Online market servisleri fiyat karşılaştırması (Banabi, Getir, Glovo, İste Gelsin ve Migros Hemen)

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında yemek siparişinde piyasaya yeni giren Glovo ile Yemeksepeti ile kıyaslamıştık. Bu haberimizde market ürünlerini anında getiren servislerin fiyatlarına yakından bakacağız.
Online market servisleri fiyat karşılaştırması (Banabi, Getir, Glovo, İste Gelsin ve Migros Hemen)

Online market servisi sektörü sadece ülkemizde de değil yurt dışında da en büyük rekabetin yaşandığı sektörlerden biri. Rekabet denilince ilk akla gelen fiyat oluyor ama sadece bununla sınırlı değil tabii ki. Ürün çeşitliliği, teslimat süresi, teslimatın kalitesi oldukça önemli detaylar. Ülkemizdeki oyuncular henüz İstanbul genelinde tamamen hizmet vermediği için diğer detayları bu haberimizde şimdilik karşılaştırmadık. İlerleyen süreçte fiyattan öte daha detaylı bir karşılaştırma yapacağız. 

Bu haberimizde market ürünlerini anında getiren servislerin fiyatlarına yakından bakacağız. Fiyatlarını kıyaslayacağımız servisler arasında kısa zaman önce yemek siparişi işine adım atan Getir, Yemeksepeti'nin market servisi olan Banabi, İspanya merkezli bir girişim olan ve kısa zaman önce 169 milyon dolar yatırım alan Glovo, Migros'un anında anında servis uygulaması olan Migros Hemen ve kısa zaman önce tüm İstanbul'da hizmet vermeye başlayan İste Gelsin yer alıyor.

Öncelikle Getir, İste Gelsin ve Glovo'nun tüm İstanbul'da hizmet verdiğini hatırlatalım. Migros Hemen şu an için 10 bölgede hizmet verirken, Banabi ise Avrupa ve Anadolu yakasındaki belirli bölgelerde hizmet veriyor. Yapacağımız karşılaştırma için makarnadan muza, sütten pile kadar toplamda 13 temel ürün belirledik. Ürünleri seçerken tüm servislerde yer alan ürünleri seçmeye çalıştık, sadece su ve süt kategorilerinde aynı markalar yer almadığı için farklı ürünleri almak durumunda kaldı. Bu iki kategoriyi tablomuza eklememize rağmen herhangi bir ucuz - pahalı değerlendirmesi yapmadık. Listemizde yıldız sembolünün yer aldığı noktalarda marka farklılıkları yer alıyor. Listemizin tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

Pazarın yeni oyuncusu: Banabi

Anında teslimat pazarının en yeni oyuncusu olan ve arkasında Yemeksepeti gibi bir güce sahip olan Banabi, fiyat anlamında ortalama bir performans sergiliyor. Activia Sade, Coca Cola ve Duracell Pil alanlarında listemizin en uygun ürünlerini sunan Banabi'nin en büyük eksikliği sınırlı bölgede hizmet vermesi.

Banabi'nin hiçbir üründe en pahalı seçeneği sunmadığını da belirtelim. Rakiplerinin aksine listesinde 1 litrelik tam yağlı süt bulundurmayan Banabi, 2,50 TL getirme ücretine sahip. Mayıs ayının ilk günlerinde Nevzat Aydın'la Banabi'yi konuştuğumuzu da hatırlatalım. Röportajda Banabi'nin fiyat politikası ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Aydın, fiyatlarının uygun olduğunu ve kâr etmemeyi göze aldıklarını dile getirmişti.

Listenin en eski ve pahalı servisi: Getir

Anında teslimat pazarının ülkemizdeki en güçlü oyuncularından olan ve kısa süre önce yemek siparişi pazarına da adım atan Getir, listemizin en pahalı seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Ürün çeşitliliği anlamında oldukça zengin olan ve hatta kendi su markasını çıkaran Getir, ürünlerini rakiplerine kıyasla çok daha pahalıya satıyor.

