Apple, Swift için SwiftUI arayüz kütüphanesini tanıttı

SwiftUI, apple ürünleri için uygulama geliştiren geliştiricilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş, bir çok özelliğin otomatik olarak kullanılabildiği ve geliştirici ekranında gerçek zamanlı olarak yapılan düzenlemelerin izlenebildiği bir framework. 
Apple, Swift için SwiftUI arayüz kütüphanesini tanıttı

Apple'ın her yıl düzenlediği geliştirici konferansı olan Dünya Geliştiriciler Konferansı'nı (WWDC) bu yıl 3 - 7 Haziran 2019 tarihleri arasında San Jose'deki McEnery Convention Center’da düzenleyeceğini sizlere daha önce aktarmıştık.

WWDC 2019'da tanıtılan yeniliklerden biri de Apple geliştiricileri için özel olarak tasarlanmış Swift'e arayüzler tasarlamaya olanak sağlayan SwiftUI oldu. 

SwiftUI, Apple ürünleri için uygulama geliştiren geliştiricilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş, bir çok özelliğin otomatik olarak kullanılabildiği ve geliştirici ekranında gerçek zamanlı olarak yapılan düzenlemelerin izlenebildiği bir framework. 

Etkinlik sırasında, markette yer alan 450.000 uygulamanın Swift kullandığı bilgisinin de paylaşıldığını dikkate alacak olursak eğer bir çok geliştirici için hayat kolaylaştıracak bir aracın kullanıma sunulduğunu söyleyebiliriz. 

Apple’ın Yazılım Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Craig Federighi SwiftUI hakkında görüşlerini şöyle açıkladı: “SwiftUI, sürecin büyük bölümünü otomatik hale getirerek kullanıcı arayüzü oluşturmayı tam anlamıyla dönüştürüyor, kullanıcı arayüzünün uygulamada nasıl göründüğünü ve davrandığını gerçek zamanlı olarak önizleme olanağı sağlıyor. Geliştiricilerin onu seveceğini düşünüyoruz.”

SwiftUI'ın sağladığı temel kolaylıklardan arayüz tasarımı, Koyu Mod (Dark Mode), Erişilebilirlik, sağdan sola dil desteği ve daha çok sayıda otomatik işlev sunarak geliştiricilere zaman kazandırıyor. SwiftUI ile geliştirilen uygulamalar bir çok özelliği yerleşik olarak barındıracağı için çok hızlı çalışacaklar ve bu da rekabet avantajı sağlayacak.

SwiftUI ile iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS aynı API’ye dayandığı için, geliştiriciler tüm Apple platformlarında hızla ve kolayca uygulamalar geliştirebilecekler.

Xcode 11'e eklenen yeni özellikler sayesinde kullanıcılar tek satır kod yazmadan SwiftUI kullanarak geliştirdikleri arayüzleri gerçek zamanlı olarak uygulama ekranından görebilecekler. Önizlemeler eş zamanlı olarak; iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch ve Apple TV dahil olmak üzere, bütün Apple aygıtlarında doğrudan çalışabilecek. Böylece geliştiriciler arayüz oluşturulurken bir uygulamanın Multi-Touch’a nasıl tepki verdiğini veya kamera ve yerleşik sensörlerle nasıl çalıştığını canlı olarak görebilecekler. Bu da muazzam bir stabilite sağlarken ciddi bir zaman kazancı anlamına geliyor. 

Geliştiriciler tüm bu özelliklerin yanısıra PencilKit ile uygulamalarına Apple Pencil desteği ekleyebilecek, SiriKit ile kullanıcılarına doğrudan Siri ile destek verebilmelerini sağlayabilecek ve MapKit ile geliştiricilere bir dizi yenilik ekleme imkanı bulacaklar. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.