Yemeksepeti Türkiye'nin Ramazan Lezzetleri raporunu açıkladı

Ramazan ayının ilk 20 gününde verilen siparişleri incelenerek oluşturulan rapora göre, kullanıcılar sahur siparişlerini yüzde 50 oranında arttırdı.
Yemeksepeti Türkiye'nin Ramazan Lezzetleri raporunu açıkladı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da “Türkiye’nin Ramazan Lezzetleri” raporunu açıklayan Yemeksepeti, sahurda da online siparişin tercih edildiğini belirtti. 69 ilde, 21 binin üzerinde restorandan milyonlarca siparişi kullanıcılarına ulaştıran Yemeksepeti, bu raporu oluştururken Raporda Türkiye’nin iftar ve sahur tercihlerine de yer verildi.

Türkiye’nin Ramazan Lezzetleri raporuna göre Ramazan’da sahur saatlerinde ramazan öncesine kıyasla siparişlerde yüzde 50 artış yaşandı. Yaz sıcaklarının bastırmasıyla kullanıcılar, sahurda hafif lezzetleri seçerken;  sandviç, tost, kahvaltı tabağı, salata ve zeytinyağlıların siparişleri ciddi bir yükseliş gösterdi. 

Verilen siparişlerle birlikte Türkiye'nin İftar ve Sahur menüleri de şekilenmiş oldu. Buna göre siparişlerde öne çıkan menüler şöyle; 

  • Türkiye’nin iftar menüsü: Mercimek çorbası, kuru fasulye, tavuklu pilav, çoban salatası ve güllaç. 
  • Türkiye’nin sahur menüsü: Kumru sandviç, Ayvalık tostu, kahvaltı tabağı, kıymalı börek ve güllaç.

Ramazan’ın favori lezzetleri: 

Çorba

Rapora göre, Ramazan’ın ilk 20 gününde siparişini en çok artıran lezzet ‘çorba’ oldu. Geçtiğimiz yıllarda da iftar sofralarının favorisi olarak öne çıkan çorba çeşitleri, bu sene de siparişlerini en çok artıran seçenek olarak zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. En sevilen çorba mercimek olurken; ezogelin ve tavuk suyu çorba ilk 3’te yer aldı. 

Bu arada çorbanın sadece iftarda değil sahurda da tercih edildiğini belirtelim. Çorba sahurda sipariş oranını yüzde 65 artırırken, sahurun vazgeçilmez çorbaları da mercimek, ezogelin ve tavuk suyu çorba oldu.

Ev Yemekleri

Ev yemekleri Ramazan ayında çorbadan sonra sipariş artışında 2. sıraya yerleşen kategori oldu. Sipariş adetinin yüzde 50 oranında arttığı ev yemeklerinin en çok tercih edileni ise kuru fasulye. Bu arada kuru fasulyenin geçtiğimiz yılın da lideri olduğunu hatırlatalım.  Etli yaprak sarma ve karnıyarık ise en çok tercih edilen diğer lezzetler olarak ilk üçte yer almayı başardı. 

Pide

Rapora göre Ramazan'da siparişini en çok artıran 3. kategori ise ‘pide’ oldu. Pide, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu Ramazan da siparişini en çok artıran ürün grupları sıralamasına ilk 3’te yer aldı. Sipariş oranı yüzde 40 artan pide tercihlerinde sırasıyla kuşbaşılı-kaşarlı, kıymalı ve kıymalı-kaşarlı pide öne çıkıyor. 

Yan ürünler en fazla sahurda tercih edildi

Ramazan’da ana yemekler kadar tamamlayıcı lezzetlerde de önemli seviyede bir artış olduğunu belirtelim. Özellikle salatanın sahur saatlerinde iftara göre daha fazla tercih edilmesi dikkat çekti. Salatanın iftardaki artışı yüzde 9 iken sahurdaki sipariş artışı yüzde 100 oldu. 

Zeytinyağlılarda ise iftarda yüzde 14 artış yaşanırken sahurda bu oran yüzde 40’a kadar çıktı. Öte yandan iftar ve sahurda kullanıcıların ortak bir lezzette buluştuğunu söylemek mümkün. Kullanıcılar, iftar ve sahurda en çok yaprak sarma tercih ettiler. 

Ramazan'ın favorisi güllaç 

Tatlı siparişleri ise toplam siparişler arasında ilk altıda yer alarak iftar sofralarının olmazsa olmazı olarak konumlanıyor. Ramazan’ın efsane tatlısı güllaç ise en çok öne çıkan tatlılar arasında yer alıyor. Rapora göre Ramazan öncesindeki 20 günle kıyaslandığında güllaç siparişlerinde 40 kat artış yaşandı. Bu seneki tatlı trendlerinde ilk üç sırada güllaç, fırın sütlaç ve profiterol yer alıyor.

Sahurda kahvaltı trendi devam ediyor

Kullanıcıların sahur saatlerinde verdikleri siparişlerle Ramazan öncesindeki döneme göre, siparişleri yüzde 50 arttırdıklarını tekrar edelim. 

Bu yılın sahur menüsünün en gözde kategorisi sipariş oranını yüzde 51 arttıran sandviç kategorisi olurken, bu kategoride en çok sipariş verilen sandviç ise kumru oldu. Listenin 2.sırasında yüzde 92 sipariş artışıyla Ayvalık tostu yer alırken, 31 kat artışla kahvaltı tabağı 3. en sevilen sahur lezzeti oldu. 

Bu arada sahurun başka bir gözde lezzetinin de börek olduğunu belirtelim. Börek siparişleri 2 kat artarken, kullanıcıların favori böreği, kıymalı börek oldu.

Son olarak, sahurda da tatlı tercihi tıpkı iftarda olduğu gibi güllaç oldu.

Anadolu’nun sipariş şampiyonu illeri:  Edirne, Eskişehir ve Denizli

Ramazan ayının ilk 20 gününde verilen siparişlerle Ramazan öncesindeki 20 günlük dönem karşılaştırıldığında sipariş oranını arttıran iller arasında Edirne, Eskişehir ve Denizli öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.