Şubat ayı rakamlarına göre market tarafında günlük 25 bin sipariş alan Getir, listemizdeki 13 ürüne baktığımızda 10 üründe en pahalı seçenek. Getir'in gönderim ücretinin 4,90 olduğunu da hatırlatalım.

Ürün çeşitliliği ve fiyat avantajı: Glovo

Ürün çeşitliliği anlamında farklı markaları barındırması nedeni ile listenin en güçlü adaylarından biri Glovo, oldukça uygun fiyatlar sunuyor. 13 ürünün 6'sında en uygun 1'inde ise en pahalı seçeneği sunan Glovo, genel anlamda listemizdeki en uygun seçenek olarak ön plana çıkıyor.

Rakiplerinden farklı olarak markalar ile iş birliklerine giden Glovo, Macrocenter ve Watsons ile birlikte çalışıyor. Glovo'nun sahip olduğu ürün çeşitliliği ve fiyat avantajını ise getirme ücreti bozuyor. Tıpkı Getir gibi 4,90 TL gönderim ücretine sahip olan Glovo, bu konuda Banabi'nin gerisinde.

Ne pahalı ne ucuz ama geç: İste Gelsin

Tıpkı Banabi fiyat anlamında ortalam bir performans sergileyen İste Gelsin, 4 üründe en uygun fiyatlı seçenekleri sunuyor. Ürün çeşitliliği anlamında da gayet başarılı olan İste Gelsin, tüm İstanbul'da hizmet vermesi ve ortalama fiyatlara sahip olması ile ön plana çıkıyor.

Bu fiyata politikasına karşılık İste Gelsin'in önündeki en büyük engelse saat bazlı teslimatının olması, 17:20'de sipariş ettiğiniz bir ürünü 18:00 ile 19:00 arasında teslim ediyor.

Listenin hayal kırıklığı: Migros Hemen

Tıpkı Banabi gibi pazarın yeni oyuncularından olan Migros Hemen, arkasında Migros gibi bir güce sahip olmasına rağmen ürün çeşitliliği anlamında rakiplerinin oldukça gerisinde kalıyor. Toplamda 13 ürünün 8'ine sahip olan Migros Hemen, 5 ürüne ise sahip değil. 2 üründe en uygun fiyatları sunan servis 1 üründe ise en pahalı seçeneği sundu.

Bahçeşehir, Ataşehir, İstinye, Atalar, Süreyyapaşa, Eltes, Mavişehir, İnciraltı, Taurus ve Çayyolu Yaşamkent olmak üzere 10 bölgede ve İstanbul, İzmir, Ankara olmak üzere 3 ilde faaliyet gösteren ve ürün çeşitliliği anlamında rakiplerine kıyasla çok zayıf olan Migros Hemen, listenin en zayıf halkası olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak kıyaslamamızı toplayacak olursak İste Gelsin ve Banabi'nin anında teslimat uygulamaları arasında ortalama fiyatlar sunan seçenekler olduğunu görüyoruz. Listenin en eski oyuncularından olan Getir ise oluşturduğu pazarda yeni rakiplerin gelmesi ile kıyasıya rekabete henüz geçmemiş görünüyor.

Migros Hemen ise ortalama fiyatlara sahip olsa da ürün çeşitliliği anlamında rakiplerinin oldukça gerisinde. Hazırladığımız fiyat karşılaştırma listesinde öne çıkan ise Glovo gibi görünüyor. Hem ürün çeşitliliği hem de fiyat avantajı konularında rakiplerinin bir adım önünde olan Glovo, şu an için en avantajlı anında teslimat uygulaması gibi görünüyor.

Fiyat tarafında online market servislerinin karşılaştırması bu şekilde ama yazının başında belirttiğimizi tekrar edelim, bu pazarda fiyat kadar önemli olan iki nokta teslimat süresi ve teslim eden kişinin davranışı. İlerleyen süreçte bu karşılaştırmayı da gerçekleştireceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.