanmış olsa da, Pax tarafından geliştirilen cihazların esrar kullanıcıları tarafından da popüler hale geldiğini söylemek mümkün. Ancak bu noktada ABD'de esrarın medikal olarak kullanıldığını belirtmekte fayda var.

Juul reklamlarına hükümet kısıtlaması

Juul, tüm bunlar olurken hükümet tarafından da çeşitli düzenlemelerle karşılaştı. Sağlık uzmanları ve hükümet yetkilileri, Juul ürünlerinin reklamlarını eleştirdiler. Zira Juul’un reklam kampanyaları, uzun yıllar boyunca müşterileri çekmek amacıyla genç kullanıcıları hedef alan tütün şirketleri reklamlarına benzetildi. Juul, 13 Kasım 2018'de Facebook ve Instagram hesaplarını genç kullanıcılar için sınırlayacağını duyurdu.

Şirket yetkililerine göre, Juul ile ilgili tüm sosyal medya içeriğinin yüzde 99'undan fazlası üçüncü taraf kullanıcılar ve şirketler tarafından üretiliyor. 17 Aralık 2018'de CNN tarafından yapılan bir araştırma, Juul'un ürünlerini Instagram ve YouTube'da incelemeleri için sosyal medya kuruluşlarına ödeme yaptığını ortaya çıkardı. Daha sonra program askıya alındı ve 31 Ekim 2018'de sona erdi.

Juul, 13 Kasım 2018'de 90 binden fazla perakende mağazasında ürünlerinin satışını durduracağını açıkladı. Artık Juul kullanıcılarının yaşlarını kanıtlamaları için belge göstermeleri gerekiyor. Aşağıdaki videoda yaş onayının nasıl yapıldığını görebilirsiniz.

Sigara alışkanlıkları Juul ile değişiyor

Sonuç olarak, her ne kadar Juul elektronik sigara olsa da aslında kullanıcıların sigara alışkanlıklarını önlemeye çalışıyor. Normal sigaradan alınan nikotini bir hayli azaltıyor ve yavaş yavaş da olsa sigaranın bırakılmasına yardımcı oluyor. Örneğin; Altria'nın 1,8 milyar dolara Cronos’ta da yüzde 45 hisse aldığını ve her iki yatırımın da sigara satışlarının beklenenden daha hızlı bir şekilde azalmasıyla ortaya çıktığını belirtelim. Sonuç olarak Juul, sigara içme alışkanlığına farklı bir boyut getirdi ve böyle devam ederse daha da başarılı olacak gibi duruyor.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.