WhatsApp'ın Renault ile gerçekleştirdiği Türkiye'deki WhatsApp Business API ortaklığının arka planı

WhatsApp'ın Reanult ile gerçekleştirdiği Türkiye'deki ilk WhatsApp Business API ortaklığının arka planını yerinde inceledik. Renault Türkiye'nin WhatsApp Bussines API sürecinin tüm detaylarını ve iş ortaklarını sizinle paylaşıyoruz.
WhatsApp'ın Renault ile gerçekleştirdiği Türkiye'deki WhatsApp Business API ortaklığının arka planı

Hatırlarsanız geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşen Webrazzi Dijital 2019 konferansında Instagram Ajans ve Markalar Başkanı İlke Çarkçı, WhatsApp Business API'den bahsetmiş ancak henüz Türkiye'ye açılmadığını dile getirmişti. Bir süredir Türkiye'deki partnerleriyle WhatsApp Business API özelliğini hayata geçirmek isteyen Facebook Türkiye ekibi ilk iş birliğini Renault ile gerçekleştirdi. 

WhatsApp Business Apı özelliğinden faydalanan Renault, proje kapsamında Facebook Türkiye ekibinin yanı sıra 4129grey, Wavemaker, İnfobip, Sor'un ekipleriyle birlikte hem kampanya hem de kullanıcı deneyimi sürecini yönetti. Bu sayede Türkiye'de ilk kez Click to WhatsApp reklam modeli de kullanıcıları doğrudan WhatsApp konuşmasına yönlendirecek şekilde hayata geçti. 

Renault Türkiye'nin WhatsApp Business API süreci 

Facebook Türkiye ekibi, Renault Türkiye'nin WhatsApp Business API ve Click to WhatsApp reklam modeliyle birlikte hedef kitlesine ulaşmasını ve kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Bu noktada Facebook Türkiye ekibinin işletmeler için mesajlaşma odağında önemli veriler paylaştığını da ekleyelim.

SAP Hybris Consumer Insights 2017 raporuna göre, tüketicilerin yüzde 89'u markaların kendilerine 24 saat içinde cevap vermesini beklerken, yüzde 52 'si markaları kötü müşteri servisine sahip olmaları nedeniyle bırakıyor. Aynı şekilde başka bir araştırma da kullanıcıların yüzde 66'sının web sitesinde form doldurmak ya da telefonda konuşmak yerine markalarla mesajlaşmayı tercih ettiğini gösteriyor.

Renault Türkiye, WhatsApp Business Apı için WhatsApp'ın Türkiye'deki resmi ortağı Infobip'ten hizmet alırken, CRM ve moderasyon yönetimi için Sor'un platformu ile işbirliği yaptı. Marka, işin kampanya ve duyuru sürecinde ise 4129grey ve Wavemaker ile çalıştı. 

Kampanya Süreci

4129grey, kampanyasında "Sen daha fazla yürüme diye biz sana WhatsApp'tan yürüyoruz." mottosuyla hareket ettiğini belirtti. İster kurumsal ister kişisel olarak dijitalin farklı platformlarında başlayan tüm iletişim süreçlerinin WhatsApp'ta sonuçlandığını söyleyen ajans, bu nedenle iletişim dilinin samimi olmasına dikkat ettiğini belirtti. Bu kampanya için WhatsApp'ta özel gifler ve görseller oluşturduklarını söyleyen ekip, anahtar kelimelere ve yaşanabilecek durumlara göre 70 farklı reaksiyon videosu ürettiklerini belirtti. Aynı şekilde duyuru filminin de ayrı sekanslar halinde çekildiği dile getirildi.

Wawemaker Grup Direktörü Özlem Karşıyakalılar ise medya yatırımının yüzde 100 olarak dijitale odaklandığını ifade etti. Ekip, reklam yatırımının ilk etapta YouTube Masthead, Twitter Trend Topic ve Facebook Click to WhatsApp reklam modelleri üzerine yoğunlaştığını ifade etti. Bu arada Click to WhatsApp reklam modeli sayesinde kullanıcıların Facebook üzerinden doğrudan WhatsApp konuşmasına yönlendirilebildiğini belirtelim. 

Business API ve CRM Desteği

Business API alanında Türkiye'de WhatsApp'ın tek resmi ortağı olarak konumlanan Infobip ise bu süreçte, API tedarikçisi olarak öne çıkıyor. Hesap açma, hesap yönetimi ve API paylaşımı Infobip tarafından gerçekleştiriliyor. 

Sor'un platformu ise mecranın entegrasyonu ve müşteri temsilcilerinin moderasyon sürecini yönetmesini sağlıyor. Bu arada Sor'un platformunda müşteri temsilcilerinin yanı sıra tasarlanan botlar da iletişim sürecine destek olabiliyor. Destek verecek botları tasarlarken anahtar kelimelerin yanı sıra persona ve karakter çalışmaları yaptıklarını belirten ekip, şirkette bulunan Conversation UX tasarımcılarının yapay zeka ve makine öğrenmesinden faydalanarak botların tutarlı ve geçerli cevaplar vermesini sağladığını belirtti. 

Reanult Türkiye'nin kullanıcı deneyimi yaklaşımı

Renault Türkiye Pazarlama İletişim Müdürü Özlem Kılıçkaya şu cümlelerle konuyu değerlendirdi:

19 yıldır otomotiv pazarının lider markası olarak kendimize dijital transformasyon liderliği hedefi de koyduk. Tüm dijital ve sosyal medya platformlarında kusursuz müşteri memnuniyeti yaklaşımıyla; bu tarz yenilikçi projeleri çok önemsiyoruz.

WhatsApp işbirliği bizim icin sadece yeni bir kanal değil; müşterilerimiz ile ilişkimize “anındalık” ve “samimiyet” esaslı bambaşka bir boyut katacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.