Apple, WWDC 2019'da MacOS Catalina'yı tanıttı

MacOS Catalina ile birlikte Mac kullanıcıları SideCar, Sesli Komutlari, Find My, Activation Lock ve Project Catalyst gibi bir çok farklı özelliğe erişiyor.
Apple, WWDC 2019'da MacOS Catalina'yı tanıttı

Webrazzi olarak yerinden takip ettiğimiz WWDC 2019'da MacOS Catalina tanıtıldı. Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla Webrazzi olarak yerinden takip edeceğimiz WWDC 2019'da Apple yazılım alanındaki yeni ürün ve servislerini duyuruyor.

MacOS Catalina'da yer alan yeniliklerin başında ise iTunes'un yerine gelen 3 ayrı uygulama yer alıyor. Bu yenilikle birlikte Mac kullanıcıları iTunes yerine Music, Podcasts ve TV uygulamalarını kullanabilecek.  

Bunun yanı sıra kullanıcılar Finder üzerinden eşleştirme seçeneklerine erişerek iPhone'larını Mac'leriyle eşleştirebilecek.

Apple'ın Music uygulaması iTunes'taki akıllı ve kişiselleştirilmiş çalma listeleri gibi özellikleri barındırmaya devam ederken, Podcasts uygulamasında kullanılan makine öğrenmesi sayesinde kullanıcılar içeriklere dair anahtar kelimeleri yazarak aradıkları podcast'e kolayca ulaşabilecek.

Mac için yeni Müzik uygulaması Apple Music, kullanıcılara 50 milyondan fazla şarkı, çalma listesi ve video klip sunuyor. Kullanıcıların şarkıları indirmesi, satın alması veya bir CD’den içe aktarmış olması fark etmeksizin tüm müzik arşivlerine erişebileceklerini belirtelim.

Apple Podcasts uygulaması ise kullanıcılara kataloğunda 700 binden fazla program sunuyor ve kullanıcılar yeni bölümler çıktığında otomatik olarak bildirim alabiliyor. Podcast'in arama konusundaki yeni geliştirmelerin de bahsetmekte fayda var. Kullanıcılar  yeni kategoriler, tüm dünyadan editörlerin derlediği koleksiyonlar ve hazırlayana, konuğa veya konuya göre bölüm araması yapabilecek.  

Apple'ın TV uygulaması ise yeni bir ana sayfaya kavuşuyor. Apple TV uygulaması üzerinden kullanıcılar Apple TV kanallarına, kişiye özel önerilere ve iTunes’daki 100 binden fazla filme ve TV programına kolayca göz atabiliyor. Aynı zamanda bu üç uygulama da 4K HDR  ve Dolby Atmos desteğine kavuşuyor. Bu sonbahardan itibaren, Apple’ın orijinal video abonelik servisi Apple TV+'ın, Apple TV uygulamasında kullanılabileceğini de ekleyelim.

SideCar 

MacOS Catalina'a yer alan ve beğeni toplayan bir diğer yeni özellik ise SideCar oldu. SideCar sayesinde ikinci ekran kullanmayı tercih eden Mac kullanıcıları, artık iPadlerini ikinci bir ekran olarak kullanabilecek. Eşleşebilen iPad ve Apple Pencil sayesinde kullanıcılar oturdukları yerden Mac dosyalarında gerekli düzenlemeleri yapabilecek. Üstelik tüm mac uygulamaları iPad'leri de destekleyecek.

Kullanıcılar Sidecar'dan, Final Cut Pro X ile video düzenlemek, Adobe Illustrator ile çizim yapmak veya iWork belgeleri üzerinde işaretlemeler yapmak için faydalanabilir. 

Erişilebilirlik odağında sesli komutlar 

Bunun yanı sıra MacOS Catalina'da sesli komutlar (Voice Control)  ile erişilebilirlik odağında adımlar atıldığını belirtelim. Mac'e ve iOS'a gelecek olan sesli komutlar ve numaralar ile engelli bireylerin metin yazmaktan, haritalar uygulamasını kullanmaya kadar birçok işlemi yapabilmesi sağlanıyor. Voice Control kullanıcılara iOS ve iPadOS’ta da sunuluyor.  Böylece kullanıcılar tamamen seslerini kullanarak tüm cihazlarını kontrol edebiliyor, hatta dokunma ve kaydırma gibi hareketleri de yapabiliyorlar.

Find my ve Activation Lock

Find my özelliği çalınması ya da kaybolması halinde Mac'inizi bulmanız için haritalardan faydalanmanızı sağlıyor. Mac'iniz offline veya uyurken bile beacon ile şifreli ve anonim olarak yakındaki Apple ürünlerine konum bilgisi gönderiyor. Böylece Mac'inizi kolayca bulabiliyorsunuz.

Mac'inize el koyan kötü niyetli kişilere karşı verilerinizi ve dosyalarınızı korumak için ise Activation Lock kullanabiliyorsunuz. Bilgisayarınızı tamamen kilitleyen ve T2 güvenlik çipi ile çalışan bu sistem, bilgisayarınızı aktive etmediğiniz takdirde başkalarının bilgisayarınızı kullanmasının önüne geçiyor. 

Project Catalyst

Bu arada MacOS Catalina'ya Screentime ve iOS 13'teki galeri özelliğinin geleceğini de belirtelim. Ancak geliştiriciler tarafından MacOS Catalina'da en çok dikkat çeken özellik Project Catalyst oldu. Geliştiriciler Project Catalyst sayesinde geliştirdikleri iPad uygulamalarını kolayca Mac uygulamasına dönüştürebilecek. 

100 milyon Mac kullanıcısı bulunduğunu düşünürsek, bunun geliştiriciler için ciddi bir fırsat olduğunu söylemek mümkün. Geliştiriciler uygulamalarını Mac'te ya da diğer Apple Cihazlarında yayına alması için Project Catalyst'te Mac, iPad, iPhone kutucuklarını işaretlemeleri yeterli. Bu sayede geliştiriciler, tek bir uygulamayı tüm cihazlarda kolayca yayınlayabiliyor ve kullanıcı tabanını genişletebiliyor. 

Etkinlikte Project Catalyst'ten faydalanan Atlassian ekibi tüm süreci anlatırken, "tek kod tabanı ve tek ekip" ifadesini kullandı. Bu kapsamda Jira Cloud'un bu yıl sonunda Mac'e geleceği de duyuruldu. 

MacOs Catalina'da geliştiricilerin ilgisini çeken diğer bir ürün ise ARKit 3 oldu. Tüm cihazlarda gerçekleşen bu güncelleme sayesinde ARKit gerçek zamanlı olarak hareket yakalama özelliğine kavuştu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.